Dārznieku triki sējas darbos, kas palīdzēs tikt pie lielākas ražas

Audzējot vienu otram blakus saderīgus augus, tos var ne tikai pasargāt no dažādām slimībām, bet arī iegūt lielāku ražu. Jāzina tikai labākais kaimiņš, lai gaidītais efekts nepārvērstos defektā.
Ir svarīgi zināt, kādus augus stādīt blakus, lai iegūtu lielāku ražu.

FOTO: Shutterstock.com

Ir svarīgi zināt, kādus augus stādīt blakus, lai iegūtu lielāku ražu.

Draudzīgi kaimiņi

Parasti vienam no kaimiņaugiem ir spēcīgs aromāts, kas mulsina kaitēkļus, kuri meklē savu iecienīto augu, dažiem ir antibakteriālas vai pretsēnīšu īpašības, savukārt citi piesaista labos kukainīšus, piemēram, mārītes, kas medī laputis. 

  • Piparmētras un kāposti, brokoļi, ziedkāposti, redīsi. Piparmētru aromāts mulsina spradžus, un tie šiem augiem netuvojas. Lai piparmētras nepārņemtu visu dārzu, stādi tās podos un novieto dārzā.
  • Kliņģerītes un tomāti, kabači vai pākšaugi. Kliņģerīšu smarža atbaida baltblusiņas jeb baltspārnes, kas nereti uzmetas tomātiem. Tās var stādīt arī blakus kabačiem un pupām, jo ne tikai atbaida nevēlamos kaitniekus ar smaržu, bet arī pievilina apputeksnētājus.
  • Dārzeņi ar spēcīgu smaržu. Tie atbaida kaitēkļus no citiem dārzeņiem, tāpēc sīpoli, maurlociņi, ķiploki un puravi iederas starp sakņaugiem, piemēram, burkāniem un pastinakiem. Īpaši efektīva ir burkānu un puravu kaimiņu būšana, jo burkānu aromāts nepatīk puravu kaitniekiem, bet burkānu mušai – puravu smarža.
  • Lavanda ar saviem ziediem un aromātu piesaista dažādus apputeksnētājus, tostarp bites, tauriņus un mušas, tāpēc teicami iederas netālu no tomātiem un pupiņām. Turklāt lavandas spēcīgā smarža atbaida kaitēkļus no burkāniem un puraviem.
  • Timiāns un rozes. Nereti tieši rožu smarža aicināt aicina kaitēkļus, bet, ja tai blakus iestādīsi spēcīgi smaržojošo timiānu, tie savu mērķi nevarēs atrast.

 

Slikti kaimiņi

Nestādi kaimiņos augus, kas savā būtībā nav saderīgi, – tos, kas mīl mitrumu, blakus tiem, kam patīk augt sausumā. Mazi saulmīļi slikti jutīsies zem kaimiņiem ar lielām lapām, kas tos noēno. Novērots, ka savstarpēji slikti sadzīvo arī augi, kas viens otru negatīvi ietekmē ar savām ķīmiskajām īpašībām. 

Reklāma
Reklāma
  • Ķiplokus, sīpolus nestādi blakus pākšaugiem.
  • Piparmētras, sīpolus – blakus sparģeļiem.
  • Gurķus, ķirbjus, redīsus, saulespuķes, tomātus – blakus kartupeļiem.
  • Kāpostveidīgos augus – blakus zemenēm.

 

No portāla www.jauns.lv.

Saistītie raksti