Slimības, kas īpaši bīstamas grūtniecēm. Pirms plāno grūtniecību, izlasi!

Plānojot grūtniecību ir vērts apdomāt ne tikai savus dzīvesveida paradumus, bet jo īpaši svarīgi ir pārliecināties, ka sieviete ir pārslimojusi vai vakcinējusies pret noteiktām slimībām.
Lieliski, ja pirms grūtniecības plānošanas var noskaidrot, kādas vakcīnas un kad sieviete ir saņēmusi.

FOTO: Shutterstock.com

Lieliski, ja pirms grūtniecības plānošanas var noskaidrot, kādas vakcīnas un kad sieviete ir saņēmusi.

Ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vija Veisa žurnālā “Mammām un Tētiem. Zīdainis” stāsta par grūtniecēm bīstamām saslimšanām, no kurām var izvairīties ar vakcinācijas palīdzību.

 
Reti kad sabiedrībā ir tik daudz runāts par vakcinēšanās tēmu kā šobrīd, kad pasaule cenšas atrast veidus, kā sadzīvot ar Covid-19 un pārtraukt pandēmijas žņaugus. Vienlaikus ir piemirsts atgādināt, ka bez Covid-19 potes Latvijā pastāv arī citas vakcīnas, kas palīdz samazināt riskus inficēties ar lipīgām slimībām, kuras apdraud topošo mammu, bet vēl vairāk var apdraudēt bērnu.

 

Svarīgi ir noskaidrot, vai sieviete, kas gatavojas grūtniecībai, bērnībā ir izslimojusi vējbakas un masaliņas, vai arī pret šīm slimībām veikta vakcinācija.

 

Vakcinēšanās pirms grūtniecības 

Vakcinēšanās ir slimību profilakse, tāpēc gatavošanās grūtniecībai nozīmē arī izpētīt savu vakcinācijas pasi un kopā ar ārstu izlemt, kuras no vakcīnām ir veicamas pirms bērna ieņemšanas.

Slimību profilakses un kontroles centra izstrādātās vispārējās vadlīnijas sievietēm, kuras plāno grūtniecību, rekomendē veikt tās vakcīnas, kas ir iekļautas Latvijas vakcinācijas plānā pieaugušajiem, piemēram, difterijas revakcinācija, kas jāatkārto ik pēc 10 gadiem, vakcinācija pret ērču encefalītu un B hepatītu. Ērču encefalīta vakcīna nav dzīvā vakcīna, tomēr grūtniecības laikā vakcināciju uzsākt neiesaka. Ja sievietei ir nepieciešama kārtējā revakcinācijas pote, tad to veic pirms grūtniecības vai atliek uz laiku pēc bērna piedzimšanas. Krūts barošanas procesu un zīdaini ērču encefalīta vakcīna neietekmē.

Reklāma
Reklāma

Grūtniecības laikā netiek rekomendēts uzsākt vakcināciju arī pret cilvēka papilomas vīrusu jeb tautā saukto “dzemdes kakla vēža” vakcīnu.


Masaliņas un vējbakas 

Svarīgi ir noskaidrot, vai sieviete, kas gatavojas grūtniecībai, bērnībā ir izslimojusi vējbakas un masaliņas, vai arī pret šīm slimībām veikta vakcinācija. Bērniem tik tipiskās infekcijas slimības norit salīdzinoši viegli. Saslimstot ar tām grūtniecības laikā, rezultāts var būt gan spontānais aborts, gan priekšlaicīgas dzemdības, gan reizēm arī nopietni augļa bojājumi – kurlums, aklums, ekstremitāšu anomālijas. Saslimšana ar masaliņām grūtniecības sākumā var kļūt arī par pamatotu iemeslu pārtraukt grūtniecību ļoti augsta iedzimto anomāliju riska dēļ. 
Masaliņas ir ļoti infekcioza vīrusu infekcijas slimība. Saslimšanas gadījumi galvenokārt novērojami bērnu populācijā. Pēc šīs slimības pārslimošanas izveidojas imunitāte. Cilvēkiem, kuri vecāki par 25 gadiem, vairāk nekā 90 % gadījumu ir imunitāte pret masaliņām. Infekcija grūtniecības laikā sievietēm, kurām nav imunitātes, ir bīstama – topošajai mammai ir liels pneimonijas jeb plaušu karsoņa risks, kas atkarībā no slimības gaitas var nopietni apdraudēt gan pašas, gan bērna veselību. Turklāt infekcija var būt iemesls spontānam abortam un priekšlaicīgām dzemdībām. Ja grūtniece slimo īsi pirms dzemdībām, palielinās risks ar masaliņām saslimt jaundzimušajam. Jo infekcija agrīnāka, jo smagākas sekas. Ja grūtniece inficējas pirmajās 12 grūtniecības nedēļās, augļa inficēšanās risks ir līdz pat 100 %, un 20 % gadījumu grūtniecība beidzas ar spontāno abortu. Visaugstākais risks iedzimta masaliņu sindroma attīstībai ir grūtniecei, kas ar masaliņu vīrusu inficējas pirmajā grūtniecības trimestrī. Vīrusa transmisija notiek gaisa pilienu ceļā.

 

Ja sieviete nezina, vai ir izslimojusi vai vakcinēta, var nodot asins analīzes, lai pārliecinātos, vai ir atrodamas antivielas. Ja imunitātes nav, ir ieteicama vakcinācija gan pret masaliņām ar MMR vakcīnu (masalas, masaliņas, cūciņa), gan pret vējbakām. 


Abas vakcīnas ir tā sauktās dzīvās novājinātās vakcīnas. Tas nozīmē, ka tās neizraisa slimību, jo tajās esošais vīruss ir novājināts, un tā mērķis ir radīt ķermeņa imūno atbildi uz iebrucēju. Rezultātā izveidojas antivielas, kas pasargā no īstas saslimšanas. Dzīvās vakcīnas grūtniecēm veikt neiesaka. Pēc vakcinēšanās rekomendējams nogaidīt 28 dienas, lai varētu plānot grūtniecību, bet, ja grūtniecība tomēr iestājas agrāk, to var turpināt.

 

Visu rakstu lasi šeit.