Soli pa solim – 9 padomi, kā piemājas dārziņā stādīt kartupeļus

Ideja par pašaudzētām dārza veltēm ir ļoti vilinoša – izej dārzā un saplūc ražu pusdienām. Kādus principus ievērot, lai kartupeļi mazdārziņā augtu griezdamies, stāsta Anda Rūtenberga-Āva, LLU Lauksaimniecības fakultātes Augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas laboratorijas vadītāja.
Pirms kartupeļu stādīšanas to sēklu var paturēt gaismā un siltumā, lai kartupelis gaismas ietekmē kļūst zaļš un viedo asnus. Tas palīdzēs kartupeļiem izaugt ātrāk.

FOTO: Shutterstock.com

Pirms kartupeļu stādīšanas to sēklu var paturēt gaismā un siltumā, lai kartupelis gaismas ietekmē kļūst zaļš un viedo asnus. Tas palīdzēs kartupeļiem izaugt ātrāk.

Varētu šķist, ka dārzeņu audzēšana ir pagalam vienkārša – ieliec zemē sēklu un rudenī novāc ražu. Tomēr nebūt nē – ir nianses, kas jāzina katram, kas vēlas ievākt bagātīgus augļus. Lūk, kas jāņem vērā, ja vēlies audzēt kartupeļus savā piemājas dārziņā.
 

  1. Jāizvēlas kartupeļu stādīšanai piemērots laiks un atbilstoša augsnes temperatūra – nevajadzētu stādīt augsnē, kas ir vēsāka par 8–10 0C. Ja ieliksim vēsākā zemā, kartupelim tas nepatiks.
  2. Vispirms jāsagatavo vieta, kur stādīt kartupeļus – jāuzrok vai jāuzfrēzē augsne un jāsagatavo vaga. Jāatceras, ka, stādot kartupeļus, jāievēro augu seka – kartupeļi drīkst atgriezties vienā un tajā pašā vietā ne ātrāk kā pēc 3–4 gadiem.
  3. Pie stādīšanas ir labi kartupeli nodrošināt ar papildu mēslojumu – satrūdējušus kūtsmēslus vai kompleksos minerālmēslus, ko var iegādāties dārzkopības līdzekļos. Kartupeļiem svarīgi izmantot mēslošanas līdzekļus, kas nesatur hloru.
  4. Vagas apakšā klāj mēslošanas līdzekli, pēc tam to ar kapli iejauc zemē.
    Kartupeļu stādīšanai izvēlies sertificētu kartupeļu sēklu un nekādā gadījumā stādīšanai neizmanto galda jeb pārtikas kartupeļus.
  5. Vagā liek kartupeļus – bumbuļus kārtojot apmēram vienas pēdas attālumā citu no cita. Nav ietiecams lielos kartupeļu bumbuļus griezt uz pusēm, labāk tos likt ar lielāku attālumu.
  6. Pēc tam nedaudz apber kartupeļus ar zemi. Nedaudz – lai kartupelim ir vieglāk izdzīt asnus. Ja kartupeli uzreiz jau stādīt dziļā vagā, tam būs grūti izdzīt asnus un var veicināt atsevišķu slimību izplatīšanos.
  7. Kad kartupelis ir izdzinis zaļus, nelielus asnus, ar kapli vai vagotāju veido vagu, uzvelkot augsni virsū, lai ir pietiekami liela vieta, kur kartupelim veidot bumbuļus.
  8. Piemājas dārziņā vagu no vagas ieteicams veidot apmēram 80 un pat 90 centimetru attālumā vienu no otras. Tas nodrošinās, ka kartupeļiem labāk piekļūs gaiss un būs mazāka iespēja, ka veidosies laktu puve vai kāda cita slimība.
  9. Pirms kartupeļu stādīšanas to sēklu var paturēt gaismā un siltumā, lai kartupelis gaismas ietekmē kļūst zaļš un viedo asnus. Tas palīdzēs kartupeļiem izaugt ātrāk.
Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti