Vīrieša auglības karte – spermogramma: kā veic un ko tajā redz?

Ja pārim kādu laiku neizdodas tikt pie bērniņa, ierasti tiek domāts par kādām likstām sievietes reproduktīvajai veselībai. Tomēr aizdoties pie speciālista vajadzētu arī vīrietim – pavisam vienkārša spermas analīze jeb spermogramma var izrādīties izšķirošā atbilde, lai problēmu risinātu. Īpaši, ja vīrietis ir, piemēram, kafijas un elektronisko cigarešu cienītājs.
Spermas analīze ir arī kā ceļvedis, kas palīdz risināt konstatēto problēmu soli pa solim.

FOTO: Shutterstock.com

Spermas analīze ir arī kā ceļvedis, kas palīdz risināt konstatēto problēmu soli pa solim.

“Vīriešu auglības viens no objektīvākajiem rādītājiem ir tieši spermas analīze jeb spermogramma,” saka “Klīnika EGV” urologs Jānis Jukonis un paskaidro: “Analīžu rezultāti parāda, vai spermatozoīdu skaits ir pietiekams, kāds ir to kustīgums un kāda kvalitāte. 

 

Šī parastā spermogramma ļauj mums, speciālistiem, saprast, vai vīrietis ir auglīgs, vai tomēr nē.” 

 

Jānis Jukonis gan bilst, ka negatīvas atbildes rezultāts nenozīmē galēju spriedumu.

Minētā spermas analīze ir arī kā ceļvedis, kas palīdz risināt konstatēto problēmu soli pa solim.

 

Ko redz spermogrammā?

  • Spermatozoīdu skaitu! Normāli mililitrā spermas ir aptuveni 500 miljonu spermatozoīdu.
  • Spermatozoīdu kustīgumu! Tos iedala trīs grupās – A, B un C. Pirmajās divās ierindojas labie jeb ātrie skrējēji, bet C grupā pavisam gausie. Kad visi aktīvisti ieņēmuši savas pozīcijas, tiek vētīts, cik daudz procentuāli ir labie skrējēji. Tas ļauj saprast, vai spermatozoīdi vispār spēj sasniegt olšūnu, lai to apaugļotu.
  • Spermatozoīdu morfoloģiju! Ne mazāk svarīgi par skaitu un ātrumu ir arī spermatozoīdu kvalitāte, vai tiem ir pareiza forma. Ja starp minētajiem miljoniem 4 % spermatozoīdu ir “normālie”, tad pārējie var būt ar visdažādākajiem defektiem – ar galviņas, kakliņa defektiem u. c.

 

Zināšanai 

Lai iegūtu objektīvus rezultātus, ar vienu spermas analīzi nepietiks. Visbiežāk ir vajadzīgas divas spermogrammas, kas veiktas ar vismaz trīs mēnešu intervālu.

 

Reklāma
Reklāma

 

Arī citi testi

Jānis Jukonis stāsta, ka minētā spermas analīze ir pats pamats, ar ko sākt, ja ir aizdomas par kādām problēmām vai arī ir vēlme kliedēt kādas bažas saistībā ar vīrieša reproduktīvo veselību, taču nepieciešamības gadījumā pieejami vēl citi, precīzāki spermas testi. Piemēram, tāds, kas parāda oksidatīvā stresa indeksu un līdz ar to arī ļauj spriest, vai vīrietim nepieciešamas papildus kādas uzturvielas, kas varētu uzlabot spermas analīzi. 
 

“Arī DNS fragmentārs ir ļoti būtisks rādītājs, kas pasaka, cik šis DNS ir sadalīts gabalos jeb fragmentēts. Tas savukārt ir viens no galvenajiem faktoriem, kas no vīrieša puses ietekmē spēju nodot ģenētisko informāciju tālāk embrijam, vai tas spēs veiksmīgi implantēties dzemdes dobumā,” teic speciālists un piebilst, ka tad, ja DNS fragmentācija ir pārāk liela, tas liecina, ka apaugļotais ovocīts nespēs ieligzdoties dzemdes dobumā.  

 

Padoms topošajiem tētiem!

Domājot par ģimenes pieaugumu, pirms tam ierasti dažādas pārbaudes veic sievietes, taču, kā teic urologs Jānis Jukonis, arī topošajiem tētiem ir labi veikt parastus, taču informatīvi ļoti vērtīgus izmeklējumus, tostarp spermogrammu: “Tas ļauj izvērtēt, kur ir kādas nepilnības, un palīdz saprast, ko tieši nepieciešams uzlabot.” 
 

Īpaši ieteicama šī analīze ir tiem, kuri par vecākiem nolēmuši kļūt 35+ gadu vecumā, un arī gadījumos, kad bērniņš nepiesakās ilgāk par pusgadu.  

 

Zināšanai

  • Ir daudz runāts par to, ka spermas kvalitāti ietekmē vīrieša dzīvesveids – jo veselīgāks tas būs, jo kvalitatīvāka būs sperma.
  • Ir skaidrs, ka pavisam negatīvu iespaidu uz to atstāj dažādas atkarību izraisošas vielas – alkohols, smēķēšana, narkotisko vielu lietošana, taču pie kaitnieciskajām pieskaitāma arī pārmērīga kofeīnu saturošas kafijas un enerģijas dzērienu lietošana ikdienā, kā arī daudzu iecienītās elektroniskās cigaretes. Dati liecina, ka tās negatīvi ietekmē vīrieša erekcijas funkciju, bet pagaidām vēl nav zināms, kādas ilgtermiņa sekas e-cigaretes atstāj uz auglību. 
  • Nezināmais auglības jomā ir arī izslimots Covid-19, un īpaši, ja slimības gaita bijusi smaga. Pašlaik vien izpētīts, ka spermas analīzi tā pasliktina. 

Saistītie raksti