Grūtniecei strijas. Ko ar tām iesākt?

Līdzās neizmērojamam priekam par gaidāmo bērniņu, topošā māmiņa var just raizes par to, kā grūtniecība ietekmēs viņas pašsajūtu un izskatu. Lielas pārmaiņas sagaida lielāko no orgāniem – ādu. Kā tieši mainās ādas stāvoklis gaidību laikā un ko sievietes var darīt, lai palīdzētu savai ādai izskatīties un justies labāk, žurnālam "Mammām un Tētiem. Zīdainis" stāsta dermatoloģe Jekaterina Pudova. 

Strijas grūtniecības laikā tās var veidoties ne tikai uz vēdera un krūtīm, bet arī uz augšstilbiem, apakšstilbu aizmugurējām virsmām un dibena.

FOTO: Shutterstock.com

Strijas grūtniecības laikā tās var veidoties ne tikai uz vēdera un krūtīm, bet arī uz augšstilbiem, apakšstilbu aizmugurējām virsmām un dibena.

Iznēsājot un laižot pasaulē bērnu, sievietes ķermenis tiek pakļauts lielai slodzei. Tostarp arī āda piedzīvo būtiskas pārmaiņas. Lai tās būtu pēc iespējas saudzējošākas, topošajai mammai jāzina, kā parūpēties par sava ķermeņa ādu, gatavojoties grūtniecībai, gaidību laikā un ne mazāk svarīgi – arī pēc bērna piedzimšanas. 

Striju veidošanos var nepieļaut
Strijas ir ādas plīsumi jeb atrofiskas rētas līniju veidā dziļajās dermas kārtās, kur atrodas elastīgie audi. Kad āda neiztur stiepšanos, tā plīst, veidojot pamanāmas līnijas uz ādas. Grūtniecības laikā tās var veidoties ne tikai uz vēdera un krūtīm, bet arī uz augšstilbiem, apakšstilbu aizmugurējām virsmām un dibena. Tiek izšķirtas jaunas un vecas strijas. Kad strija ir tikko izveidojusies, tā ir zilgani sārta vai sarkanīga, var būt nedaudz pacēlusies uz augšu un uztūkusi vai arī ādas līmenī. Ar laiku tā zaudē savu intensīvo krāsu – kļūst gaišāka, pēc tam – perlamutra krāsā. Vēlāk strija sāk atgādināt rētu, un pēc aptuveni pusgada tā tiek saukta jau par vecu. Veidojas ādas atrofija, epiderma kļūst plānāka, un strija iegūst baltu nokrāsu.

Strijas ir ādas plīsumi jeb atrofiskas rētas līniju veidā dziļajās dermas kārtās, kur atrodas elastīgie audi. Kad āda neiztur stiepšanos, tā plīst, veidojot pamanāmas līnijas uz ādas. 


Dermatoloģe Jekaterina Pudova norāda, ka striju rašanos veicina mazāk ģenētiskie faktori, vairāk pašas grūtniecības norise: “Puncim un citām ķermeņa formu aprisēm palielinoties, sieviete var izjust niezi. Tas ir priekšvēstnesis, ka topošās māmiņas āda konkrētajā vietā var sākt plīst. Pati plīšana ir nesāpīga un notiek nemanāmi. Kosmetoloģiski var samazināt striju veidošanos, sašaurināt esošo striju platumu, panākt, lai āda izskatītos tvirta, un nomaskēt striju vietas. To izskats un lielums ir atkarīgs no striju vecuma un ādas izstiepuma pakāpes. Tās var būt dažāda lieluma – sākot no dažiem milimetriem līdz pat vairākiem centimetriem, parasti vertikālā virzienā, bet uz vēdera – radiāli no nabas.” Ja sievietei grūtniecības laikā svars pieaug lēnām, viņa rūpējas par savas ādas elastīgumu, tad pat ar ģenētisko noslieci ir iespējams no strijām izvairīties. Nedrīkst aizmirst, ka būtiska ir ādas mitrināšana gan no iekšpuses, gan ārpuses. Topošajai māmiņai dienas laikā ieteicams izdzert 1,5–2 litrus šķidruma. 

Lai izvairītos no strijām:
Jau no pirmā trimestra jālieto ādas kopšanas līdzekļi ādas elastīguma uzlabošanai. Derēs gan visparastākā sezama eļļa, kurai nav smaržas, gan arī mandeļu eļļas, kā arī dažādu eļļu sajaukumi. Ja nepatīk eļļu taukainums, var izmēģināt sausās eļļas vai krēmus. Galvenais nosacījums – regulāra līdzekļu lietošana jau no grūtniecības sākuma. Reizēm sievietes neiedomājas, ka viņas skars striju problēma, un līdzekļus sāk lietot tikai, kad puncis ir liels un parādījies kāds plīsums, bet tad jau bieži vien ir par vēlu. 
Lietojot līdzekļus, jāatceras ar tiem ieziest ne tikai vēderu, bet arī sānus un augšstilbus. Nevajadzētu aizmirst arī par krūšu ādas kopšanu jau pirmajos grūtniecības mēnešos, jo šajā laikā krūtis piebriest, paliek lielākas, uz tām var veidoties strijas.
Jāvelk ērts krūšturis. Tas nedrīkst būt nedz par mazu, nedz par lielu. Ekonomējot uz krūštura iegādi, var nākties saskarties pat ar krūšu deformāciju. Tas šajā gadījumā var skart ne tikai krūtis, bet arī mugurkaulu un arī pašus piena dziedzerus.

Jāvelk ērts krūšturis. Tas nedrīkst būt nedz par mazu, nedz par lielu. Ekonomējot uz krūštura iegādi, var nākties saskarties pat ar krūšu deformāciju.


Svarīgs ir sabalansēts uzturs. Bez ārīgas ādas kopšanas, svarīgs ir topošās māmiņas uzturs. Strijas var veidoties, gan strauji pieaugot svaram, gan strauji to zaudējot – īpaši, ja tiek ievērotas striktas diētas. Arī māmiņas, kuras baro bērnus ar savu pienu, var piedzīvot strauju svara zudumu un tādējādi iegūt ādas plīsumus. 
Topošās mammas ikdienas ēdienkartē jāiekļauj produkti, kuros ir olbaltumvielas, C vitamīns un varš. Būtiski ir sekot līdzi arī dzelzs rezervēm, kas ir svarīgi ne tikai striju profilaksei, bet arī augļa attīstībai. Tikpat būtiski ir uzturā ierobežot piesātinātās taukskābes. Ieteicams izvēlēties zivju produktus un papildus uzņemt omega 3 taukskābju preparātus. [1]
Profilakse mājas apstākļos. Rūpējoties par ādas tvirtumu un izskatu, topošā māmiņa ik pārdienas var izmantot kontrastdušu (sākt un beigt ar vēsu ūdeni, pa vidu mainot ūdens temperatūru) vai pašmasāžu problemātiskajām ķermeņa zonām (gurniem, krūtīm, vēderam), norīvējoties ar linu dvieli vai izmantojot speciālus ķermeņa masāžas cimdus. Ādas atjaunošanai var izmantot arī pīlingu jeb skrubi. Šīs darbības ne tikai stimulēs asins cirkulāciju un padarīs ādu tvirtāku, bet uzlabos arī topošās māmiņas kopējo pašsajūtu.
Balsts vēderam. Ja uzraugošais ginekologs to atļauj, tad topošā mamma var teipot vēderu vai lietot grūtnieču jostu. Abi šie varianti palīdzēs balstīt vēderu un neļaus ādai izstiepties.

Kā izvēlēties piemērotāko līdzekli 
Pretstriju līdzekļi ir eļļas, krēmu, losjonu, želeju, kā arī koncentrātu veidā. Jāizvēlas ķermeņa kopšanas līdzeklis, kas ādu baro, mitrina, padara elastīgāku un gludāku. Šādu līdzekļu sastāvā ietilpst elastīns, A, E un C grupas vitamīni, provitamīns B5, eļļas (rīcineļļa, vīnogu kauliņu, mandeļu, avokado, hohoba eļļa), mikroelementi (cinks un silīcijs). Svarīgi, lai topošā māmiņa izvēlētos līdzekli, kas radītu patīkamas sajūtas pēc tā uzklāšanas. Sākt lietot šādus krēmus vajadzētu jau no pirmajām grūtniecības nedēļām. 

Ja strija ir parādījusies, tad nav iespējams prognozēt, cik gara tā kļūs, – viss ir atkarīgs no ādas elastības.

Ja strijas izveidojušās
Ja strija ir parādījusies, tad nav iespējams prognozēt, cik gara tā kļūs, – viss ir atkarīgs no ādas elastības. Tāpat nav iespējams paredzēt, vai sievietei parādīsies jauni ādas plīsumi nākamo grūtniecību laikā. Pilnībā atbrīvoties no strijām, tāpat kā no citām rētām, nav iespējams. Tomēr ir dažādas metodes, kuras tiek lietotas, lai tās kļūtu mazāk redzamas. “Jāņem vērā, vai sieviete ir gaidībās un zīda bērnu. Grūtniecības laikā šo metožu skaits ir ierobežots, un, domājot par topošās mammas un gaidāmā mazuļa labsajūtu, tiek rekomendēts ādu mitrināt ar dažādiem dabīgās kosmētikas līdzekļiem. Kad bērniņš ir piedzimis un mamma atvasi ar krūti vairs nebaro, iespējams izmēģināt arī citas metodes,” norāda dermatoloģe. Vislabāk ārstēšanas procedūrām pakļaujas 2–3 mēnešus vecas strijas. [2]

Striju agrīnā stadijā var izmantot šādas metodes:
krioterapija – aukstā saitēšana;
kompresijas terapija – ietīšana; 
mehānisko svārstību terapija – ultraskaņa/sonoforēze;
mainīgā gaisa spiediena terapija – vakuummasāža, impulsveida vakuummasāža;
mezoterapija – metode, kuras laikā zemādas slānī injicē dabiskas un bioloģiski aktīvas vielas;
IPL jeb intensīvi pulsējošā gaismas terapija – paātrina striju “nobriešanu”, padarot tās gaišākas;
plastiskās ķirurģijas metode – striju apjoma samazināšana.

Reklāma
Reklāma

Striju vēlīnā stadijā var izmantot šādas metodes:
- ādas virsējās kārtas atslāņošana – ķīmiskie un abrazīvie pīlingi;
- mehānisko svārstību terapija – sonoforēze;
- mainīgā gaisa spiediena terapija – vakuummasāža, mehāniskā limfodrenāža;
- elektriskās strāvas terapija – elektrotonizēšana;
- krioterapija – aukstā saitēšana;
- infrasarkano staru terapija – IF aplikatori;
- mezoterapija – metode, kuras laikā zemādas slānī injicē dabiskas un bioloģiski aktīvas vielas;
- karboksiterapija – ādā tiek ievadīta ogļskābā gāze, kas veicina asins plūsmu un audu reģenerāciju;
- ablatīvie frakcionētie lāzeri – tiek veikta punktveida audu koagulācija, stimulējot jaunu struktūru izveidi. Tādējādi - var padarīt strijas nedaudz kompaktākas, blīvākas;
- plastiskās ķirurģijas metode – striju apjoma samazināšana.


Strijas veidojas:
- pusaudžiem, kuri strauji aug;
- sievietēm grūtniecības laikā;
- sievietēm, kuras zīda bērnu ar krūti;
- cilvēkiem, kuri strauji audzē muskuļu masu;
- virsnieru, aizkuņģa dziedzeru patoloģijas gadījumos;
- cukura diabēta slimniekiem;
- cilvēkiem, kuri strauji zaudē svaru.


Kādas vēl izmaiņas var piedzīvot sievietes āda grūtniecības laikā?
Pastiprināta sarkšana

Grūtniecības laikā galvenie vaininieki visām labajām un sliktajām izmaiņām, kas notiek ar ādu, ir hormoni. Katrā trimestrī prevalē savi hormoni, bet galvenie ir progesterons, estrogēns un HCG (cilvēka horiongonadotropais hormons). To ietekmē veidojas “mājvieta” auglim, palielinās cirkulējošo asiņu daudzums, uzlabojas orgānu apasiņošana – arī ādā. [3] Tai tiek piegādātas barības vielas, uzlabojas ādas stāvoklis, taču otrajā un trešajā trimestrī, pieaugot svaram, palielinātais cirkulējošo asiņu daudzums var veicināt tūsku un sīko kapilāru rašanos uz kājām. Palielinātā asiņu daudzuma dēļ grūtniecēm nereti ir tendence sarkt pat pie nelielas slodzes vai ārējās vides temperatūras svārstībām. Sejas ādas sarkšana izzūd uzreiz pēc dzemdībām. 

Akne
Ņemot vērā, ka grūtniecības laikā daudzi kosmētiskie līdzekļi aknes ārstēšanai netiek rekomendēti, ir jārūpējas par dziļo sejas ādas attīrīšanu. Tādējādi topošā mamma neļaus porām aizsprostoties un veidoties dziļākiem iekaisumiem. Grūtniecības laikā drīkst lietot benzoilperoksīdu saturošos līdzekļus un preparātus ar tējas koka eļļu. Izvēloties sejas kopšanas līdzekļus, topošajai mammai ne tikai jāiepazīstas ar tajos esošo sastāvu, bet arī jāpaļaujas uz savām sajūtām. Kas der vienai, iespējams, radīs diskomfortu kādai citai. [3]

Papilomas un kārpas. Grūtniecības laikā samazinās organisma aizsargspējas, kas var veicināt šos vīrusu izcelsmes veidojumus. Tie ir miesas krāsas vai brūni nelieli ādas veidojumi, kas var būt plakani vai uz nelielas “kājiņas”. Visbiežāk parādās vietās, kur ir pastiprināta svīšana un ir dabīgās ādas krokas: zem krūtīm, padusēs, kakla krokās. Šie veidojumi nav veselībai bīstami, un grūtniecības laikā tos var neaiztikt. Pēc dzemdībām šie veidojumi mēdz izzust paši. Ja tā nenotiek, tos var likvidēt ar krioterapiju, elektrokoagulāciju vai noņemt ar lāzeru. 

Plankumi uz ādas, dzimumzīmes. Progesterons, kas izteikti palielinās grūtniecības laikā, sekmē arī melanocītu stimulējoša hormona veidošanos. Tā rezultātā kļūst tumšākas areolas un līnija zem nabas. Atsevišķām sievietēm veidojas “grūtnieču maska” jeb pelēkbrūni plankumi uz sejas. Ir sievietes, kurām hormonālās izmaiņas veicina aknes un perorāla dermatīta rašanos. [4] Parasti šīs izmaiņas nav nozīmīgas, bet, ja kādā no minētajiem veidojumiem tiek novērota asimetrija, robežu izplūšana, krāsu maiņa, veidojums sāk strauji augt, kļūst sāpīgs vai sāk asiņot, nekavējoties jāvēršas pie dermatologa, kas veiks veidojuma papildu izmeklēšanu. Grūtniecības laikā nav ieteicams ilgstoši uzturēties saules staros. Pretējā gadījumā uz sejas var parādīties pigmenti, kas var arī nepazust. Ņemot vērā ādas jutīgumu, topošajām māmiņām tiek ieteikts lietot saules aizsargkrēmus ar fizikāliem filtriem. 

Mati un nagi. Grūtniecības laikā sievietes nereti pamana, ka mati sāk mazāk taukoties un ātrāk augt. Tas notiek hormonu iedarbības rezultātā. Aptuveni trīs mēnešus pēc dzemdībām var novērot matu pastiprinātu krišanu, un tas ir normāls, fizioloģisks process. Hormonālo svārstību dēļ daļa matu pārtrauc augšanu un dodas atpūtas fāzē, kuras beigās izkrīt un nomainās ar jauniem matiem.  Matu krišana parasti beidzas trīs mēnešu laikā, bet to ataugšana var aizņemt pat pusgadu un ilgāk.
Savukārt nagu stāvoklis var gan uzlaboties, gan arī pasliktināties, un tas ir saistīts ar topošās mammas organismā trūkstošajiem vitamīniem. Ja ir bijusi toksikoze, iespējams, ir arī olbaltumvielu trūkums. Rezultātā nagu plātnītes var palikt bālākas, plānākas un sākt šķelties. Ja sieviete baro mazuli ar savu pienu, jāpiedomā pie ikdienas ēdienkartes, lai pietiktu izejmateriāls gan piena ražošanai, gan sava organisma struktūru atjaunošanai. [5]


Der zināt!
Ja vēlies palutināt ādu ar kādu skaistumkopšanas procedūru, noteikti informē speciālistu, ka esi gaidībās.
Neizmanto nekādas nezināmas ķīmiskas vielas uz ādas, jo tās var nonākt arī bērna asinsritē.
Ādas tonusu uzlabojoša procedūra – zemūdens masāža – atļauta, ja tā ir saskaņota ar ginekologu.
Profilakses nolūkā līdzekļus pret strijām ieteicams lietot divas reizes dienā – pēc vannas vai kontrastdušas, kad āda ir labi sagatavota uzņemt līdzekli. Tā iespējams iegūt efektīvāku līdzekļa iedarbību. 

 

 

Izmantotā literatūra:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4949006/ 
2. Soutou B., Aractingi S. Skin Disease in Pregnancy. Best Practice & Research. Clin Obstet Gynecol, 2015.
3. Young G. L., Jewell D. Creams for Preventing Stretch Marks in Pregnancy. Cochrane Database Syst Rev, 2000.
4. Van Onselen J. Skin Changes During Pregnancy. Part 1. Journal Fam Health Care, 2012.
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311336/

 

Autore: Madara Ozoliņa