Ko dēstiem var sēt februārī, martā, aprīlī

Kolīdz nokūst sniegs un uzspīd saule, tā vien gribas jau sēt un stādīt! Jā, ir kultūraugi, ko dēstiem mājās uz palodzes var sākt sēt un audzēt jau februārī. “Mammamuntetiem.lv” praktiskus padomus sniedz Māris Narvils, LLKC vecākais speciālists dārzkopībā un Agita Akmentiņa, saimniecības IK “Rūķīši” vadītāja.
Lai stādus savam dārzam vai siltumnīcai izaudzētu mājas apstākļos, ir jāzina, kuri no tiem ir sējami jau februārī un kuri – tikai martā vai pat aprīlī.

FOTO: Shutterstock.com

Lai stādus savam dārzam vai siltumnīcai izaudzētu mājas apstākļos, ir jāzina, kuri no tiem ir sējami jau februārī un kuri – tikai martā vai pat aprīlī.

Ja vien ir apņēmība un pietiekami daudz labi apgaismotas telpas, dēstus savam dārzam un siltumnīcai ir iespējams izaudzēt mājas apstākļos. Tas ir veids, gan kā ietaupīt naudu, gan kā ienest mājās pavasara noskaņu, gan arī bērniem parādīt, kā no mazas sēkliņas var tikt pie tomāta vai citiem dārzeņiem. 

 

Ko dēstiem sēt februārī

  • Februāra otrajā pusē dēstiem var sēt tādas dekoratīvās kultūras kā petūnijas un atraitnītes. Tās nebaidās pat no mīnus piecu grādu aukstuma, tāpēc dārzā būs izstādāmas jau aprīlī.
  • Tādas puķes kā begonijas, pelargonijas, ledenes, fuksijas sējot prasa lielu pacietību, tāpēc tās labāk audzēt no jaunstādiem. Tie šajā laikā nopērkami tādos lielveikalos kā “Depo” un “Rimi”.
  • Tāpat var sēt mikrozaļumus – zirņus, sinepes, baziliku.
  • Vēl lēni augošas ir mēnešzemenes, kas, februārī iesētas, ir piķējamas jeb pārstādāmas lielākos podiņos martā.
  • Lēni augoši ir arī baklažāni, tāpēc sējami februārī. Baklažāni Latvijas apstākļos labi izaug ne tikai siltumnīcā, bet arī āra apstākļos.
  • Pašās februāra beigās neapkurināmā siltumnīcā uzreiz zemē var sēt redīsus, kas nav pārāk prasīgi pret siltumu, un dobes apklāt ar agroplēvi. Tajā pašā laikā jāpatur prātā, ka vēl martā un aprīlī var uznākt pamatīgs sals, un jāpadomā, kā pasargāt jauno ražu. Papildu siltumu iespējams nodrošināt, piemēram, ar kompostēšanas kaudzi vai arī vismaz vienu tonnas tilpuma plastmasas konteineru, kurā iepildīts ūdens.
  • Ja īpašumā ir apkurināma siltumnīca, var sēt visas tās kultūras, kas lēni dīgt vai kam stādi aug salīdzinoši ilgi – tomātus, papriku, baklažānus, puravus, saldos sīpolus, selerijas.

 

Ko dēstiem sēt martā

Martā sējamo kultūru klāsts jau ir krietni plašāks nekā februārī. 

  • Marta sākumā var sēt puravus, zilos sīpolus.
  • Mēneša vidū dēstu audzēšanai uz palodzes zemē var likt tomātus, papriku, gurķus, ēdamo fizāli. Te gan jāatceras, ka gurķi sadīgst ātri un arī ātri aug. Ja būs par maz gaismas, tie izstīdzēs.
  • Lai panāktu ātrāku ziedēšanu, stādiņiem var sēt lauvmutītes, samtenes, asteres, krustaines, alisītes, salmenes, puķu tabaku, kosmejas, lefkojas.
  • Uz mēneša beigām dēstiem sējami visa veida kāposti – gan parastie, gan Kalē kāposti, gan ziedkāposti un kolrābji. Jāņem vērā, ka Ķīnas kāposts Latvijas apstākļos aug slikti.
  • Uzreiz siltumnīcas zemē var sēt salātus, ja uz nakti tos apklāj ar agroplēvi. Taču eksperti iesaka vispirms labāk salātus izdiedzēt kastītē un tad, kad parādījušās pirmās īstās lapas, izpiķēt un vēlāk izstādīt siltumnīcā vai uz lauka. Tādā gadījumā tie augs rozetēs un būs kuplāki. Tāpat siltumnīcā var sēt dilles, rukolu, spinātus, lapu bietītes, stādīt lokus, kas no aukstuma daudz nebaidās.
     
Reklāma
Reklāma

Ko dēstiem sēt aprīlī

  • Kabačus un ķirbjus stādiem ieteicams sēt tikai aprīļa sākumā. Tā kā tos stāda atklātā laukā, nepieciešama pilnīga pārliecība, ka tad salnu vairs nebūs (tās parasti beidzas vien maija pirmajā pusē).
  • Ja dārzā zeme jau laikus sastrādāta, uzreiz dobēs var sēt burkānus un zirņus, stādīt kartupeļus. To visu gan nepieciešams apklāt ar agroplēvi, jo gan dienas, gan naktis vēl būs vēsas.
  • Aprīļa beigās dobēs var sēt arī puķes.
     

Kur iegādāties sēklas dēstiem

Sēklas vislabāk iegādāties profesionālajos dārzkopības veikalos, kas piedāvā arī profesionālo sēklu sīkfasējumus. Par vēlamajām šķirnēm var konsultēties gan ar pārdevēju, gan dārzkopībā jau pieredzējušiem radiem, draugiem un kaimiņiem. 


Iesācējiem nevajadzētu izvēlēties hibrīdsēklas, jo tās parasti ir ļoti prasīgas pret dīgšanas un augšanas apstākļiem. Turklāt cena var būt pat eiro par vienu sēkliņu. 

Tajā pašā laikā paciņa šķirnes sēklu nopērkamas vien par pārdesmit centiem. Ja tādas aizies bojā, vismaz nebūs žēl.


Internetā iespējams iegādāties dažādas eksotiskas lietas, tomēr tās nav ieteicams izvēlēties, ja dārzkopības pieredze ir pavisam neliela. Tā vietā labāk sākt ar tradicionālām un mazāk prasīgām kultūrām, kā gurķiem, ķirbjiem, kabačiem, burkāniem, kāpostiem.
Mazāk zināmām kultūrām var būt augstākas dīgšanas un augšanas apstākļu prasības, ko Latvijā pat nav iespējams nodrošināt. 

Saistītie raksti