Kas jāzina, audzējot puķes kastē vai toverī?

Puķu kaste ir labs risinājums ne tikai balkonam vai terasei, bet arī vasarnīcai un dārzam ar smilšainu augsni. Un ne tikai!
Toveros un kastēs puķes stāda blīvāk nekā dārzā, apmēram 5–7 cm attālu citu no citas.

FOTO: Shutterstock.com

Toveros un kastēs puķes stāda blīvāk nekā dārzā, apmēram 5–7 cm attālu citu no citas.

Toveri vari pārnest no vienas vietas uz citu, pagrozīt tā, lai skaistākā puse vienmēr būtu pavērsta uz parādes pusi, vai iecelt kādā skujeņu vai citu fona augu dobē, padarot dārzu košāku. Pārmēru karstā laikā vai lielā vējā puķes vari paslēpt šķūnītī.
 

Kā stādīt un kopt

Trauka apakšā jābūt caurumiem. Apmēram 5 cm kārtā ber granti, mulču, keramzītu vai ko citu drenāžai noderīgu.

Tad izvēlies trūdvielām bagātīgu melnzemi, ko sajauc ar kūdras substrātu, nodrošinot, ka zeme ir lekna, bet mitrumu noturīga. Vari izvēlēties stādiem paredzēto kūdras substrātu no veikalos nopērkamajiem maisiem – tajos nebūs slieku.


Toveros un kastēs puķes stāda blīvāk nekā dārzā, apmēram 5–7 cm attālu citu no citas. Ja tās augušas podiņos vai stādu konteineros, liek augus citu pie cita, starpās un pāri berot toverim sagatavoto zemi.

Izvēlies augus ar vienādām augšanas prasībām, lai piemērotu gan laistīšanas režīmu, gan arī mēslojumu.

 

Reklāma
Reklāma

Toveraugi jālaista gandrīz katru dienu, lai saknēm nepietrūkst mitruma un tie atveldzējas karstā laikā, jo traukos augu saknes sakarst vairāk nekā zemē. Augus mēslo katru nedēļu ar kādu no universālajiem mēslošanas līdzekļiem, kas piemēroti ziedošajiem augiem vai zaļajiem augiem, – to nosaka augu izvēle.


Toveraugus var mulčēt ar nopļauto mauriņa zāli, sienu vai mizu mulču.


Ja dodies prom ilgāk par dažām dienām, noliec ziedošos toverus paēnā, lai neizkalst un neaiziet bojā.

 

No žurnāla “100 labi padomi”