Pārstādīju orhideju, bet tā nīkuļo. Skaidrojam iemeslus

Nereti greznie augi pēc pārstādīšanas sāk nīkuļot. Kāpēc tā varētu būt, Mamāmuntētiem.lv skaidro Inguna Gudruma, LU botāniskā dārza telpaugu speciāliste, tropu un subtropu augu laboratorijas vadītāja.

Falenopši jeb tautā sauktās orhidejas slikti augs augsnē, kas satur kūdru.

FOTO: Shutterstock.com

Falenopši jeb tautā sauktās orhidejas slikti augs augsnē, kas satur kūdru.

Jāņem vērā, ka košie augi, ko pērkam caurspīdīgajos, ar mizu pildītajos podiņos, kurus esam raduši saukt par orhidejām, patiesībā korekti būtu jāsauc par falenopšiem. Orhideju dzimtā ir pāri 2500 dažādu sugu un falenopsis ir viena no tām. Veikalā ir iegādājamas dažādas falenopšu šķirnes un hibrīdi - pēc izmēriem un krāsām.

  • Pats svarīgākais – pirms augsnes iegādes noteikti jāpievērš uzmanība tās sastāvam! Falenopši jeb tautā sauktās orhidejas slikti augs augsnē, kas satur kūdru.

 

Pārstādot falenopsi jeb tautas valodā sauktu par orhideju, jāņem vērā, ka veikala augsnes maisījums, kas norādīts kā derīgs orhidejām, visbiežāk nebūs falenopšiem piemērots, jo satur kūdru.

 

Reklāma
Reklāma
  • Pārstādot falenopsi, jāņem vērā, ka veikala augsnes maisījums, kas norādīts kā derīgs orhidejām, visbiežāk nebūs falenopšiem piemērots, jo tie satur kūdru. Falenopšiem nav nepieciešama bagātināta augsne – tos stāda īpašā substrātā, kas satur tikai mizas vai vulkāniskus akmentiņus.

 

  • Ja neizdodas veikalā atrast substrātu bez kūdras, tādu var pagatavot pats no priežu mizu mulčām. Galvenais ir sekot līdzi, lai substrāts nebūtu veidots no pārāk sīkām skaidām - tas nedrīkst veidoties pārāk blīvs, citādi saknēm nepiekļūs gaiss un krājas pārāk liels mitrums, kas falenopšiem nav vēlams.

 

  • Pārstādot falenopsi, ļoti uzmanīgi jāizturas pret to saknēm - pa gaisu esošās saknes nedrīkst locīt un ar varu ievietot podā. Tāpat nedrīkst saknes apgriezt vai citādi traumēt.

Saistītie raksti