Cik ilgi var droši gaidīt, ja mazulis nepiedzimst ārstu noteiktajā datumā?

"Mana mazuļa dzimšanas datums bija noteikts 26. decembris. Visas pēdējās dienas jutoslabi, nekādu sāpīgu izmaiņu nebija. Tagad arī nejūtu nekādas krasas izmaiņas, kas varētu liecināt par dzemdību procesa sākšanos. Cik ilgi varu gaidīt mazuli, kad viņš pieteiksies?" portāla mammamuntetiem.lv sadaļā Jautā speciālistam vaicā kāda topošā māmiņa. 
Kad pienācis noteiktais dzemdību datums, vēlams kopā ar ārstu vai vecmāti dzemdību termiņu pārrēķināt vēlreiz

FOTO: Shutterstock.com

Kad pienācis noteiktais dzemdību datums, vēlams kopā ar ārstu vai vecmāti dzemdību termiņu pārrēķināt vēlreiz

 

Atbild Māra Grieze, sertificēta vecmāte:

Dzemdību termiņu klasiski aprēķina pēc pēdējo menstruāciju datuma, atņemot 3 mēnešus un pieskaitot 7 dienas. Tomēr svarīgi termiņu pārskatīt arī pēc citām formulām. Ja rēķinām pēc ovulācijas, tad Jūsu rīcībā ir vēl 7 dienas (un arī tas nebūt nav gala termiņš). Iespējams, zināt mazulīša ieņemšanas datumu? Arī tas nav mazsvarīgi. 

 

Termiņa aprēķināšanā jāņem vērā arī cikla garums – sievietēm, kurām raksturīgi „garie cikli”, piemēram, 30 vai vairāk dienas, arī dzemdību termiņš nobīdās uz priekšu. Samērā precīzs rādītājs ir arī agrīnā laikā veikta USG. Tomēr jāatceras, ka bērniņš var izvēlēties jebkuru dienu no 37 pilnām līdz 42 nedēļām. Reti kuras dzemdības sākas precīzi noliktajā datumā. 

 

Reklāma
Reklāma

Jāatzīst, ka biežāk (īpaši pirmo dzemdību gadījumā) dzemdības sākas nedaudz vēlāk kā klasiski aprēķināts. Kad sasniegts aprēķinātais dzemdību termiņš, vēlams divas reizes nedēļā veikt KTG jeb augļa sirdstoņu pierakstu, lai pārliecinātos, ka bērninš jūtas labi. Tuvojoties 42 nedēļām, iespējams par bērniņa labsajūtu pārliecināties arī USG. Ja rādītāji ir labi, droši varat gaidīt līdz pilnām 42 grūtniecības nedēļām!

 

Iesaku pārrēķināt savu dzemdību termiņu kopā ar savu vecmāti vai ārstu, bet līdz tam – baudiet grūtniecību. Iespējams, bērniņš nolūkojis Jauno gadu kā sev tīkamāku, lai ierastos šajā pasaulē!

 

Turklāt ārstu noteiktā laikā pasaulē nāk tikai katrs 20. bērniņš.