4 uztura elementi, kas jāuzņem sievietei, plānojot grūtniecību

Daudzkārt ir dzirdēts par folskābes nepieciešamību sievietes, kas plāno grūtniecību, uzturā. Taču ir vēl kādi elementi, kas ir ļoti svarīgi topošā mazuļa veselībai. Dace Rezeberga, Rīgas Stradiņa universitātes profesore un ginekoloģe, Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste stāsta, kādi uztura ieradumi jāpārdomā sievietei, kas plāno mazuli.
Grūtniecēm savam uzturam jāpievērš īpaša uzmanība

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecēm savam uzturam jāpievērš īpaša uzmanība

Plānojot grūtniecību un jau grūtniecības agrīnajā stadijā, ļoti svarīgi sievietei ir saņemt sabalansētu uzturu. Ja sieviete ir vesela, ēd sabalansētu uzturu un neizslēdz no uztura nekādas atsevišķas produktu grupas, tad kompleksie vitamīni, plānojot grūtniecību, papildus nav jāuzņem. Jāatceras, ka katram organismam ir individuālas vajadzības, kas atkarīgas no cilvēka uztura paradumiem, dzīvesveida, nodarbošanās, svara un citiem faktoriem. Sabalansēts – tas ir konkrētam indivīdam piemērots – uzturs. Savukārt, ja ir problēmas uzņemt sabalansētu uzturu, palīgā var nākt grūtniecēm paredzētie vitamīni. Tos izvēloties, jāseko vitamīnu sastāvam, īpaši pievēršot uzmanību folskābes un joda saturam. Nav tā, ka sievietei ir jālieto viss pieejamais vitamīnu klāsts, bet tikai tas, kas katram indivīdam ir vajadzīgs. Vasarā noteikti var, pareizi sabalansējot uzturvielas, pilnvērtīgi uzņemt visus mikroelementus un vitamīnus, kas nepieciešams kā māmiņai, tā auglim. Reizēm noder uztura speciālista padoms. 


Tomēr ir elementi, kas grūtniecības plānošanas posmā ir nepieciešami ikvienai sievietei:

 

  • Folskābe un jods – trīs mēnešus pirms grūtniecības iestāšanās
    Folskābe un jods topošajām māmiņām ir svarīgi, lai nodrošinātu veiksmīgu augļa attīstību. Folskābes uzņemšana mazina risku topošā bērna nervu caurulītes defektu attīstībai, bet jodam ir būtiska nozīme augļa centrālās nervu sistēmas attīstībā. Ja grūtniecības laikā tiek uzņemts mazāks joda daudzums, iespējams, bērna garīgā attīstība nesasniegs maksimālo intelektuālo ģenētisko iespēju. Augļa agrīnajos attīstības periodos, kad sieviete vēl nenojauš par grūtniecību, joda un folskābes daudzumam ir jau jābūt pietiekamam, tāpēc ir rekomendācijas trīs mēnešus pirms grūtniecības iestāšanās uzņemt vismaz 400 mikrogramus folskābes un 250 mikrogramu joda dienā. Ar uzturu var uzņemt ap 100 mikrogramu joda, tāpēc pārējais ir jāuzņem papildus.

 

Reklāma
Reklāma
  • D vitamīns – kā jebkuram cilvēkam
    Sievietei, kura plāno grūtniecību, ziemas periodā jāuzņem papildus D vitamīns rekomendētajās devās, lai izslēgtu tā deficītu. Arī vīrietim būtu jāsaņem papildus šis vitamīns. Jāņem vērā, ka cilvēkiem ar lielāku svaru būs nepieciešamība uzņemt lielāku D vitamīna daudzumu.

 

  • Zivju produkti vai Omega-3
    Ja sievietes uzturā vismaz divas reizes nedēļā nav iekļautas zivis, papildus jālieto polinepiesātinātas taukskābes – kāds no zivju eļļas izstrādājumiem.


Vairāk par to, vai un kā ir jāpārskata dzīves veids mazuļa plānošanas laikā, lasi grāmats “Gribam būt ģimene” rakstā “Dzīvesveids mazuļa plānošanas laikā”.