Kā mājas apstākļos izaudzēt stādus dārzam un siltumnīcai

Kā izvēlēties sēklas dēstu audzēšanai mājas apstākļos, kur un kā tās sēt un audzēt – “Mammamuntetiem.lv” stāsta Māris Narvils, LLKC vecākais speciālists dārzkopībā.
Ja dārzkopības pieredze ir neliela, stādu audzēšanas pieredzi var sākt uzkrāt, audzējot mazāk prasīgas kultūras, piemēram, gurķus, ķirbjus, kabačus.

FOTO: Shutterstock.com

Ja dārzkopības pieredze ir neliela, stādu audzēšanas pieredzi var sākt uzkrāt, audzējot mazāk prasīgas kultūras, piemēram, gurķus, ķirbjus, kabačus.

Kur iegādāties sēklas dēstiem

Sēklas vislabāk iegādāties profesionālajos dārzkopības veikalos, kas piedāvā arī profesionālo sēklu sīkfasējumus. Par vēlamajām šķirnēm var konsultēties gan ar pārdevēju, gan dārzkopībā jau pieredzējušiem radiem, draugiem un kaimiņiem.

Iesācējiem nevajadzētu izvēlēties hibrīdsēklas, jo tās parasti ir ļoti prasīgas pret dīgšanas un augšanas apstākļiem. Turklāt cena var būt pat eiro par vienu sēkliņu.

Tajā pašā laikā paciņa šķirnes sēklu nopērkamas vien par pārdesmit centiem. Ja tādas aizies bojā, vismaz nebūs žēl.

 

Internetā iespējams iegādāties dažādu eksotisku augu sēklas, tomēr tās nav ieteicams izvēlēties, ja dārzkopības pieredze ir pavisam neliela. Tā vietā labāk sākt ar tradicionālām un mazāk prasīgām kultūrām, kā gurķiem, ķirbjiem, kabačiem, kāpostiem.
Mazāk zināmām kultūrām var būt augstākas dīgšanas un augšanas apstākļu prasības, ko Latvijā pat nav iespējams nodrošināt. 

 

Kur sēt sēklas

To, kāda veida traukos sēklas dēstīt, atkarīgs no pieejamās vietas un nepieciešamo dēstu daudzuma. Ja vietas ir daudz un stādus vajag vien personiskām vajadzībām, uzreiz var izmantot podiņus. Pretējā gadījumā ieteicams izmantot kastītes un sēklas sēt rindiņā. Tad gan jārēķinās – kad dēsti būs paaugušies, tos vajadzēs izpiķēt, tas ir, pārstādīt podiņos. 

Der atcerēties, ka gurķus, ķirbjus un kabačus gan labāk uzreiz sēt podiņos, jo tos piķēt nav ieteicams. Šis process traumēs sakņu sistēmu. 

 

Augsnes izvēle stādu audzēšanai

Iesācējiem labāk izmantot dārzkopības veikalos nopērkamos augsnes substrātus. Speciālistu sagatavots produkts nodrošinās labākus rezultātus. Turklāt vēlams pirkt nevis universālo, bet katrai kultūraugu grupai, piemēram, tomātiem, gurķiem, salātiem, paredzēto augsni. Ja dēsti audzēti jau iepriekš un zināma pieredze uzkrāta, var izmantot arī parastu zemi, kas tagad pieejama, piemēram, no kurmju rakumiem. Vēl labs variants ir zemes un kūdras sajaukšana attiecībā 50:50. 

Reklāma
Reklāma

 


Lai izslēgtu nevēlamu mikroorganismu attīstību, ieteicams augsnei pievienot trihodermīnu. Tas ir spēcīgs patogēno sēņu antagonists un izdala antibiotikas, kas nogalina patogēnus. 

 

Kā audzēt stādus

  • Līdz sēklu sadīgšanas brīdim kastītes vai podiņus ieteicams pārsegt ar pārtikas plēvi. Tas palīdzēs nodrošināt nepieciešamo mikroklimatu gan gaisa temperatūras, gan mitruma ziņā. Var izmantot arī dārzkopības veikalos nopērkamos plastmasas jumtiņus.
  • Dīgšanas laikā sēkliņai ir vajadzīgs pietiekams siltums un mitrums. Gaisa temperatūrai vajadzētu būt vismaz 23 – 27 grādiem pēc Celsija. Tāpat jāuzrauga, lai augsne neiekalst un arī nav pārāk mitra.
  • Strikti noteikt, cik reižu nedēļā to darīt, nav iespējams. Substrāta mitrumu labāk pārbaudīt ar pirkstu. Ja, augsni saspiežot, izdalās slapjums, ūdens jau ir par daudz un jauna laistīšana nav nepieciešama.
  • Ja gaisa temperatūra būs zemāka par 20 grādiem un augsne pārāk mitra, pastāv risks, ka sēkliņa ies bojā. Jau iepriekš zinot, ka augstāku gaisa temperatūru nebūs iespējams nodrošināt, augsni laikus ieteicams bagātināt ar trihodermīnu.
  • Kad sēklas sadīgušas, pirmajā nedēļā plēvi var sadurstīt, lai izdalās liekais mitrums. Vēlāk to vajag noņemt pavisam, jo dīgstiem nepieciešama lielāka gaisa apmaiņa.


Biežākās kļūdas 

Audzējot dēstus, galvenais neveiksmju cēlonis bieži vien ir saistīts ar to, ka augiem ir par siltu un par tumšu. Tāpēc ir jādomā, kā no šiem riska faktoriem izvairīties. 
Dēstu audzēšanai var izmantot palodzes vai balkonu. Sekmīgai augšanas procesu norisei gaisma nepieciešama 14 – 16 stundas. Tā kā šajā laikā dienasgaisma vēl ir gana īsu laiku, ieteicams papildus izmantot mākslīgo apgaismojumu. Patlaban tirgū pieejamas ļoti labas dārzkopības vajadzībām piemērotas LED lampas. Tās var nopirkt arī dažādās populārās tirdzniecības vietās.  

 

Vēl viens variants – pazemināt gaisa temperatūru telpā, ja vien tāda iespēja pastāv. 
Nav ieteicams aizrauties ar organiskā mēslojama izmantošanu, jo to ir ļoti viegli pārdozēt. Rezultātā dēsti būs pārbaroti un izstīdzējuši, līdz ar to mehāniski neizturīgi un viegli lūzīs. Ar organisko mēslojumu pārbaroti augi arī labi garšo kaitēkļiem. Tāpēc labāk lai tie aug lēnāk un ir druknāki. Ideāls kāpostu stāds, piemēram, ir pat aptinams ap pirkstu, bet nelūzt.

Saistītie raksti