Divas pārliecinošākās grūtniecības pazīmes

Kad grūtniecība ir tik ļoti gaidīta, tā vien gribas par to uzzināt pēc iespējas ātrāk. Kas ir pazīmes, kas liecina – tā ir iestājusies? Kā Mammāmuntetiem.lv atklāj ginekoloģe, dzemdību speciāliste Elizabete Pumpure, ne vienmēr velkošas sāpes vēderā vai piebriedušas krūtis liecinās par iestājušos grūtniecību.
Cikla kavēšanās un pozitīvs grūtniecības tests, kas veikts, kad jau mēnešreizes kavējas ir drošākās grūtniecības pazīmes. Kā trešais apliecinājums parasti seko ultrasonogrāfijas izmeklējums pie ārsta.

FOTO: Shutterstock.com

Cikla kavēšanās un pozitīvs grūtniecības tests, kas veikts, kad jau mēnešreizes kavējas ir drošākās grūtniecības pazīmes. Kā trešais apliecinājums parasti seko ultrasonogrāfijas izmeklējums pie ārsta.

Kad grūtniecība ir rūpīgi plānota, tad katra mazākā pazīme šķiet aizdomīga. Vēdera pūšanās, jūtīgākas, piebriedušas krūtis, miegainība… “Jā, tas var būs saistīts ar grūtniecību, taču ir jāatceras, ka menstruālā cikla otro pusi regulē progesterons, kas ir arī grūtniecības hormons. Tieši progesterons rūpējas par to, ka sievietes cikla otrā pusē jūtas nomāktākas, vairāk nogurušas un miegainākas, lai organisms var taupīt spēkus un uzkrāt rezerves. 

Menstruālā cikla otrajā fāzē, kad izdalās progesterons, sievietes piedzīvo simptomus, kas ir ļoti līdzīgi grūtniecībai – var būt velkošas sāpes vēderā, vēdera izejas izmaiņas, vēdera pūšanās, krūšu piebriešana. 

Iespējams, ka tad, kad sieviete ļoti gaida pozitīvu grūtniecības testu, šīs pazīmes vairāk gribas saistīt ar grūtniecību, lai gan, visticamāk, ka laikā, kad grūtniecība netika plānota, sieviete piedzīvoja šos pašus simptomus, bet nepievērsa tiem tik lielu uzmanību,” stāsta Elizabete Pumpure. 

 

Pārliecinošākās grūtniecības pazīmes

Ja sievietei ir regulārs cikls, tad viena no drošākajām pazīmēm par iestājušos grūtniecību ir cikla kavēšanās. Savukārt pavisam droša pazīme ir pozitīvs grūtniecības tests, kas veikts, kad jau mēnešreizes kavējas, atklāj ārste. Kā trešais apliecinājums parasti seko ultrasonogrāfijas izmeklējums pie ārsta, kas ir būtisks, lai konstatētu, ka grūtniecība ir attīstījusies dzemdē nevis, piemēram, olvadā. 

 

Kādu grūtniecības testu veikt?

Ja ir vēlēšanās par grūtniecību uzzināt pēc iespējas ātrāk, tad ieteicams veikt asins analīzi uz hormonu HCG. “HCG ir hormons, kas izdalās asinīs tad, kad iestājusies grūtniecība, tāpēc asins testā to uzrādīs ātrāk nekā klasiskajā urīna testā. HCG no asinīm caur nierēm nonāk urīnā, bet urīnā tas ir mazākā koncentrācijā nekā asinīs. Tāpēc HCG noteikšana asinīs būs iespējama ātrāk. Lai šo hormonu uztvertu urīna tests,  tam ir jābūt lielākā koncentrācijā. Tomēr arī laikā, kad kavējas mēnešreizes, urīna testi jau parasti uzrāda pozitīvu rezultātu,” teic Elizabete Pumpure.

 

Reklāma
Reklāma

Ārste atgādina, ka mēnešreizes var kavēties arī citu iemeslu dēļ, tāpēc grūtniecības noteikšanai precīzākais būs asins tests uz HCG. Kad tests ir pozitīvs un mēnešreizes kavējas kādas 2 nedēļas, var doties pie ārsta, lai grūtniecību diagnosticētu arī sonogrāfijā. Sonogrāfijā grūtniecību var redzēt 5.-6. grūtniecības nedēļā. Atceries, ka grūtniecību skaita no pēdējo mēnešreižu dienas!

 

Tik svarīgā folskābe

Ja pāris ļoti plāno grūtniecību, tad ir jāatceras par veselīgiem dzīvesveida paradumiem un jo īpaši – par sievietes uzturu. Īpaši svarīgs elements topošajām grūtniecēm un grūtniecēm ir folskābe. Laicīga un pietiekama folskābes uzņemšana mazina risku topošā bērna nervu caurulītes defektu attīstībai. Augļa agrīnajos attīstības periodos, kad sieviete vēl nenojauš par grūtniecību, uzņemtajam folskābes daudzumam ir jau jābūt pietiekamam, tāpēc ir rekomendācijas trīs mēnešus pirms grūtniecības iestāšanās uzņemt vismaz 400 mikro gramus folskābes dienā. Ar uzturu to ir pagrūti izdarīt, tāpēc labāk lietot kādu preparātu. Nav jāgaida vizīte pie ārsta, kas apstiprinās grūtniecību, lai sāktu lietot folskābi. 

Par to, kādi vēl uztura elementi jāuzņem, plānojot grūtniecību, lasi šeit.

 

Ja grūtniecība neiestājas

Ir pavisam normāli, ja grūtniecība neiestājas pirmajā, otrajā vai trešajā neizsargāšanās mēnesī. Ja pāris dzīvo regulāru dzimumdzīvi un neizsargājas, tiek uzskatīts, ka grūtniecībai vajadzētu iestāties 12 mēnešu laikā vai, ja pāris ir vecumā virs 35 gadiem, – 6 mēnešu laikā. Ja neizsargājoties paiet ilgāks laiks, bet grūtniecība neiestājas, ir jāizmeklējas, ilgāk gaidīt nevajadzētu. Sievietēm pēc 35 gadu vecuma straujāk rūk olšūna rezerves, tāpēc nevajadzētu gaidīt sevišķi ilgāk lai vērstos pie ārsta un veiktu izmeklējumus, kā arī, jāņem vērā, ka, pieaugot vecumam, var pieaug citi ar vecumu saistīti grūtniecības riski.

Saistītie raksti