Partneris, dūla, vecmāte vai ginekologs – kā izvēlēties atbalsta personu dzemdībās

Tikpat svarīga kā medicīniskā aprūpe, ir arī sievietes labsajūta dzemdību laikā. Tāpēc pirmsdzemdību kursos, ko “Mammamuntetiem.lv” tiešsaistē rīko katra mēneša otrajā otrdienā, notika speciālistu saruna “Kā izvēlēties dzemdību vietu un atbalsta personas”. Par to, kā sievietei izraudzīties piemērotāko atbalsta personu dzemdībās, stāsta vecmāte un Latvijas Dūlu apvienības vadītāja Inga Babure.
Lai dzemdību stāsts būtu skaistām atmiņām un sajūtām caurvīts, ir nepieciešams sagatavoties šim procesam, un, ja sievietei nepieciešama atbalsta persona, viņai tāda jāatrod.

FOTO: Shutterstock.com

Lai dzemdību stāsts būtu skaistām atmiņām un sajūtām caurvīts, ir nepieciešams sagatavoties šim procesam, un, ja sievietei nepieciešama atbalsta persona, viņai tāda jāatrod.

Speciālistu padomus topošajiem vecākiem dāvina “Cilmes šūnu banka”.

 

Kāpēc sievietes vēlas atbalsta personu?

Parasti par iespēju slēgt līgumu ar vecmāti vai kādu citu atbalsta personu topošie vecāki sāk domāt tad, kad arī apkārtējiem ir skaidri redzams – ģimenē gaidāms bērniņš. Un parasti tas nav viegli pieņemams lēmums, izņemot gadījumus, kad topošajiem vecākiem jau bijusi dzemdību pieredze un ir pilnīgi skaidrs, ka arī savus nākamos bērnus viņi vēlas satikt tieši tāpat – ar to pašu atbalsta personu, tajā pašā dzemdību nodaļā.

Atbalsta persona dzemdībās var būt gan sievietes partneris, gan dūla, gan vecmāte un pat kāda draudzene vai mamma.

Bet kāpēc sievietes vēlas atbalsta personu dzemdībās, piemēram, dūlu? Īpaši, ja sava bērna nākšanu pasaulē klātienē piedzīvo arī tētis, tātad ir klātesošs dzemdībās. “Iemesli ir dažādi, kāpēc izvēlas atbalsta personu. Kādam pirmās dzemdības nav bijušas tik komfortablas kā plānots un nav saņemts pietiekams atbalsts; ir ģimenes, kur jau ir bērni, un tētim jāpaliek mājās ar viņiem; ir sievietes, kuras pirmo bērnu vēlas sagaidīt atbalstošākā vidē, un virkne citu iemeslu,” uzskaita vecmāte un Latvijas Dūlu apvienības vadītāja Inga Babure, piebilstot, ka atbalsta persona var būt gan sievietes partneris, gan dūla, gan vecmāte un pat kāda draudzene vai mamma: “Tas ir pašas sievietes ziņā, jo atbalsta persona ir tā, kas sniedz mammai drošību, atbalstu, iejūtību, mīlestību.”  

 

Skaties speciālistu sarunu “Kā izvēlēties dzemdību vietu un atbalsta personas”

Svarīgi, lai, izdarot atbalsta personas izvēli, topošās māmiņas ieklausītos savās sajūtās un vajadzībās, nevis apkārtējo runās no sērijas – tu jau piedzemdēsi tāpat; kā būs, tā būs; vai – vēl trakāk – gan jau tevi izdzemdinās. “Tad arī rodas tie daudzie dzemdību stāsti, kas piepildīti ar vilšanos un ciešanām,” norāda Inga Babure, uzsverot, ka tāpēc ir nepieciešams sagatavoties dzemdībām un, ja sievietei nepieciešama atbalsta persona, viņai tāda jāatrod. 

Dzemdības ar tieši šo bēbīti ir vienas vienīgās, un tā ir katras sievietes atbildība, kā viņa sagaidīs ierodamies pasaulē savu mazuli. 

Vēl kāds iemesls, kad atbalsta persona dzemdību laikā var sniegt neatsveramu palīdzību, – tās ir strīdīgas vai jaunajai māmiņai ne līdz galam izprotamas situācijas, kad mediķiem ir steidzami jārīkojas. “Ļoti bieži sieviete nav šeit un tagad, viņa ir savā dzemdību pasaulē,” saka Inga Babure, “un tāpēc ir svarīgi izrunāt ar mediķiem, kāpēc notika tā, kā notika.” Atbalsta persona var būt kā tilts starp abām pusēm, lai nerastos konflikts un sieviete savā sirdī noglabātu labas atmiņas par savu dzemdību pieredzi.    

Reklāma
Reklāma

 

Ja partneris nevēlas piedalīties dzemdībās

 “Nav vienas patiesības visiem, un nav visiem vīriešiem jābūt klāt dzemdībās,” norāda vecmāte un uzsver, ka mīloši pāri parasti vēl pirms bērna rašanās jau ir izrunājuši jautājumus par kopdzīvi, par vecāku lomu un arī par vīrieša piedalīšanos dzemdībās. “Arī vīrišķīgam vīrietim ir tiesības pateikt, ka šis viņam ir par daudz. 

Lielākais emocionālais trigeris vīrietim, kas liek viņam justies slikti dzemdību laikā, ir nespēja palīdzēt savam mīļotajam cilvēkam. 

Viņš redz, ka sievietei sāp katra ķermeņa šūna, un vīrietis ar savu ļoti racionālo prāta uzbūvi gribētu izdarīt jebko, lai viņai nesāp, bet – viņš nespēj, un tas var būt traumatiski. Vīrietim ir ļoti analītiska prāta uzbūve – sāp galva, iedzer zāles; ir skapis, es to salieku. Tāpēc jautājums par piedalīšanos dzemdībās pārim noteikti ir jāpārrunā, un vīrietim ir godīgi jāpasaka, ja viņš nevar to izdarīt, savukārt sievietei tas ir jāpieņem,” uzsver Inga Babure. 
Arī šis ir gadījums, kad talkā var nākt atbalsta persona, tāpat reizēs, kad vīrietis tomēr piedalās dzemdībās, bet kādā brīdī viņam visa ir par daudz un nepieciešams iziet koridorā uz kādu laiku. Skaidrs, ka sievietei, kura ar visu savu būtību ir nodevusies dzemdību procesam, tas var būt satraucoši – kāpēc mīļotais cilvēks pēkšņi iziet no dzemdību zāles? Vai viņam kļuva slikti? Vai ar viņu viss ir kārtībā? Un atkal atbalsta persona var veidot tiltu starp abiem, palikt blakus māmiņai un paskaidrot, ka ar vīrieti viss ir kārtībā.


Vecmāte, ginekologs, dūla – ar ko slēgt līgumu?

Arī uz šo jautājumu vislabāk pratīs atbildēt topošā māmiņa pati, ieklausoties savā sirdī, vēlmēs. Kā saka Inga Babure, ja sieviete vēlas nepārtrauktu atbalstu, tādu sniegs dūla: “Viņa visu laiku ir kopā. Vienalga, sarunājoties vai vienkārši esot blakus.” Tāpat dūlai var uzdot tādus jautājumus, kurus, iespējams, citiem ir neērti jautāt. Savukārt, ja ir vēlme emocionāli vienai izdzīvot savu dzemdību stāstu, tad atbilstoša izvēle būs noslēgts līgums ar vecmāti, kura pirms tam ir iepazīta un ar kuru topošajai māmiņai ir vienots skatījums par dzemdībām.
Līgumu ar ginekologu lielākoties noslēdz, ja ir medicīniskas indikācijas, piemēram, plānots ķeizargrieziens vai grūtniecības laikā bijuši kādi sarežģījumi un sieviete vēlas būt nepārtrauktā ārsta uzraudzībā.

 

Svarīgi!

Arī pandēmijas laikā ir iespēja savākt un saglabāt cilmes šūnas. Kā pauda ārste ķirurģe, “Cilmes šūnu bankas” ārste konsultante Inese Bolmane, cilmes šūnas, kuras savāc no nabassaites, ir kā apdrošināšana bērna veselībai – efektīvs līdzeklis, ko nopietnu asins slimību gadījumā izmantot “remontprocesā”. 
Cilmes šūnas iespējams savākt visās slimnīcās, un to dara visas nodaļā strādājošās vecmātes neatkarīgi no tā, vai ar vecmāti ir noslēgts līgums.  


Īpaši jaunajiem vecākiem veltītas bezmaksas lekcijas

Atbildes uz jautājumiem rastas speciālistu sarunā “Kā izvēlēties dzemdību vietu un atbalsta personas?”, kurā piedalījās vecmāte un Latvijas Dūlu apvienības vadītāja Inga Babure un ārste ķirurģe, “Cilmes šūnu bankas” ārste konsultante Inese Bolmane. Sarunu vadīja vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Turpmāk “Mammamuntetiem.lv” katra mēneša otrajā otrdienā rīkos tematiskas tiešraides sarunas, kas īpaši veltītas topošajiem vecākiem. Aicināti pieslēgties visi, kam aktuāli pirmsdzemdību kursi. Sarunas tiešraidē skatāmas “Mammamuntetiem.lv”, kā arī portāla “Facebook” lapā.
Ja kādu sarunu nav laika noskatīties tiešsaistē, to var izdarīt ierakstā – portālā “Mammamuntetiem.lv” video sadaļā, portāla “Facebook” profilā un “YouTube” kanālā –, kā arī noklausīties “Spotify” “Podkāsti Mammām un Tētiem”.