Vai ziemā var pirkt sēklas?

Jau tagad daudzi sēklu tirgotāji piedāvā iegādāties sēklas pavasarim, turklāt par ļoti izdevīgām cenām. Ja, skatoties uz tām, domā – pirkt vai nepirkt, atbildi sev uz 3 jautājumiem.
Daudzu augu sēklas dīgtspēju saglabā vairākus gadus, tāpēc, pirms pērc jaunas, pārcilā mājās esošās paciņas un apskati sēklu derīguma termiņu.

FOTO: Shutterstock.com

Daudzu augu sēklas dīgtspēju saglabā vairākus gadus, tāpēc, pirms pērc jaunas, pārcilā mājās esošās paciņas un apskati sēklu derīguma termiņu.

1. Kādu augu sēklas jau ir tavā sēklu kastītē?

Daudzu augu sēklas dīgtspēju saglabā vairākus gadus, tāpēc, pirms pērc jaunas, pārcilā mājās esošās paciņas un apskati sēklu derīguma termiņu. Visilgāk dīgtspēju saglabā gurķi un tomāti (līdz 10 gadiem), bet, piemēram, garšaugu sēklu dīgtspēja ir 1–3 gadi. Spinātiem, puraviem, salātiem un pētersīļiem – tikai 1–2 gadi. Tāpēc, ja mājās ir saglabājušās sēklas ar vecākiem termiņiem, veic eksperimentu – pārbaudi to dīgtspēju. 

 

Par to, vai sēkliņa joprojām ir dzīvotspējīga, vari pārliecināties, ievietojot 3 sēklas starp divām samitrinātām salvetēm. 

 

Šādi rīkojoties, jābūt ļoti uzmanīgam, jo sēkliņu ir viegli pārmitrināt. Pēc kāda laika pārbaudi, vai sēklas sāk dīgt.

 

Reklāma
Reklāma

2. Vai tiešam viskvalitatīvākās sēklas ir tikai specializētajos veikalos?

Nē! Sēklas vari pirkt gan interneta veikalā, gan lielveikalā, gan tieši no ražotāja vai piegādātāja. Galvenais, lai tirgotājs būtu uzticams un sēklu izcelsme zināma. Nav jābaidās, ka lielveikalā iegādātās sēklas ir nekvalitatīvas, – arī tās labi dīgst. Tiesa, pastāstīt par sēklām varēs tikai speciālo sēklu veikalu pārdevēji, kas labi pārzina sortimentu un var ieteikt kvalitatīvu šķirni vai hibrīdu.

 

3. Pirkt tās pašas firmas sēklas un šķirnes?

Pārdomā, kuras firmas sēklas pagājušajā sezonā izdīga vislabāk un kuriem augiem bija ienesīga raža. Tomēr neskaties tikai uz ražību, jo augu pasaulē ir augi, kas bagātīgi ražo, un ir tādi, kam sezonā ir tikai pāris augļu, toties izmēros iespaidīgi un ar izteiksmīgu garšu. Tas visbiežāk nav atkarīgs no sēklu kvalitātes, bet gan no šķirnes īpašībām.

Saistītie raksti