Graužam ābolus! Receptes garšīgai ābolu izmantošanai virtuvē

Rudens ir īstais ābolu laiks - tie gozējas zaros zaļi, sārti, dzelteni, smaržīgi. Lielākoties ābolus uzskata par garšīgu un veselīgu pārtikas produktu, taču tiem piemīt arī ārstnieciskas īpašības. Ābolus vislabāk grauzt svaigus ar visu mizu (mizā ir daudz šķiedrvielu).

FOTO: Shutterstock.com

 

Ābolu pielietojums kulinārijā ir ļoti plašs – ābolus var izmantot salātos, piedevās, siltajos ēdienos, var gatavot dažādus našķus – kūkas, kēksus, saldēdienus, pankūciņas, gatavot dzērienus un cept cepeškrāsnī, gatavot vīnu. 

 

Āboli lieliski garšo kopā ar dažādiem dārzeņiem un sakņaugiem, tādēļ  

gatavo salātus

Selerijas un ābolu salāti un Puravu salāti – vienkārši un ātri, veselīgi un gardi! No āboliem, kartupeļiem, zaļajiem zirnīšiem un marinētiem gurķiem pagatavo Kartupeļu salātus. Kombinē dažādas garšas Pikantajos salātos – vajadzēs melnos rutkus, papriku un puķkāpostus. Rudens svaigums – nosaukums jau runā pats par sevi! Novāri pupiņas un dažu minūšu laikā būs gatavi Ābolu un pupiņu salāti. 

 

Siltie ēdieni

Ābolus noteikti var izmantot, gatavojot cūkgaļas ēdienus. Medū glazēta cūkas fileja ar karamelizētiem āboliem nav nemaz tik sarežģīti pagatavojams ēdiens. Kaltēti āboli lieliski papildinās Krāsnī ceptas cūkgaļas ar augļiem garšu. Klasiski - Šmoris ābolos

Ar Rīgas melno balzamu cepti āboli - šādi āboli ir lieliska piedeva cepešiem vai putna gaļai. Vari pamainīt garšvielas, pievienot medu un pasniegt tos ar vaniļas mērci kā desertu.

 

Saldēdieni

Cep pankūkas! Sarīvē ābolus un cep Gardās ābolu pankūciņas, Pankūkas ar āboliem. Cep ābolu šķēles eļļā - Itāļu ābolu pankūkas

Reklāma
Reklāma

Ļoti vienkārša recepte – Āboli mīklā ar šokolādi. Šī ir tik vienkārša, bet brīnumgarda pīrāga recepte - Aromātisks burkānu ābolu pīrāgs rudens vakariem. Receptes pamatu var izmantot gan rabarberu, gan ābolu, gan arī biezpiena pīrāgam. Arī kēksus var gatavo pēc šīs receptes pamata sastāvdaļām. Te būs recepte gatavošanai pa soļiem - Vienkāršas biezpiena – ābolu maizītes. Saldummīļiem Vaniļas pudiņš ar āboliem, Āboli ar kanēli un putukrējumu

 

Mazajiem

Idejas un receptes mazuļa ēdienkartei – Ābolu sula, Ābolu biezenis un Graudaugu pārslu un ābolu brokastis. 

 

Dzērieni

No āboliem varot gatavot arī kvasu. Vai tas ir sarežģīti? Vispiemērotākie āboli šai misijai ir ‘Antonovka’, taču der arī citas skābās ziemas ābolu šķirnes. Gards ir arī kaltētu ābolu kvass – Antonovku kvass. Ļauj vaļu fantāzijai, gatavo kokteiļus! Dažas idejas – Samtainais ogu našķis un Ābolu, burkānu un seleriju sula. 

 

Saglabā ziemai

Gardumiņš ziemas vakariem – Kaltēti āboli.

Rīvēti āboli - ziemā biezenis ir brīnišķīgs pildījums pīrādziņiem un pankūkām. Vāri zaptītes un kombinē dažādus augļus – Ābolu un ķirbju ievārījums ar ingveru, Ābolu ievārījums ar citronu un ingveru, Ābolu ievārījums ar citroniem vai apelsīniem, Saldu ābolu ievārījums ar citroniem, Smiltsērkšķu un ābolu ievārījums, Ābolu un cukini ievārījums, Ķirbju, ābolu un cidoniju ievārījums. Liec ābolus kompotā – Ābolu kompots.

 

Sagatavojusi: Sanita Šteinberga, mammamuntetiem.lv

 

Sastāvdaļas