Cik būtiski jāmaina dzīvesveids, lai izdotos medicīniskā apaugļošana? Skaidro ginekoloģe reproduktoloģe

Kad pāris plāno veikt medicīnisko apaugļošanu, bieži vien rodas jautājums, vai iepriekš nepieciešams ievērot īpašus nosacījumus. Zelta pamatlikums ir ievērot maksimāli veselīgu dzīvesveidu, saka “Klīnikas EGV” ginekoloģe reproduktoloģe Kristīne Ķempe.
Ja tiešām vēlaties ģimenes pieaugumu, no glāzes vīna vakaros tomēr vajadzēs atteikties.

FOTO: Shutterstock.com

Ja tiešām vēlaties ģimenes pieaugumu, no glāzes vīna vakaros tomēr vajadzēs atteikties.

Plānojot veikt medicīnisko apaugļošanu svarīgi ievērot:

  1. veselīga uztura pamatprincipus;
  2. miega higiēnu;
  3. mērenas fiziskās aktivitātes;
     

“Daudziem varbūt tās visas šķiet labi zināmas un banālas lietas, tomēr tām ir ļoti liela loma gan šajā procesā, gan tālākajā rezultātā,” uzsver “Klīnikas EGV” ginekoloģe reproduktoloģe Kristīne Ķempe. 

 

Veselīgs uzturs

Ievērot veselīga uztura pamatprincipus ir svarīgi kā vīriešiem, tā sievietēm. Būtu vēlams uzņemt visas nepieciešamās uzturvielas: 

  • olbaltumvielas;
  • ogļhidrātus;
  • šķiedrvielas;
  • mikroelementus;
  • vitamīnus.
     

“Uzturam jābūt pēc iespējas daudzveidīgam, bagātīgam, bet ar mērenu kaloriju daudzumu,” norāda ārste. 

 

Ēdienkartē vajadzētu iekļaut:

  • pilngraudu produktus;
  • liesu gaļu;
  • zivis – ar treknām zivīm var uzņemt ne tikai olbaltumvielas, bet arī veselīgās taukskābes un D vitamīnu, kas nepieciešams reproduktīvās sistēmas darbībai un hormonu aktivitātei;
  • dārzeņus – vēlams, termiski neapstrādātus;
  • augļus;
  • riekstus;
  • olas;
  • “labās” eļļas – piemēram, olīveļļu, linsēklu eļļu. 
     

Vēl būtiski ņemt vērā, ka dienas laikā nepieciešams uzņemt apmēram divus litrus ūdens. 

 

Ieteicamā norma var atšķirties atkarībā no katra cilvēka auguma un svara. Nav vēlams lietot pārmēru daudz kofeīnu saturošus produktus. Piemēram, kafiju nevajadzētu dzert vairāk par četrām tasītēm dienā. 

 

Ir arī produkti, ko šūnu kvalitātes uzlabošanai iesaka vairāk patērēt uzturā sievietēm, un tādi, ko iesaka vīriešiem. 

 

Sievietes organismam īpaši nepieciešamas nepiesātinātās taukskābes, ko var uzņemt, ēdienkartē iekļaujot dažāda veida riekstus un “labās” eļļas. Vīriešiem par antioksidantu un likopēna avotu iesaka tomātus, ķirbjus, to sēklas.

 

Miegs

Svarīgi, lai organismam būtu iespēja atpūsties vismaz 7–8 stundas diennaktī. Ja cilvēks ilgstoši neievēro pareizu miega režīmu, dzīvo miega trūkumā, tas ietekmē arī hormonālo sistēmu.

Reklāma
Reklāma

 

Fiziskās aktivitātes

Fiziskās aktivitātes vajadzētu veikt divas līdz trīs reizes nedēļā, ievērojot mērenu slodzi. “Ir cilvēki, kas diendienā labprāt nodarbojas ar augstas slodzes treniņiem, bet pirms šīm procedūrām aktivitāte būtu jāsamazina,” norāda daktere. Arī augsta fiziskā slodze var ietekmēt organisma hormonālās sistēmas darbību.


Turklāt daļa vīriešu kombinācijā ar augstu fizisko slodzi lieto proteīna kokteiļus un tamlīdzīgus preparātus. To noteikti vajadzētu pārrunāt ar ārstu un rīkoties pēc viņa rekomendācijām, iesaka K. Ķempe. “Par daļu no šiem preparātiem trūkst klīnisko pētījumu, un ietekme, tajā skaitā uz auglību, var nebūt labvēlīga.” 


Arī cita veida uztura bagātinātāju lietošanu vajadzētu veikt tikai pēc pārrunām ar ārstu, kas piemēros individuālus ieteikumus, ņemot vērā analīžu rezultātus. Piemēram, anēmijas gadījumā papildus nepieciešams uzņemt dzelzs preparātus, D vitamīna deficīta gadījumā – tieši šo vitamīnu. 

 

Lietojot kompleksos uztura bagātinātājus uz savu galvu, var sanākt, ka kāds konkrēts vitamīns vai mikroelements tiek uzņemts vai nu par maz, vai par daudz.

 

Cik ilgi jāievēro?

Gatavošanās medicīniskās apaugļošanas procedūrām notiek stingrā ārsta uzraudzībā. Speciālists nosaka arī vispārējo veselības stāvokli, jo daļai pacientu neauglība kombinējas ar blakussaslimšanām.


Līdz grūtniecības uzsākšanai nepieciešams atrisināt tādas problēmas kā augsts asinsspiediens, liekais svars un citas. Piemēram, cukura diabēta gadījumā vajadzētu stabilizēt cukura rādītājus, svara korekcijai sastādīt uztura plānu, koriģēt vairogdziedzera saslimšanas.


Jārēķinās, ka tas nebūs vienas dienas pasākums – gatavošanās procedūrai var prasīt ilgāku laiku, uzsver ārste. Cik ilgu laiku iepriekš būtu jāsāk ievērot veselīga dzīvesveida principus? “Vēlams – visu mūžu,” ar smaidu saka K. Ķempe. 
Jau nopietnāk viņa piebilst, ka, piemēram, svara samazināšanas gadījumā vajadzētu panākt mērenu, bet stabilu rezultātu. Tas var prasīt 3–6 mēnešus, bet dažreiz vēl vairāk laika.


Taču, noregulējot sievietes svaru, vienlaikus iespējams novērst tādus riskus kā gestācijas diabēts, augsts asinsspiediens un virkni citu, kas var rasties grūtniecības laikā.

 

Bet kā ar glāzi vīna piektdienas vakarā?

Gatavojoties medicīniskajai apaugļošanai un grūtniecībai, būtu vēlams atteikties no visiem kaitīgajiem ieradumiem. 


Smēķēšana negatīvi ietekmē sieviešu un vīriešu dzimumšūnu kvalitāti, vīriešiem – arī dzimumšūnu kustīgumu. Tāpat tas ietekmē ģenētisko materiālu, ko cilvēks nodod tālāk savam bērnam. “Atmetot smēķēšanu uz jaunu, veselīgāku šūnu paaudzi var cerēt tikai pēc trim mēnešiem,” stāsta “Klīnikas EGV” ārste. Līdz ar to šo kaitīgo ieradumu vajadzētu atmest jau 3–6 mēnešus pirms grūtniecības plānošanas. Tas attiecas gan uz klasiskajām cigaretēm, gan veipiem un citiem nikotīnu saturošiem produktiem. 

 

Arī no alkohola vajadzētu sākt atturēties vismaz dažus mēnešus pirms grūtniecības plānošanas. Tas attiecas gan uz sievietēm, gan vīriešiem. Tātad – ja tiešām vēlaties ģimenes pieaugumu, no glāzes vīna vakaros tomēr vajadzēs atteikties.

Saistītie raksti