Dārza darbi, kas jāpaveic februārī

Kas jāpaveic dārzā februārī, stāsta agronome Vita Puka.
Ziema nav šķērslis, lai darbotos dārzā.

FOTO: Shutterstock.com

Ziema nav šķērslis, lai darbotos dārzā.

Košumdārzā

  • Februārī sagaidām puteņus – ne velti šo sauc gan par sveču, gan arī puteņu mēnesi: sniegs var kaitēt vertikālajiem skujeņiem. Lai no sniega smaguma tie nezaudētu formu, sniegs jānopurina. Vēlams to nopurināt arī no citiem skujaugiem, jo skujas var brūnēt vietās, kur ilgāk būs glabājies sniegs.
  • Ja neesi piesegusi sala neizturīgākos augus, dari to tagad, izmantojot egļu skujas.
  • Ja dārzā ir eglīte ‘Conica’, pacipreses un jau minētie stāvie skujeņi, tie saules pusē jāpiesedz. Februārī bieži ir sniegs un stipra dienas saule – tā atspīd sniegā, sniegs atspoguļo gaismu uz skujām, un skujas apdeg. Tāpēc saules pusē augus piesedz ar agroplēvi vai kādu citu ēnojuma materiālu.
  • Īstais laiks pārlūkot rudenī ieziemotās kannas, dāliju un begoniju gumus, kā arī sīpolpuķes un noskaidrot, vai nav iemetusies puve.
  • Kastītē stādu audzēšanai sēj leduspuķes, petūnijas un celozijas: puķes ar ilgu audzēšanas periodu. Uz sēklu paciņām vari redzēt, ka no sēšanas brīža līdz pirmajiem ziediem paies četri un vairāk mēneši.

 

Augļu dārzā

Reklāma
Reklāma
  • Februāra otrajā pusē var kaļķot kokus. Īpaši rūpīgi to dari saules pusē.
  • Jaunajiem kociņiem joprojām var piesegt stumbrus ne tikai no gardumu meklētājiem zaķiem un stirnām, bet arī no košās februāra saules.
  • Tāpat mēneša otrajā pusē sākam zāģēšanas un izgriešanas darbus: var izkopt augļkoku vainagus, ogulājus un košumkrūmus. Kokiem izgriež zarus, kas vasarā traucēs staigāt ap kokiem, piemēram, pļaujot zāli. Kā arī izzāģē biezi saaugušus zarus, kas, vasarā salapojuši, veidos blīvu noēnojumu. Ogu krūmiem izgriež vecākos zarus un vecākiem krūmiem – biezi saaugušos jaunos zarus, kas saplaukuši veidos biežņu. Upenēm izgriež arī pie zemes noliekušos zarus. Bet, ja tāds vainags atbilst šķirnei, ap ogulājiem vēlāk, kad atlaidīsies zeme, varēs likt atbalstošu sētiņu.

 

Sakņu dārzam

  • Uz palodzes vai apkurināmā siltumnīcā sēj augus ar garu audzēšanas periodu: papriku, asos piparus, tomātus agrākai ražai un garšaugus. To, cik ilgs ir audzēšanas periods, var redzēt uz sēklu paciņām – no sēšanas brīža līdz ražai. Šiem augiem tas ir ilgāks par pusgadu, tāpēc jāsēj agri.
  • Sāk plānot dārza iekārtošanas darbus, izpēta katalogus. Noderēs arī informācija par šāgada cenām: iespējams, ka naudu vari atlicināt jau tagad, lai pavasarī būtu mazāki tēriņi. Pārlūko sēklu krājumus un veido sarakstu ar sēklām, kuras vēlies iegādāties. Veikalos izlikti stendi ar sēklām un pagaidām ir pieejams plašs sortiments – izmanto iespēju iepirkt sēklas laikus.

Saistītie raksti