Divi iemesli, kāpēc tieši grūtniecības laikā uzliesmo piena sēne

Grūtniecība – viens no skaistākajiem dzīves periodiem, tomēr nereti sievietes šajā laikā saskaras ar apstākļiem, kas izraisa diskomfortu, un viens no “traucēkļiem” ir sēnīšu infekcija. Kāpēc tā, un kā labāk rīkoties šajā situācijā?
Ja ārsts ir diagnosticējis sēnīti, tā noteikti ir jāizārstē.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ārsts ir diagnosticējis sēnīti, tā noteikti ir jāizārstē.

Vairāk par šo situāciju stāsta ginekoloģe Aija Tula-Rijkure.

 

Vai tā tiešām ir piena sēne

Sastopoties ar pirmajiem simptomiem – biezpienveida izdalījumiem, niezi, sūrstēšanas sajūtu, apsārtumu starpenes rajonā –, nevajadzētu uzreiz domāt, ka sieviete ir inficējusies, taču tas nav izslēgts. Tautas valodā dažādas sēnīšu infekcijas bieži sauc par “piena sēni”. Ja grūtniece sastopas ar šiem simptomiem, jāpārdomā, vai pēdējā laikā (iekšķīgi vai ievadot makstī) nav lietojusi kādus antibakteriālus līdzekļus, kas var izjaukt ierasto maksts ekosistēmu. Lai skaidri pateiktu, ka tā ir sēnīšu infekcija, tas tomēr būtu jāapstiprina ārstam. Šo infekciju nosaka ar maksts mikrofloras uztriepes analīzi. Noteikti nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanu, jo aiz šādiem un līdzīgiem simptomiem var slēpties arī kāda cita vai pavadoša infekcija.

 

Kā rīkoties, ja grūtniecei ir aizdomas par sēnīšu infekciju

  1. Vizīte un apskate pie ginekologa.
  2. Uztriepes analīzes noņemšana.
  3. Analīžu rezultātu saņemšana.
  4. Ja ir atklāta sēnīte – ārstēšanās pēc ārsta norādījumiem.
  5. Profilakse, lai samazinātu iespēju infekcijai atkārtoties.
  6. Līdz vizītei pie ārsta var uzsākt lietot probiotisku līdzekli, kas palīdz atvieglot stāvokli vai reizēm pat novērš simptomus.

 

Kāpēc piena sēne grūtniecības laikā atkārtojas atkal un atkal

Ka sēnīte atkārtojas tieši grūtniecības laikā, pamatā ir divi iemesli:

  1. Grūtniecība ir īpašs periods, kurā sievietes organismā notiek ievērojamas hormonālas pārmaiņas. To rezultātā mainās maksts ekosistēma jeb mikrofloras saturs. Grūtniecības laikā krītas estrogēns, un tādās situācijās ir tikai likumsakarīgi, ka sievietes biežāk piemeklē infekcijas un arī maksts sēnītes.
  2. Tāpat grūtniecības laikā makstī rodas sārmaina vide, kas ir īpaši labvēlīgi apstākļi sēnītēm.

 

Tā kā šie stāvokļi grūtniecības laikā nemainās un turpinās visu grūtniecību, tas rada labu iespēju sēnītei atkal un atkal parādīties. Īpaši aktuāli tas var būt, ja jau iepriekš sievietei ir bijusi nosliece uz šo infekciju.

 

Ja runa ir par antibakteriāliem vai pretsēnīšu līdzekļiem, noteikti ir tādi, kuri ir droši lietojami grūtniecības laikā, un tādi, no kuriem grūtniecēm vajadzētu izvairīties. 

Reklāma
Reklāma

 

Vai piena sēnītes ārstēšana nekaitē gaidāmajam mazulim

Ja ārsts ir diagnosticējis sēnīti, tā noteikti ir jāizārstē. Reizēm grūtnieces uztraucas, vai ārstēšana (dzeramās zāles, makstī ievadāmie līdzekļi) nekaitēs bērna veselībai. Taču Aija Tula-Rijkure uzsver – grūtniecei piena sēnīte noteikti ir jāārstē. “Lielāks ļaunums būs, ja sēnīte netiks ārstēta! Ja sievietē mājo kāds patoloģisks mikrobs vai infekcija, tas nozīmē, ka bērniņš atrodas nelabvēlīgā vidē. Tas ir daudz kaitīgāk nekā, ja tiek saņemts kāds ārstējošs līdzeklis, kas ļauj atbrīvoties no infekcijas. Atrodoties nelabvēlīgā vidē, bērns var uzņemt šo infekciju. Ļoti būtiski, lai brīdī, kad mazulis dzimst, makstī nebūtu nekādu infekciju. No ārstēšanas nevajag baidīties, taču nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos,” uzsver ārste. 

 

Ja runa ir par antibakteriāliem vai pretsēnīšu līdzekļiem, noteikti ir tādi, kuri ir droši lietojami grūtniecības laikā, un tādi, no kuriem grūtniecēm vajadzētu izvairīties. Tāpat katrā grūtniecības posmā jeb trimestrī ir piemērotākie līdzekļi, ko lietot. “Es aicinu visas sievietes uzticēties savam ginekologam,” iedrošina Aija Tula-Rijkure.

 

Profilakse

Ir arī citi faktori, kas var veicināt piena sēnītes parādīšanos, – distress, ievērojams saldumu patēriņš uzturā. Jo normālāka vide būs kuņģa-zarnu traktā, jo labāka tā būs arī makstī. Arī vides un atmosfēras spiediena maiņa, piemēram, pārlidojumi uz karstākām zemēm, var aktivizēt sēnītes savairošanos. Lai lieki neizjauktu maksts mikrofloru, ieteicams izvairīties no parfimētu ikdienas biksīšu ieliktnīšu un pakešu lietošanas. Tāpat ieteicams izvairīties no pārmērīgas apmazgāšanās. 

Svarīga ir piena sēnes profilakse vai atbalstoša palīdzība organismam ar atbilstīgiem līdzekļiem – piemēram, probiotikām, kas nodrošina, ka sēnīte tik bieži neizpaužas. Reizēm arī tieši skābpiena produktu lietošana uzturā var samazināt tās veidošanos, jo palīdz regulēt organisma ekosistēmu visās gļotādās. 

 

Probiotiķu uzdevums ir atjaunot normālu maksts mikrofloru. Un tas nozīmē, ka 90 % no mikrofloras vajadzētu būt laktobaktērijām jeb pienskābajām baktērijām. Pārējie 10 % ir patogēnā mikroflora. Tiklīdz sievietei ir kādi ierosinošie faktori vai grūtniecība ar īpašo hormonālo statusu, tas izjauc normālo maksts ekosistēmu. 

Probiotikas veicina normālās floras veidošanos un neļauj attīstīties patogēnajai florai. Profilakses līdzekļi pieejami gan iekšķīgi lietojami, gan makstī ievadāmi. 

Ja sievietei kādas infekcijas ārstēšanai tiek izrakstīti antibakteriāli līdzekļi vai sēnītes ārstēšanai – pretsēnīšu līdzekļi, tad probiotiku lietošana papildus ir ļoti ieteicama. Ar antibakteriāliem līdzekļiem tiek nogalināti patogēnie organismi, taču netiek atjaunota vēlamā mikroflora. Tieši probiotikas palīdz atjaunot vēlamo organisma ekosistēmu. 

Saistītie raksti