7 kartupeļu šķirnes, kas būs piemērotas audzēšanai mazdārziņā

Tuvojas kartupeļu stādīšanas laiks. Kādas šķirnes ir piemērotas stādīšanai mazdārziņā, kāpēc tās gadu no gada mainās un izzūd iepriekš iecienītās šķirnes – Priekuļu dzeltenie, Adretta un citas?
Nesenā pagātnē ir bijušas vasaras, kad ir ilgstošs sausums, tāpēc, lai augi tik ātri nenokalstu un tiem parādītos sausuma izturība, tiek veidotas šķirnes, kas tam pielāgojas.

FOTO: Shutterstock.com

Nesenā pagātnē ir bijušas vasaras, kad ir ilgstošs sausums, tāpēc, lai augi tik ātri nenokalstu un tiem parādītos sausuma izturība, tiek veidotas šķirnes, kas tam pielāgojas.

Par to vairāk stāsta Anda Rūtenberga-Āva, LLU Lauksaimniecības fakultātes Augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas laboratorijas vadītāja.


Kāpēc šķirnes mainās un vietā nāk jaunas

Pasaulē un arī Eiropā kartupeļu šķirņu mainība ir ļoti liela. Ir reģistrētas pat ap 100 dažādām kartupeļu šķirnēm. Šobrīd selekcija strādā, lai šķirnes veidotos izturīgākas pret nelabvēlīgiem laikapstākļiem. Nesenā pagātnē ir bijušas vasaras, kad ir ilgstošs sausums, tāpēc, lai augi tik ātri nenokalstu un tiem parādītos sausuma izturība, tiek veidotas šķirnes, kas tam pielāgojas. Otrs selekcijas mērķis ir samazināt dažādu augu aizsardzības līdzekļu lietošanu, līdz ar to tiek veidotas šķirnes, kas ir izturīgas pret lakstu puvi. Viena no biežāk sastopamām slimībām, kas ietekmē kartupeļu ražu, ir tieši lakstu puve. Vecās un labi zināmās kartupeļu šķirnes, protams, ir tautā iecienītas, tomēr ļoti bieži tas, kas tirgū tiek piedāvāts, ne vienmēr atbilst norādītajai šķirnei.


Mazdārziņiem piemērotas šķirnes 

Reklāma
Reklāma

Jaunās šķirnes ir pārbaudītas izmēģinājumos, lai audzētājiem būtu iespējams izvēlēties sēklu precīzi pēc to īpašībām. Mazdārziņiem būtu ieteicamas tās šķirnes, kas ir ar agru vai vidēji agru veģetācijas periodu. Tā varēs iegūt agrāku ražu, kā arī agrās šķirnes parasti labāk izaug un mazāk cieš no lakstu puves, ja tā arī parādās. Lūk, šķirnes, kuras var izmēģināt savā mazdārziņā.

  • Riviera – viena no agrākajām šķirnēm ar īsu veģetācijas periodu.
  • Solists – arī agra šķirne, mīkstums gaiši dzeltens, labas garšas īpašības.
  • Marta – vidēji agra, ovāla ar dzeltenu mīkstumu, piemērota mazgāšanai un fasēšanai.
  • Sunshine – vidēji agra šķirne, ļoti izskatīgi bumbuļi, ar plānu, spīdīgu mizu, pievilcīgs izskats un labas garšas īpašības.
  • Quenn Anne – vidēji agra kartupeļu šķirne. labi sevi pierādījusi arī ražojošās saimniecībās. Ar izlīdzinātiem, gareniem bumbuļiem, kas ir ar plānu, viegli mizojamu miziņu. Diezgan izturīga pret lakstu puvi. Garšīgi, vidēji miltaini kartupeļi.
  • Belmonda – vidēji agra šķirne, kurai ir laba sausuma izturība un lakstu noturība pret lakstu puvi. Labi saglabā bumbuļus stresa pilnos augšanas apstākļos. Vidēji miltaini.
  • Red lady – vidēji agra šķirne ar labu ražību, sarkana miza, lieli, gareni bumbuļi. Garšas īpašības līdzīgas kā zināmajai šķirnei Laura. 

Saistītie raksti