Cik augsti papēži drīkst būt kurpēm grūtniecības laikā?

Ikviena sieviete vēlas izskatīties skaista arī grūtniecības laikā, tomēr veselība pirmajā vietā, tapēc rodas jautājums, cik augsti papēži drīkst būt kurpēm. 

Cik augsti papēži drīkst būt kurpēm grūtniecības laikā?

FOTO: Shutterstock.com

Topošās māmiņas jautājums:

"Esmu grūtniece, pagaidām rit 17. nedēļa. Vai tiešām ir tā, ka grūtnieces nedrīkst staigāt apavos ar augstu papēdi? Varbūt ir ieteicams izmērs? Un kā tas ietekmē grūtnieci, ja nēsā augstu papēdīti? Tuvojās vasara un man tā kā gribētos vasaras laikā kādreiz uzvilkt smukas kurpītes uz papēdīša, bet vai drīkst?!" 

 

Atbild fizioterapeite Ginta Kovaļevska:

Reklāma
Reklāma

"Ieteicamais papēžu augstums grūtniecēm ir 3-4 cm, bet kurpes ar augstākiem papēžiem pieļaujamas tikai izņēmuma gadījumos, ja stāvus pozīcijā nebūs jāpavada ilgs laiks. Augstpapēžu kurpes izmaina stāju – ķermeņa smaguma centrs tiek pārnests vairāk uz priekšu, radot papildu slodzi mugurai, ceļu locītavām un pēdām, līdz ar to, ņemot vērā stājas izmaiņas grūtniecības laikā, šī papildus slodze ir vēl lielāka. Kā arī staigājot augstpapēžu kurpēs, ikru muskuļi visu laiku ir saīsinātā stāvoklī un ir traucēta asins cirkulācija vēnās, kas var veicināt varikozu vēnu veidošanos."