Dzemdību komplekts – vai tas tiešām nepieciešams un kas tajā iekšā?

Nereti jauno māmiņu starpā raisās diskusija par sterilo dzemdību komplektu – vai tiešām dzemdību somā tas vajadzīgs, vai jāiegādājas pašiem un kas notiek, ja tas netiek iegādāts?
Dzemdību nodaļu lūgums -  iegādāties sterilo komplektu dzemdībām - ir rekomendējoša rakstura, nevis obligāta prasība. Foto iesūtījusi Gita Vītola.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dzemdību nodaļu lūgums - iegādāties sterilo komplektu dzemdībām - ir rekomendējoša rakstura, nevis obligāta prasība. Foto iesūtījusi Gita Vītola.

 

Par dzemdību komplekta saturu un nepieciešamību mammamuntetiem.lv stāsta Māra Grieze, sertificēta vecmāte.

 

Tas, vai un kāds dzemdību komplekts nepieciešams dzemdībās, ir atkarīgs no dzemdību vietas. Tādēļ vislabāk šo jautājumu noskaidrot tad, kad esat pieņēmuši lēmumu, kurā vietā dzemdības plānojas. Dzemdību nodaļu lūgums -  iegādāties sterilo komplektu dzemdībām - ir rekomendējoša rakstura, nevis obligāta prasība. 

 

Visbiežāk, ja dzemdību komplekts ir iegādāts, tas arī tiks izmantots, izņēmums ir ļoti straujas dzemdības, kad bērniņš jau dzimst un nav papildus laika dzemdību vietas sagatavošanai. Tad tiek izmantoti vienreizlietojamie paladziņi, tomēr šādi gadījumi ir salīdzinoši reti.

Ja komplekts nav iepriekš iegādāts, to bieži vien  var izdarīt arī dzemdību iestādē uz vietas, tomēr labāk to noskaidrot pirms tam.  

 

Ja topošā māmiņa komplektu tā arī neiegādājas (steigas, finansiālu apsvērumu vai citu iemeslu dēļ), dzemdību nodaļa garantē vienreizlietojamus paladziņus vai arī vairākkārt lietojamus sterilus auduma paladziņus vai autiņus. 

 

Kas atrodas dzemdību komplektā?

Dzemdību komplekts.Dzemdību komplekts ir paredzēts mammas un jaundzimušā bērniņa ērtībai, jo komplekts ir sterils un tajā atrodas viss, kas nepieciešams  dzemdību brīdim:

Reklāma
Reklāma

-liels mitrumu necaurlaidīgs palags (līdzīgs vaska drānai, tikai plānāks), kuru uzsedz uz dzemdību gultas/galda/vietas, kur pasaulē nāks bērniņš;

- mazāks mitrumu necaurlaidīgs paladziņš, kuru var izmantot dažādi, piemēram, uz dzemdību galda kājgalī;

- 3-4 paladziņi, no kuriem kuriem apmēram divus  izmanto bērniņa noslaucīšanai un sasildīšanai uzreiz pēc dzemdībām un divus -  mammai – dzemdību  brīdī.

- 5-6 mazākas salvetītes, ar kurām var noslaucīt, piemēram, bērniņu vai arī izmantot mammas vajadzībām;

- cieši pieguloša pirmā cepurīte bērniņam, kura tiek uzvilkta uzreiz pēc piedzimšanas (cepurīte nav visos dzemdību komplektos);

- priekšauts vecmātei, kuru viņa uzvelk dzemdību brīdī (nav visos komplektos). 

 

Lielas atšķirības dzemdību komplektos nav, tomēr jāatceras, ka sterilajā dzemdību komplektā NAV: vienreizējās biksītes mammai (kuras būtu jāiegādājas papildus atsevišķi, vēlams 3-4 gab.), lieki vienreizlietojamie paladziņi vai autiņi, kuri papildus nepieciešami pēc dzemdībām, tāpēc arī tos ieteicams iegādāties papildus. 

 

Dzemdību komplekts ir nopērkams aptiekās un dažādos mazuļiem un mammām paredzētu preču veikalos (arī interneta veikalos). Mammamuntetiem.lv novērojums - viena komplekta cenas svārstās ap sešiem septiņiem latiem. Piemēram, veikalā www.cibu-cabu.lv tas maksā  €8,89.

 

Svarīgi atcerēties, ka komplekts ir sterils un to atver tikai dzemdību brīdī, nevis pirms tam.

Dzemdību komplektā esošie materiāli ir sterili un ar labu uzsūktspēju, valsts garantētais „minimums”, kas sastopams dzemdību nodaļā, var atšķirties no dzemdību komplekta, bet lēmums – iegādāties komplektu vai nē - paliek kā katras mammas izvēle.