Populārākās hortenziju šķirnes un veidi – kādu izvēlēties savam dārzam?

Hortenzijas pēdējo 3-4 gadu laikā ir kļuvušas par vienu no populārākajiem dārza augiem Latvijā. Un ne velti – hortenzijas ir lieli krūmi ar skaistiem, bagātīgi ziedošiem ziediem. Tās droši var stādīt visu dārza sezonu, arī ziedēšanas pilnbrieda laikā. Lai hortenzija labi augtu un bagātīgi ziedētu, vien jāievēro daži nosacījumi. Par hortenziju audzēšanu zināšanās un pieredzē ar Mammamuntetiem.lv dalās stādaudzētavas “Siguldas dārznieks” dārzniece Zane Kumeliņa.
Krāšņas, krāsainas, karaliskas - tādas ir hortenzijas. Tikai jāzina, kādu izvēlēties savam dārzam!

FOTO: Shutterstock.com

Krāšņas, krāsainas, karaliskas - tādas ir hortenzijas. Tikai jāzina, kādu izvēlēties savam dārzam!

Hortenzija (Hydrangea – latīniski) ir vasarzaļš krūms ar skaisti ziedošiem ziediem. Hortenzijas droši var stādīt visu dārza sezonu, arī ziedēšanas pilnbrieda laikā.

 

Latvijā ir pieejami vairāki hortenziju veidi:

  1. Kokveida hortenzija;
  2. Skarainā hortenzija;
  3. Liellapu hortenzija;
  4. Robainā (zāģzoblapu) hortenzija;
  5. Ozollapu hortenzija;
  6. Vīteņhortenzija

 

Kokveida hortenzija

Kokveida hortenzija ir klasiskā dārza hortenzija, kas bieži sastopama Latvijas dārzos. Tā labi pārziemo visos Latvijas reģionos. Ziedi ir apaļas formas un dažādās krāsas – balti, gaiši rozā, tumši rozā, koši sārti. Ziedi veidojas uz jaunā gada dzinumiem, tas nozīmē, ja arī ziemā krūms apsalst, tas neietekmēs ziedu bagātību vasarā. Ziedēšanas laiks ilgst no jūlija līdz augusta beigām, tas atkarīgs arī no laikapstākļiem, ja ir karsta vasara, tad ātrāk noziedēs, ja ir vēsa vasara, tad ilgāk ziedēs. Kokveida hortenzijas ir vidēja lieluma, pieejamas šķirnes augstumā no 1m-1,5m.

 

Anabelle - bieži pieejama kokvieda hortenzija Latvijas dārzos.

 

Skarainā hortenzija

Skarainā hortenzija ir visvairāk audzētais hortenziju veids Latvijas dārzos, pieejama ļoti liela šķirņu daudzveidība. Labi pārziemo visos Latvijas reģionos. Ziedi ir apaļi vai konusveida. Ziedēšanas sākumā tie ir baltā krāsā un vēlāk, atkarībā no šķirnes, krāsojas dažādās krāsās – rozā, raibā, koši rozā, dzeltenzaļganā. Ziedi veidojas uz jaunā gada dzinumiem. Ziedēšanas laiks ilgst no jūlija līdz pat salnām, bet arī tas atkarīgs no laikapstākļiem. Krūmi ir dažāda lieluma, pieejamas šķirnes augstumā no 0,5m - 3m. 

 

Skarainā hortenzija.

 

Liellapu hortenzija

Liellapu hortenzijai ir lielas, skaistas ziedu bumbas dažādās krāsās –  rozā, violetā, zilā, sarkanā krāsā. “Daudzi grib tās iegādāties, šo skaisto ziedu dēļ,  taču, lai tās tik skaisti ziedētu kā fotogrāfijās redzams, būs jāpieliek kārtīgs roku darbs,” atklāj dārzniece Zane Kumeliņa. Liellapu hortenzijai ir lielas apaļas ziedkopas, kas veidojas uz iepriekšējā gada dzinumiem, tāpēc ļoti svarīgi, lai šie dzinumi ziemā neapsalst. Ziedēšanas laiks ir no jūlija līdz augustam. Krūmi ir dažāda lieluma, pieejamas šķirnes augstumā no 0.8m -2.5m.

Lielākā daļa šķirņu nav piemērotas audzēšanai uz lauka Latvijas apstākļos.  Auksto ziemu dēļ tās apsalst un nevar uzziedēt, tāpēc iesaka tās audzēt podos un uz ziemu ienest pagrabā vai neapkurināmā siltumnīcā.

 

Liellapu hortenzija.

 

Reklāma
Reklāma

Kam pievērst uzmanību, lai hortenzija labi pārziemotu iekštelpās?

Oktobra beigās hortenziju podā kārtīgi salaista un tad nes uz pagrabu vai neapkurināmu siltumnīcu. 

  • Ja nes uz pagrabu, tad papildu piesegšana nav nepieciešama. Ziemas laikā jāpievaktē, vai nav nepieciešams aplaistīt.
  • Ja nes uz neapkurināmu siltumnīcu, hortenziju aptin ar agrotīklu. Ziemas laikā temperatūrai pazeminoties līdz mīnuss grādiem, pods sasals un laistīšana nebūs nepieciešama. Agri pavasarī, kad saule sāks sildīt siltumnīcu un atkausēs podu, jāskatās, kad atkal nepieciešama laistīšana.

Latvijā ir pieejamas arī jaunās paaudzes liellapu hortenziju šķirnes, kuras, kārtīgi piesedzot ar niedrēm vai kādu gaisīgu materiālu, var pārziemot arī uz lauka. 

 

Robainā (zāģzoblapu) hortenzija

Robainā hortenzija arī tik viegli nepārziemo Latvijas apstākļos. Uz ziemu tās nepieciešams piesegt ar niedrēm vai kādu gaisīgu materiālu. Ziedus šī hortenzija veido uz iepriekšējā gada dzinumiem un svarīgi, lai tie nenosalst. Ziedi ir sterili un plakani. Zieda viducīši sastāv no mazām bumbiņām un sānos ir pāris izziedējuši ziediņi. Pieejamas dažādas krāsas – rozā, violeta, violetzila un balta. Ziedēšanas laiks ir no jūlija līdz septembrim. Pieejamas šķirnes augstumā no 0,6m-1,5m. 

 

Robainā hortenzija

 

Ozollapu hortenzija

Ozollapu hortenzijai ziedi veidojas uz iepriekšējā gada dzinumiem. Pirmos gadus, kad hortenzija ir iestādīta, tai ir nepieciešama papildu piesegšana ziemā. Taču vēlāk jau tā labi pārziemo bez piesegšanas. Ziedi ir konusveida formā un baltā krāsā. Pirmos gadus var arī neuzziedēt, taču lapas tām ir ļoti dekoratīvas un rudenī krāsojas sarkanā krāsā. Ziedēšanas laiks ir no jūlija līdz septembrim. Ir pieejamas šķirnes augstumā no 1m-2m. 

 

Ozollapu hortenzija.

 

Vīteņhortenzija 

Vīteņhortenzija ir vasarzaļa liāna, kura ir viegli audzējama Latvijas apstākļos. Uz ziemu nav nepieciešams piesegt. Ziedi ir plakani, baltā krāsā. Pieejamas šķirnes augstumā no 4m-8m.

 

Vīteņhortenzija.

 

Populārākās hortenziju šķirnes

Kā novērojusi dārzniece Zane Kumeliņa, populārākās no hortenziju šķirnēm ir: 

  • Skarainā hortenzija “Vanille Fraise” – šai hortenzijai ir ļoti lieli balti ziedi, kuri vēlāk rudenī krāsojās koši rozā krāsā. Krūma augstums ir no 1,5m-2m.
  • Skarainā hortenzija “Pastel Green” – augšanas laikā hortenzija maina ziedu krāsu gluži kā hameleons – rozā, baltā un zaļā krāsā. Krūma augstums ir no 1m - 1,20m.
  • Skarainās hortenzijas no “Living” grupas – šīs grupas hortenzijām ziedi ir ļoti košās krāsās. “Living” grupas šķirnēm krūmu augstums ir no 0,8m-1,3m. “Living Summer” ir viena no zemajām šķirne ar stingrām, skaistām, lielām ziedkopām
  • Skarainā hortenzija “Limelight” – lieliski piemērota dzīvžogam. Krūma augstums ir 3m.
  • Kokveida hortenzija “Pink Anabelle” – šai hortenzijai ir lielas ziedkopas rozā krāsā. Krūma augstums ir no 0,8-1m.

Saistītie raksti