Orhideja vai falenopsis? Kā kopt krāšņo augu, lai tas bagātīgi ziedētu

Greznie ziedi, kas aug caurspīdīgajos, ar mizu pildītajos podiņos, kurus esam raduši saukt par orhidejām, patiesībā korekti būtu jāsauc par falenopšiem. Kā tos kopt un panākt, lai tie priecē ar ziediem, stāsta Inguna Gudruma, LU botāniskā dārza telpaugu speciāliste, tropu un subtropu augu laboratorijas vadītāja.

Galvenais priekšnoteikums, lai orhideja veselīgi augtu, ir mājās tam atrast labu vietu

FOTO: Shutterstock.com

Galvenais priekšnoteikums, lai orhideja veselīgi augtu, ir mājās tam atrast labu vietu

 

Orhideju dzimtā ir pāri 2500 dažādu sugu un falenopsis ir viena no tām. Veikalā ir iegādājamas neskaitāmas falenopšu šķirnes un hibrīdi – dažādi pēc izmēriem un krāsām. Kā norāda speciāliste, falenopsim nemaz īpaša kopšana un uzmanība nav vajadzīga. Jāievēro vien daži kopšanas priekšnosacījumi.

 

1. Vieta

Galvenais priekšnoteikums, lai tautā sauktā orhideja veselīgi augtu, ir mājās tai atrast labu vietu – falenopšiem patīk rīta un vakara saule, izkliedēti saules stari. Atsevišķas šķirnes labi jutīsies arī dienas saulē, bet citām tāda var arī nepatikt. Jāskatās, kas patīk katrai konkrētajai šķirnei.

Galvenais priekšnoteikums, lai tautā sauktā orhideja veselīgi augtu, ir mājās tai atrast labu vietu – falenopšiem patīk rīta un vakara saule, izkliedēti saules stari. 

 

2. Nepārlaistīt

Svarīgi šos augus ir nepārlaistīt. Falenopšus var liet parastā veidā ar strūklu, jo dabā arī lietus līst no augšas uz leju. Var tās reizi pa reizei izmērcēt, ieliekot uz 5 minūtēm (ilgāk nav nepieciešams) ūdenī. Pēc tam podiņš noteikti ir jānotecina, jo falenopša saknes nedrīkst palikt ūdenī.

Reizēm tautā sauktās orhidejas sāk pūt - tas nozīmē, ka augs ir saņēmis par daudz mitruma. Audzētavās falenopši bieži tiek iesakņoti sūnu vai kūdras kumšķī un pēc tam ar to visu pārstādīti mizu mulčā. Līdz ar to acīm paliek neredzams šis mitruma uzsūcējs.

 

3. Atbilstošs substrāts

Falenopšiem jānodrošina atbilstošs substrāts – vislabāk tie augs mizu mulčā bez kūdras piedevas. Kā veiksmīgi pārstādīt šo augu, lasi šajā rakstā.

 

4. Sakņu komforts

Šiem augiem nepieciešams nodrošināt gaisa piekļuvi saknēm – dabā falenopši aug uz koku stumbriem, saknes vijot ap tiem. Tāpēc mūsu iemīļoto orhideju saknēm vispiemērotākie būs podiņi ar caurumiem, kas tām nodrošinās gaisa piekļuvi.

Reklāma
Reklāma

Reizēm falenopši dzen saknes uz augšu, pa gaisu. Nekādā gadījumā nedrīkst tās ar varu mēģināt dabūt podiņā, kā arī nedrīkst tās apgriezt.

 

Šiem augiem nepieciešams nodrošināt gaisa piekļuvi saknēm – dabā falenopši aug uz koku stumbriem, saknes vijot ap tiem.

 

5. Poda izvēle

Ērti falenopšus ievietot caurspīdīgos podos – pirmkārt, lai novērtētu sakņu stāvokli. Falenopša saknēm jābūt spīdīgām, zaļganpelēcīgām. Otrkārt, cauri podiņam var redzēt, vai tas ir norasojis – tā var noteikt, vai tiešām ir pienācis laiks aplaistīt augu un izvairīties no pārliešanas.

Augu var ievietot arī dekoratīvajā podā, galvenais, lai starp parasto podu un dekoratīvo podu būtu sprauga, kur cirkulēt gaisam. Dekoratīvajam podam vajadzīgs pacēlums, lai aplejot auga saknes nepaliktu ūdenī.

 

6. Mēslojums

Augus vislabāk mēslot ar orhideju dzimtai piemērotu mēslojumu, īpaši aktīvajā ziedēšanas posmā. Ziemā, kad samazinās gaismas daudzums, ja augs nezied, mēslošanu vajadzētu samazināt.

 

Var augus reizi pa reizei izmērcēt, ieliekot uz 5 minūtēm ūdenī. Pēc tam podiņš noteikti ir jānotecina, jo falenopša saknes nedrīkst palikt ūdenī.

 

Kad gaidīt nākamos ziedus?

Dabā falenopšiem nav paredzēts miera periods, tāpēc savvaļā tie zied tikai ar nelielām pauzēm. Pēc noziedēšanas kātu var apgriezt. Tomēr mūsu apstākļos ir novērots, ka ziemā tie ievēro nelielu piespiedu miera periodu, bet tas arī var būt atkarīgs no konkrētās šķirnes hibrīda. Ir normāli, ka laikā no novembra līdz februārim augs nezied, bet, saņemot intensīvāku saules gaismu, aktīvi sāk dzīt dzinumus.

Ja augs nezied, jāvēro, vai falenopsim nav kāda cita problēma nevis iestājies miera periods. Jāvēro, vai ir pietiekams gaismas daudzums, atbilstošs mitruma līmenis pie saknēm un telpā. Jānovērtē, vai saknes un lapas ir veselīgas, spīdīgas. Augam patiks, ja to pabaros ar speciālo mēslojumu.