Vai un kā ir iespējams uzlabot olšūnas veselību? Tas jāzina sievietēm jau agrā jaunībā!

Vai ir iespējams uzlabot olšūnu veselību un ko noteikti par to sievietēm vajadzētu zināt jau agrā jaunībā, stāsta "Klīnika EGV" ginekoloģe reproduktoloģe dr. Katrīna Kalniņa.
Olšūnas piedzīvo visu to, ko piedzīvo sieviete dzīves laikā. Līdzīgi kā āda, kas sakrāj visu, ko esam piedzīvojuši dzīves laikā – starojumu, krunciņas, pigmentus, tāpat arī olšūnas visu saglabā, arī negatīvo.

FOTO: Shutterstock.com

Olšūnas piedzīvo visu to, ko piedzīvo sieviete dzīves laikā. Līdzīgi kā āda, kas sakrāj visu, ko esam piedzīvojuši dzīves laikā – starojumu, krunciņas, pigmentus, tāpat arī olšūnas visu saglabā, arī negatīvo.

Kā veidojas un apaugļojas olšūna?

“Sievietes dzīves laikā olnīcās nobriest 400 - 500 olšūnu, kas rodas olnīcās esošajos folikulos, kas savukārt radušies jau pavisam agri, sievietei esot kā embrijam, vēl mammas vēderā. Tikai 0,1% no visiem olnīcās esošajiem folikuliem attīstīsies nobriedusi olšūna ar sekojošu ovulāciju. Izmēra ziņā olšūnas ir vienas no lielākajām šūnām sievietes organismā,” skaidro “Klīnika EGV” ginekoloģe reproduktoloģe dr. Katrīna Kalniņa. Bet, kā tad tās veidojas?

 

 

Katra menestruālā cikla laikā hormonu ietekmē olnīcās sāk augt folikuli. Pēc vairākām dienām kāds no folikuliem kļūst par dominējošo folikulu un plīst. Tajā arī izveidojas olšūna, kura pēc tam nonāk vēdera dobumā un olvadā, kur var tikt apaugļota, ja satiek spermatozoīdu. Pēc tam šī apaugļotā olšūna dodas tālāk uz dzemdes dobumu, kur ieligzdojas dzemdes gļotādā. Šis ceļojums var ilgt līdz pat 5 dienām. Ja apaugļošanās nenotiek, sākas menstruācijas.
 

Kas ietekmē olšūnas veselību jeb kvalitāti?

Tā kā sievietei olšūnu skaits no dzimšanas ir jau radīts noteiktā skaitā un samazinās ar katru dzīves gadu – 

olšūnas piedzīvo visu to, ko piedzīvo sieviete dzīves laikā un tas arī olšūnas ietekmē. Līdzīgi kā āda, kas sakrāj visu, ko esam piedzīvojuši dzīves laikā – starojumu, krunciņas, pigmentus, tāpat arī olšūnas visu saglabā, arī negatīvo. 

Olšūnas dzīves laikā negatīvi ietekmē:

Reklāma
Reklāma
  • neveselīga pārtika,
  • mazkustīgums,
  • liekais svars,
  • kaitīgie ieradumi – alkohola lietošana, smēķēšana,
  • negulētas naktis,
  • stress,
  • vīrusu izraisītās un hroniskās slimības,
  • daudzi partneri un seksuāli transmisīvās slimības.
     

Protams, tas nenozīmē, ka grūtniecība neiestāsties, ja sieviete dzīves laikā ir smēķējusi, lietojusi alkoholu vai neveselīgi dzīvojusi, tomēr jāatceras, ka šie faktori ietekmē olšūnu kvalitāti. Tāpat ir arī zināms, ka, 

sasniedzot 35 gadu vecumu, strauji krītas olšūnu kvalitāte. Tas nozīme, ka palielinās risks tam, ka grūtniecība neiestāsies. 

Ovulācija notiek, bet grūtniecība neiestājas vai arī, ja tomēr iestājas, tad agrīni pārtrauksies vai bērniņam būs kāda patoloģija.


Vai var uzlabot olšūnu kvalitāti?

Nav tādu brīnumzāļu vai vitamīnu, kas uzlabotu olšūnu kvalitāti, stāsta Katrīna Kalniņa. Jau agrā jaunībā būtu labi piedomāt pie veselīga dzīvesveida:

  • lai būtu sabalansēts uzturs – nevajadzētu aizrauties ar ekstrēmām diētām un lieki izslēgt kādas pārtikas produktu grupas no uztura,
  • ikdienas ritmā iekļaut regulāras fiziskās aktivitātes,
  • lai ĶMI indekss būtu robežās no 18,5 – 24,9,
  • nelietot alkoholu, narkotikas un nesmēķēt.
     

Tāpat jāatceras, ka olšūnām vienmēr labāka kvalitāte būs jaunībā nekā vecumā pēc 35 gadiem. Tāpēc bērniņa plānošanu nevajadzētu atlikt, skaidro Katrīna Kalniņa.

Saistītie raksti