Vemšana un caureja — kā rīkoties?

Kad aktīvi plosās rotavīrusu infekcijas, salmonelozes un citi vēdervīrusi, biežākais simptoms ir paaugstināta temperatūra, vemšana un šķidra vēdera izeja. Nezināšanas dēļ slimnieka stāvokli varam pasliktināt vēl vairāk, tāpēc svarīgi ielāgot, ko drīkst un ko — nē, inficējoties ar kādu vēdera vīrusu. Konsultē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un Premium medical bērnu infektoloģe Dace Zavadska.

FOTO: Shutterstock.com

Ja pieaugušais vai bērns saslimis ar kādu vēdera vīrusu infekciju, vieglāk mājas apstākļos tikt galā ar šķidru vēdera izeju, grūtāk — ar vemšanu. Turklāt vemšana sraujāk izraisa organisma atūdeņošanos, kas ir ļoti bīstama.


Ja ir caureja, ievēro diētu!
Ja ir tikai šķidra vēdera izeja un bērns caur muti uzņem šķidrumu un ievēro diētu, pāris dienu laikā vēdera izeja kļūs biezākas konsistences un retāka. Klasiskā diēta zarnu infekcijas gadījumā ir rīsi, sausiņi, banāns, vārīti kartupeļi un liess jogurts. Dzert vajadzētu ūdeni vai tēju, bet ne sulas un limonādes. Bērnam labāk piedāvāt tēju bez cukura, jo saldumi var lieki vēderu uzpūst. Ja mazais slimnieks atsakās dzert tēju bez saldinātāja, labāka ir aptiekā nopērkamā fruktoze — augļu cukurs. No medikamentiem pret caureju ar ļoti līdzīgu mehānismu darbojas aktivētā ogle un Smekta, baltie māli. Iespējams, bērnam būs vieglāk iedzert Smektu ar apelsīnu garšu. Visi šie līdzekļi palīdz zarnu gļotādas sieniņai, pasargā to no tālāka bojājuma, uzsūc toksīnus un izvada ārā.

 

Tāpēc būtiskākais, kas vecākiem jāliek aiz auss, vemjot kuņģis visu, kas tam tiks ielikts iekšā — zāles, ūdeni vai kaut ko ēdamu —, atgrūdīs, izraisot jaunu vemšanu un lielāku atūdeņošanos.

Reklāma
Reklāma

 

Pret vemšanu zāļu nav!
Vemšana ir organisma aizsargreflekss. Ja bērns vai pieaugušais vemj, visa zarnu darbība, kas parasti notiek virzienā uz leju, ir sagriezusies kājām gaisā un notiek virzienā uz augšu. Tāpēc būtiskākais, kas vecākiem jāliek aiz auss, vemjot kuņģis visu, kas tam tiks ielikts iekšā — zāles, ūdeni vai kaut ko ēdamu —, atgrūdīs, izraisot jaunu vemšanu un lielāku atūdeņošanos. Kad bērniņš ir izvēmies, jāļauj viņam atpūsties un nevajag piedāvāt pilnīgi neko! Ja vemšana neatkārtojas, pēc divām trim stundām var piedāvāt iedzert maziem malciņiem ūdeni. Vemšanai neatsākoties, pamazām var piedāvāt šķidrumu vēl un vēl. Ja organisms pats izbeigs šo procesu un netiks lieki kairināts, iespējams izbeigt slimību mājas apstākļos. Taču, ja vemšana turpinās, visticamāk, būs jādodas uz slimnīcu un būs vajadzīga intravenoza šķidruma ievade, jo bērna vecumā pretvemšanas zāļu nav! Pieaugušo zāles pret vemšanu bērni lietot nedrīkst iespējamo komplikāciju dēļ.

Atūdeņošanās (dehidratācija)
Paaugstināta ķermeņa temperatūra, bieža caureja un vemšana var izraisīt organisma atūdeņošanos jeb tā saucamo dehidratāciju. Tas nozīmē, ka samazinās cirkulējošā šķidruma daudzums, kas var izraisīt, piemēram, nieru darbības traucējumus. Tieši tāpēc pirmā atūdeņošanās pazīme, ko vajadzētu pamanīt vecākiem, ir urinācijas biežuma un daudzuma samazināšanās. Ja šķiet, ka bērns arvien mazāk čurā (sešas stundas ir kritiskā robeža), noteikti vajadzīga ārsta konsultācija un, iespējams, pat stacionāra palīdzība. Lai kontrolētu zīdaiņu urināciju, regulāri jāpārbauda autiņbiksītes. Jāizvērtē arī, vai tās ir slapjas no urīna vai ļoti šķidrām fēcēm. Jo bērns ir mazāks, jo atūdeņošanās noris ātrāk.