Ātri augošās vai lēni augošās? Labākās tūju šķirnes privātmāju apstādījumiem

Kā izvēlēties tūjas apstādījumiem ap privātmāju? Vai labāk izvēlēties šķirnes, kas aug lēni vai tās, kas aug ātri? Kādos gadījumos derēs lēni augošās, bet kādos – ātri augošās?
Tūju šķirnes izvēle būs atkarīga no mērķa, kādam kalpos plānotais dzīvžogs

FOTO: Shutterstock.com

Tūju šķirnes izvēle būs atkarīga no mērķa, kādam kalpos plānotais dzīvžogs

Uz šiem jautājumiem atbild kokaudzētavas “Bīlasti” pārstāve Linda.

 

Kādas funkcijas veiks apstādījumi

Izvēloties tūjas apstādījumiem, vispirms vajadzētu izlemt, kāds ir apstādījumu mērķis – vai vēlaties veidot blīvu un necaurredzamu žogu, kas aiztur putekļus, nevēlamus skatienus vai kādu nekārtīgu kaimiņa sētas daļu, vai tā ir domāta kā vējlauze, nodaloša josla, piemēram, atpūtas zonai vai tā kalpos kā josla uz sakņu dārzu, ko vēlaties aizsegt citu skatieniem. Atkarībā no mērķa var izlemt par labu šķirnēm. Ja vēlas dzīvžogu, kas palīdz noslēpties no ziņkārīgiem skatieniem vai valdošo vēju aizturēšanai, tad ieteicams izvēlēties ātraudzīgākus variantus un tādas, kas aug garas (tūju garumu koriģējot griežot). Savukārt, ja vēlaties dārzā nodalīt kādu zonu, tad var izvēlēties lēnāk augošas šķirnes, kas neaug tik ļoti garumā.

 

Dzīvžogiem ieteicamas šādas tūju šķirnes

 

  • Rietumu tūja ‘Smaragd’, kas veido trijstūra formu, ir izteikti košāki zaļa par citām šķirnēm un raksturīgākas smalkākas skujas. Pieaugot var sasniegt pat 6m, platumā 1m. Jāņem vērā, ka negriežot galotnes, šai šķirnei vienmēr saglabāsies trijstūra galotne, līdz ar to dzīvžoga augšdaļa nekad nebūs kā vienlaidu siena. Sezonas laikā var izaugt līdz 30 cm, ja ir pietiekams mitruma līmenis līdz pat vēlam rudenim.

 

Tūjas ‘Smaragd'

Reklāma
Reklāma

 

  • Rietumu tūja ‘Boothi’, aug cilindra formā, pieaugot sasniegs 4 m, veidojas 0,8 m platumā. Šīs šķirne veidos vienlaidu sienu. Nav nepieciešama griešana, tomēr ja to dara, tūja vairāk augs kuplumā. Sezonas laikā var izaugt līdz 30 cm, ja ir pietiekams mitruma līmenis līdz pat vēlam rudenim.

 

Tūjas ‘Boothi'

 

  • Rietumu tūja ‘Brabant’, bieži sastopama, jo bieži tirgo lielveikalos. Krūmveida tūja, kas izaug 4–6m augsta un vismaz 1,5 m plata. Izvēloties šo šķirni, jāņem vērā, ka dzīvžoga griešana katru gadu ir obligāta, lai tas veidotu glītu vienlaidu sienu. Izteikti ātraudzīga.

 

Tūjas ‘Brabant'

Saistītie raksti