Kas ir olvadu caurlaidība? Atbild ginekoloģe reproduktoloģe

Ja pāris plāno ģimenes pieaugumu, taču bērniņš aptuveni gada laikā nepiesakās, kā sievietei, tā vīrietim ir jādodas pie speciālista uz veselības pārbaudēm. Sievietēm tiek pārbaudīta arī olvadu caurlaidība. Ko nozīmē un cik nopietna problēma ir olvadu necaurlaidība, “Mammamuntetiem.lv” stāsta “Klīnika EGV” ginekoloģe reproduktoloģe Solvita Funka.
olvads ir tā vieta, kur spermatozoīdam notiek “randiņš” ar olšūnu,” skaidro “Klīnika EGV” ginekoloģe reproduktoloģe Solvita Funka.

FOTO: Shutterstock.com

olvads ir tā vieta, kur spermatozoīdam notiek “randiņš” ar olšūnu,” skaidro “Klīnika EGV” ginekoloģe reproduktoloģe Solvita Funka.

“Ja olvadi ir necaurlaidīgi, ir neiespējami palikt stāvoklī. Jo olvads ir tā vieta, kur spermatozoīdam notiek “randiņš” ar olšūnu,” skaidro “Klīnika EGV” ginekoloģe reproduktoloģe Solvita Funka, “Ja olvads ir vesels, tas ar savām mikrobārkstiņām aizsūta embriju uz dzemdes dobumu, kur notiek implantācija un iestājas grūtniecība. Ja olvads ir defektīvs, patoloģisks, izmainīts, pastāv lielāks risks, ka var iestāties ārpusdzemdes grūtniecība, piemēram, pašā olvadā, vēdera dobumā, vai citur.” Tomēr, ja olvadam konstatē kādas problēmas, tad bieži vien tām risinājums ir atrodams. 
 

Ko nozīmē olvadu necaurlaidība?

 Olvadu necaurlaidība nozīmē, ka olvads ir slēgts – tas var būt slēgts visā tā garumā, daļēji slēgts, slēgts stūrī, galā u.c. vietās. Olvads var būt slēgts dažādu iemeslu dēļ, piemēram, ir kādi saaugumi mazajā iegurnī, vēdera dobumā. “Problēmas ar olvadiem un to necaurlaidību var iestāties arī pēc tam, kad ģimenē jau ir sagaidīts viens vai vairāki bērni. Var būt arī tā, ka saaugums izveidojas pēc ķeizargrieziena, jo jebkura ķirurģiska operācija mazajā iegurnī, vēderā var novest pie kādiem saaugumiem. Tas ir dabisks process – daba dziedē, bet tai pat laikā rēta var saaugt dažādi,” norāda speciāliste. 
 

Olvadu slēgšanās hlamīdiju dēļ

Biežākais iemesls tam, kāpēc ir notikusi olvadu slēgšanās, ir hlamīdijas. “Hlamīdijas ir infekcija, kuru var iegūt seksuāli transmisīvā ceļā. Šī ir slimība, kuru varam arī neizjust un nezināt, ka mums tāda kādreiz ir bijusi, jo hlamīdijas ne vienmēr rada kādas sūdzības. Par hlamīdijām nereti sieviete uzzina tikai tad, kad vēlas palikt stāvoklī un tiek veiktas analīzes. 

 

Mūsdienās cilvēki antibiotikas dzer dažādu iemeslu dēļ, un var būt tā, ka ar šīm antibiotikām tiek izārstētas infekcijas, par kurām mēs nezinām. Un tad, saņemot analīzes, pacientam var būt pārsteigums: bet kā, es neesmu šo slimojusi! Tad ir diskusija par to, ka mēs jau nezinām, vai hlamīdijas izslimotas 18 gadu vecumā, kad bija pirmais partneris, vai izslimotas pirms gada.”


Metodes olvadu caurlaidības pārbaudei

Mūsdienās ir vairākas metodes olvadu pārbaudei. Veselībai nekaitīgākā ovaldu caurlaidības pārbaude ir sonogrāfija, izmantojot speciālu, nekaitīgu kontrastvielu. Šādu pārbaudi ginekologs var veikt savā kabinetā. “Pirms pārbaudes noteikti būtu jānodod analīzes uz hlamīdijām un gonoreju, lai pārliecinātos, ka nav šīs infekcijas,” uzsver ginekoloģe.

Reklāma
Reklāma


Otra metode, ar kuru pārbaudīt, vai olvadi ir perspektīvi, ir laparoskopija. “Tā ir metode, uz kuru ārsts nosūta pēc tam, kad bijusi konsultācija, sonogrāfiskā izmeklēšana un analīzes, un ir konstatētas problēmas, kas prasa ķirurģisku iejaukšanos. Laparoskopijas laikā var gan konstatēt dažādas problēmas, gan uzreiz tās ķirurģiski risināt, ja iespējams. Ar laparoskopijas palīdzību var konstatēt arī dažādas olvada īpatnības, jo olvadi mēdz būt ļoti dažādi. Citkārt olvads ir caurlaidīgs, bet ir, piemēram, ļoti garš un tievs, un arī ietekmē apaugļošanās procesu.”


Ja laparoskopijas laikā operējošais ārsts redz, ka olvadu glābt nav iespējams, tad to ir jāizņem, lai slimais olvads neradītu veselības problēmas un arī, lai būtu iespējams veikt medicīnisko apaugļošanu. “Šīs lietas – kā rīkoties, ja operācijas laikā konstatē dažādas problēmas –, ar ārstu ir jāpārrunā jau pirms operācijas, jo operācijas laikā pamodināt pacienti, lai pajautātu, kā rīkoties, nevarēs. Ja savlaicīgi visu nepārrunā, nāksies veikt atkārtotu operāciju,” skaidro ārste. 


Ginekoloģe reproduktoloģe Solvita Funka norāda uz vēl kādu metodi olvadu pārbaudei – rentgens. Tā ir valsts apmaksāta pārbaude, tomēr ārste šo variantu neiesaka izvēlēties. “Latvijā tiek apmaksāta olvadu caurlaidības pārbaude ar rentgenu, bet tā nav metode, kuru vajadzētu izmantot, jo tā bojā olnīcas un reproduktīvo funkciju!”. Diemžēl, ja paciente nevar atļauties par maksu pieejamās metodes, tiek izmanta šī. 
 

Šķidruma uzkrāšanās olvadā

Pie problēmām, kas mēdz skart olvadus un būtiski ietekmēt apaugļošanās procesu, “Klīnika EGV” speciāliste min arī šķidruma uzkrāšanos olvadā. Ja olvads uzkrāj sķidrumu, tad iespēja palikt stāvoklī samazinās par 50%. Ja sievietes apaugļošanās iespēja jau tāpat ir samazināta, tad tā samazinās vēl vairāk, jo šis šķidrums embrijam ir toksisks. 


“Kādreiz paciente saka, ka nesen bijusi uz sonogrāfiju, nekāda šķidruma neesot bijis. Taču, ja ķermenī ir kāds iekaisums, olvadā var uzkrāties šķidrums. Un jāatceras: olvada gals ir kā puķe vai kā šokolādes konfektes papīrīša gals, kas skaisti aizritināts ciet. Tāpēc šķidrums olvadā var sākt uzkrāties, bet kādā dienā “papīrītis” var atritināties un šķidrums var iztecēt, un ārsts to vairs neredzēs.”


Vai olvadus var rekonstruēt? 

Ginekoloģe Solvita Funka stāsta, ka nereti pacientes jautā, vai ir iespējama bojāto olvadu rekonstrukcija. Diemžēl speciāliste atbild ar nē: “Viena klīnika Eiropā ar to vairāk eksperimentālā kārtā nodarbojas, bet šobrīd rezultāti ir slikti. Jo olvadu sistēma ir ļoti smalka un skrupuloza.”


Vienlaikus speciāliste atgādina: “Lai iestātos grūtniecība, ir vajadzīgs pāris. Daļa sieviešu grēko ar to, ka sevi pārbauda no matu galiem līdz papēžiem, bet vīrietis tai pat laikā nav nodevis pat spermogrammu. Arī vīrietim ir jāveic analīzes!”

Saistītie raksti