Vai mazdārziņā var stādīt veikalā nopirktus galda kartupeļus?

Pavasara darbi rit pilnā sparā un, iespējams, kādā mazdārziņā šogad pirmo reizi iecerēts stādīt kartupeļus. Kur iegādāties sēklu kartupeļiem un kāpēc nevajag dārzā stādīt galda kartupeļus, ko var nopirkt veikalā vai tirgū?
Sēklas materiāls nosaka līdz pat 80 % no jaunās ražas iznākuma un lieluma.

FOTO: Shutterstock.com

Sēklas materiāls nosaka līdz pat 80 % no jaunās ražas iznākuma un lieluma.

Vairāk stāsta Anda Rūtenberga-Āva, LLU Lauksaimniecības fakultātes Augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas laboratorijas vadītāja.


Stādīšanai izvēlēties sertificētu sēklas materiālu

Tik tiešām – savā mazdārziņā stādīt ēdamos jeb galda kartupeļus noteikti nevajadzētu. Ja sēkla kartupeļiem tiek iegādāta no jebkura audzētāja tirgū vai, vēl sliktāk, tiek iestādīti galda kartupeļi, kas iegādāti veikalā kā pārtikas kartupeļi, ir risks ienēsāt savā mazdārziņā karantīnas slimības. Galda kartupeļiem šīs karantīnas slimības tiek pārbaudītas tikai izlases kārtībā. Būtiskākās no šīm slimībām ir gaišā un tumšā gredzenpuve. Tas pēc tam atstāj iespaidu gan uz ražu, jo bumbuļi pēc tam sapūst, kā arī slimība paliek un saglabājas arī augsnē. 
Vislabākais savā mazdārziņā kartupeļu stādīšana ir izmatot kvalitatīvu, un tas nozīmē – sertificētu – kartupeļu sēklas materiālu. Sertificētai kartupeļu sēklai klāt būs pievienota augu pase, kurā ir norādīta šķirne, suga un arī audzētājs, kas ir sagatavojis sēklas materiālu. Ja pēc tam mazdārziņā rodas kādas problēmas (piemēram, puve), tad ir iespējams vērsties pie audzētāja un prasīt atbildību par to.


Vai var paņemt sēklu no radiem laukos?

Glabāšanas un audzēšanas procesā kartupelim ir ļoti daudz kaitnieku – arī slimības, tai skaitā vīrusslimības, bakteriālās slimības un sēņu slimības. Bieži tās ir vīrusa slimības, kuras ar aci bieži nav pamanāmas. Gadu gaitā, ja piemājas saimniecībā visu laiku tiek atlasīti sēklas izmēra bumbuļi, beigās samazinās ražas apjoms, jo pārsvarā izaug tikai sēklas izmēra kartupeļi. Tā notiek tāpēc, ka ir veikta neapzināta negatīvo ceru izlase – visi augi, kas ir slimi ar vīrusslimībām, nespēj iznest ražas potenciālu un tiem veidojas mazāk bumbuļu, tie ir arī izmēra ziņā mazāki. Šos kartupeļus atlasot, tiek pavairoti ar vīrusslimībām slimie ceri. Tāpēc kartupeļu audzētāju noteikumos ir sacīts, ka vismaz 10 % no sēklas materiāla ir jāatjauno. Ja savā dārziņā ir vēlēšanās pēc labas ražas, ieteicams sameklēt iespēju iegādāties labu sēklas materiālu. Sēklas materiāls nosaka līdz pat 80 % no jaunās ražas iznākuma un lieluma.

Reklāma
Reklāma


Kur iegādāties sertificētu kartupeļu sēklu

Lai būtu drošs par to, ka kartupeļu sēkla ir kvalitatīva, galvenais ir meklēt to pēc atslēgas vārdiem “sertificēta kartupeļu sēkla”. Tādas piedāvā dažādi sēklu veikali. Latvijā ar šķirņu pavairošanu nodarbojas noteikts zemnieku skaits, tāpēc ir jāmeklē saimniecības, kam ir šis sertificētais sēklas materiāls. Vidzemes pusē tā ir Priekuļu selekcijas stacija jeb AREI, Kurzemes pusē ir Stendes pētniecības centrs, kā arī vēl ir zemnieki, kas strādā ar sertificētu sēklas materiālu un piedāvā to iegādāties. 

Saistītie raksti