Vai var stādīt atraitnītes, ja sola vēsu laiku?

Brīvdienas rosina darboties dārzā, un viens no pirmajiem augiem, kas mūs priecē, ir atraitnītes. Vai tās var jau stādīt savos dārzos vai kastēs uz balkona, ja vēl gaidāms sals un sniegs?
Saulainais dārza un balkonu akcents – atraitnītes – spēj izturēt salu līdz pat mīnus 5 grādiem

FOTO: Shutterstock.com

Saulainais dārza un balkonu akcents – atraitnītes – spēj izturēt salu līdz pat mīnus 5 grādiem

Par to, kad un kā labāk stādīt atraitnītes, sarunā ar Mammamuntetiem.lv stāsta dārzniecības “Dobītes” saimniece Sandra. 

 

Latvijā audzētas atraitnītes – vēsumu mīlošas

Atraitnītes ir ļoti izturīgas pret vēsumu un īslaicīgs aukstums līdz mīnus 5 grādiem tām nekaitēs. Īpaši tos stādus, kas ir audzēti Latvijas dārzniecībās un ir jau raduši pie vēsuma, noteikti var izstādīt laukā jau no marta beigām. Agri ziedošās atraitnītes tiek sētas jau rudenī un visu ziemu tās ir pavadījušas neapkurināmos apstākļos, tāpēc tās jau ir pieradušas pie vēsuma. Arī slapjš sniegs tām nekaitēs, ja vien neveidojas milzīga sniega kārta, kas var traumēt stādus. Lielāks drauds atraitnītēm būs, ja temperatūra pazemināsies līdz mīnus 7 un vairāk grādiem. Pavasara salnas ir īslaicīgas un atraitnītes spēj labi sevi atjaunot.


Ar ko kombinēt atraitnītes

Atraitnītes priecēs ar saviem ziediem apmēram līdz jūnijam vai Jāņiem, tāpēc jādomā, kas nāks to vietā vai ar ko tās labāk kombinēt pēc noziedēšanas beigām. Ir vērts apsvērt šādas kombinācijas:

Reklāma
Reklāma
  • Neaizmirstulītes – tās ziedēs vēlāk, bet tā kā tās ir aukstumizturīgas, tās var jau ātri stādīt laukā
  • Prīmulas – arī aukstumizturīgas puķes, kas zied pavasarī un arī zied diezgan ilgstoši
  • Mangolds jeb lapu bietes – ēdams un dekoratīvs augs, kam vēsums netraucē
  • Interesanta varētu būt kombinācija ar dažādiem dekoratīvajiem kāpostiem, vienīgi tie pavasarī nav pieejami plašā apjomā, tos ierastāks stādīt rudenī. Kāpostaugi ir izturīgi pret aukstumu.
  • Atraitnītes var stādīt pa vidu pavasara sīpolpuķēm, allium sīpoliem

 

Ko stādīt atraitnīšu vietā pēc noziedēšanas

Atkarībā no šķirnes, atraitnītes ziedēs apmēram līdz Jāņiem. Tas, ko darīt ar atraitnītēm pēc to noziedēšanas, ir individuāls jautājums – var stādus ņemt laukā no dobes un vietā stādīt vasaras puķes, bet, ja stāds izskatās pieņemami, to var atstāt dobē un kombinēt ar citiem augiem. Iespējams, ka atraitnītes uzzied atkārtoti vasaras otrajā pusē. Mazo ziedu atraitnītes būs ar tendenci vairāk izsēties, taču arī lielziedu atraitnītes mēdz izsēties un nākamajā gadā var veidot ziedus jaunās krāsās. 

Saistītie raksti