Kā uz palodzes izaudzēt kraukšķīgus gurķīšus. FOTO

“Ja februārī iesēsiet, maijā jau baudīsiet svaigus, pašaudzētus gurķus,” stāsta Zane, divu bērnu mamma, kura nu jau vairākus gadus uz palodzes audzē gurķus. Tieši vēlēšanās parādīt bērniem, kā no mazas sēkliņas izaug gurķi, viņu pamudināja izaudzēt pašiem savus gurķus. Nu viņa to dara katru pavasari.
Varenus gurķu svar izaudzēt arī uz palodzes!

FOTO: no personīgā arhīva

Varenus gurķu svar izaudzēt arī uz palodzes!

Pašu audzēti gurķi ir tik garšīgi, un bērniem ir liels prieks redzēt, kā acu priekšā izaug tik vareni gurķi!

 

  • Kad sēt? Jau janvāra beigās, februārī, kad parādās vairāk saulītes, ir īstais laiks likt sēkliņas zemē. Tad ap maiju jau varēsiet baudīt gurķus.

 

Kas nepieciešams, lai uzaudzētu gurķus uz palodzes

  1. Spainis, vizmas 12 litru liels. Vienā spainī labi jutīsies viens gurķa stāds, tāpēc, ja ir vēlēšanās, var audzēt tos vairākos spainīšos, cik tik vieta atļauj.
  2. Gurķiem piemērota augsne. To var iegādāties dārza preču veikalos. Derēs kūdras substrāts gurķu audzēšanai. Ir, kas iesaka poda apakšā izvietot keramzītu, bet Zanes pieredzē gurķus izdevies izaudzēt arī bez tā.
  3. Gurķu sēklas. Ieteikums būtu izvēlēties siltumnīcas apstākļiem piemērotas sēklas. Pievērs uzmanību, cik agra ir šķirne – labāk izvēlēties tās, kas ražo agrīni un atzīmētas kā ražīgākas. “Sēklas izvēlos katru gadu citas – man patīk ar tām eksperimentēt. Bet vienmēr ir izdevies. Gurķi parasti dīgst ļoti ātri un labi, arī aug ātri,” iedvesmo Zane.
  4. Stiprinājumiem jāiegādājas speciālie kociņi, jo gurķi aug ļoti gari, visa loga augstumā! Tie jāatsien.
  5. Mēslojums – gurķi laiku pa laikam jāpabaro. Tam var izmantot universālo mēslojumu, ko arī var iegādāties dārza preču veikalos.

 

Reklāma
Reklāma

 

Audzēšana un kopšana

  • Piepildi spaini ar zemi, salej to un liec zemē sēkliņu. “Es lieku vienu sēklu vienā podā. Stādiņš izaug gana liels un tam ir nepieciešama vieta,” teic Zane.
  • Izvēlies tiem piemērotu vietu – gurķiem patīk siltums un saule, bet jālūko, lai nav pārāk karsts un saulains, lai tie neapdegtu. Gurķiem patiks arī daļēji saulaina vieta.
  • Gurķi sadīgs ātri un arī stiepjas garumā aug ļoti ātri. Pa dienām var redzēt, kā stādiņš ir paaudzies.
  • Kad stāds jau ir paaudzies, atsien to pret kociņu.
  • Gurķi regulāri jālaista, tiem patiks arī lapu apsmidzināšana.
  • Reizi pa reizei augšanas laikā stādiņu var pabarot ar komplekso mēslojumu

 

Ražas gaidīšana

Kad gurķīši sāk ziedēt, tad ir skaidrs, ka ražas laiks jau ir tuvu! “Parasti gurķiem ir daudz ziedu, bet ne no visiem veidojas gurķi. Pagājušajā gadā no diviem stādiem novācu 15 gurķus! Citreiz mazāk. Ir jāsēj iekšā! Dēstu vērošana ir pirmais, kas mums var atgādināt par pavasari. Var sastādīt arī mazos sīpoliņus un audzēt lociņus. Tas bērniem iemāca, ka pats vari daudz ko izaudzēt. Arī dārzā audzējam dažādas lietas, bērni palīdz un darbojas. Ir jāstāda iekšā! Pēc trim, četriem mēnešiem būs gurķi gatavi un mazajiem būs prieks!” gaidīt pavasari mudina divu bērnu mamma.

Saistītie raksti