Rētaudi pēc dzemdībām un ķeizargrieziena. Kā rētas kopt un uzlabot to izskatu

Dzemdības ir neprognozējamas, un ikviena mamma to laikā var iedzīvoties rētās. Var būt plīsumi, iegriezumi, var būt akūts vai plānots ķeizargrieziens. Vienojošais šīm norisēm ir rēta un pēc tam sekojoši rētaudi. Kas ir rēta un rētaudi un kādas ir iespējamās sekas, stāsta Līna Garā, sertificēta fizioterapeite.
  • Līna Garā

    Līna Garā

Parasti aptuveni divas dienas pēc ķeizargrieziena drīkst noņemt pārsēju, tādējādi ļaujot brūcei piekļūt gaisam un veicinot dzīšanas procesus.

FOTO:

Parasti aptuveni divas dienas pēc ķeizargrieziena drīkst noņemt pārsēju, tādējādi ļaujot brūcei piekļūt gaisam un veicinot dzīšanas procesus.

Kas ir rēta? 

Āda ir ķermeņa ārējais apvalks, kas to sargā no apkārtējās vides ietekmes. Ādas ārējā kārtā ir epiderma, kas aizsargā un saista ar apkārtējo vidi. Derma ir ādas vidējais slānis, kurā atrodas asinsvadu slāņi, nervu gali, ādas piedēkļi, matu maisiņi un citi. Nervu gali ir ļoti svarīgi, jo palīdz sajust aukstumu, siltumu, pieskārienu. Zemādas tauku slānis ir hipoderma – tā nav daļa no ādas; hipoderma atrodas starp dermu un saistaudiem. Ja brūce ir epidermā, tad pārsvarā tā sadzīst bez rētas. Brūce ir audu bojājums, kā cēloņi var būt dažādi – termāli, iekaisīgi procesi, mehāniski vai ķīmiski.

 

Rētas dzīšanas fāzes kaste

Rētas dzīšanu var iedalīt vairākās fāzēs:

  1. iekaisuma – fāze var ilgt no 24 stundām līdz 10 dienām;
  2. proliferācijas – fāze var ilgt no dažām dienām līdz trim mēnešiem; 
  3. remodelācijas – fāze var ilgt no dažiem mēnešiem līdz pat dažiem gadiem.

 

Dzemdību procesā var rasties nelielas brūces, kas sadzīst pašas par sevi un neveido rētas, tomēr ir arī tādas, kas veido, piemēram, plīsumi, lielākas pakāpes plīsumi, epiziotomija, ķeizargrieziena iegriezumi. Jau gandrīz 20 gadu Latvijas slimnīcās izmanto kosmētiskās šuves, panākot plānu un šauru rētu un lietojot pašuzsūcošo diegu. Tomēr dažādi veidi un tehnikas var ietekmēt rētas izskatu. Tā var būt ne tikai vizuāli nepievilcīga, bet radīt psiholoģiskas dabas diskompfortu, iespējamu sāpīgu atmiņu vai veselības problēmas, piemēram, ķermeņa asimetriju, gaitas paterna izmaiņas, sāpes jostas daļā, ķermeņa dziļākajos slāņos ap grieziena vietu [11].

 

Ķeizargrieziena rētas apkope

Ķeizargriezienu veic bikini zonā, un rēta ir aptuveni 10–15 centimetru gara, tomēr tā var būt arī vertikāli no nabas zonas. 
Parasti aptuveni divas dienas pēc ķeizargrieziena drīkst noņemt pārsēju, tādējādi ļaujot brūcei piekļūt gaisam un veicinot dzīšanas procesus. Jāievēro higiēna – brūce jāapmazgā ar maigām kustībām un jānosusina, jāskatās, lai tā pārlieku nesasūt, piemēram, ļoti karstā laikā, sasvīstot u. c. Tāpat jāievēro smagumu celšanas ierobežojums, īpaši pirmās divas nedēļas pēc operācijas. Dzemdību namā noteikti jautā padomus savam ārstam! Piemēram, kāda būtu atbilstošākā ziede rētas kopšanai, varbūt jālieto silikona plāksteri, kas palīdz uzlabot audu elastīgumu, asinsriti un vēlāk jau arī masāžas tehnikas [10].
Pēcdzemdību periodā labāk izvēlēties apģērbu, kas ir brīvāks, kā arī kas nenospiež vai nekairina rētas zonu.

 

Rētas infekcijas pazīmes kaste

Infekcijas pazīmes var būt asiņošana, izdalījumi, pieaugošas sāpes, apsārtums, temperatūra. Infekcijas vai tās aizdomu gadījumā obligāti jāsazinās ar ārstu!

Statistika – ķeizargrieziens kaste
Latvijā 2022. gadā uz 1000 dzīvi dzimušiem mazuļiem ķeizargrieziens bijis 224 mammām, 2021.gadā – 221, 2020. gadā – 220. [6]


Rētu izraisītas problēmas

Pēc dzemdībām rētas var izraisīt dažādas disfunkcijas, piemēram, muguras sāpes, urinācijas, defekācijas traucējumus, izstarojošas sāpes un citas. Pēc ķeizargrieziena rēta var radīt tādus simptomus kā ilgstoša pēcmenstruālā smērēšanās, hroniskas iegurņa sāpes, dismenoreja jeb sāpīgas mēnešreizes, dispareūnija jeb pastāvīgas vai biežas sāpes ģenitāliju rajonā, jutības traucējumi rētas apvidū, sāpes, nieze rētas apvidū, kosmētisks defekts, izstarojošas sāpes vēdera vai muguras lejasdaļā. [1; 2]


Epiziotomijas jeb iegriezuma rēta var izsaukt tādas disfunkcijas kā inervācijas zonu samazināšanās, samazināta anālā sfinktera muskuļa aktivitāte grieziena pusē [3]. Var būt rētas sāpes, nieze, jutības samazinājums, nervu bojājums, muskulatūras disfunkcija, izstarojošas sāpes, urinācijas un defekācijas traucējumi, kosmētisks defekts, seksuālās funkcijas traucējumi, anālā sfinktera un taisnās zarnas gļotādas bojājumi, urīnizvadkanāla ievainojums.

Reklāma
Reklāma

 

Riska faktori, kas var ietekmēt rētas dzīšanu: 

  1. smēķēšana;
  2. svars;
  3. akūts vai plānots “ķeizars”;
  4. mātes vecums;
  5. hroniskas slimības.

 

Rētu izskats 

Kāda būs rēta, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem – organisma īpatnībām, iegriezuma veikšanas veida, ārsta profesionalitātes u. c. –, tāpēc rētas var būt dažāda izskata [11]. 

  • Normāla rēta ir tieva, balta līnija uz apkārtējās ādas fona (dzīšanas laikā sārta).
  • Hipertrofiska rēta ir virs ādas līmeņa. Piepacelta, bet ar laiku var saplakt. Noteiktās zonās var veidot kustību ierobežojumus.
  • Atrofiska – zemāk par ādas līmeni, rēta iegrimusi.
  • Keloīda rēta – paceļas virs ādas virsmas un ir lielāka par sākotnējo rētu. Rētas novietojuma dēļ var būt noteiktas problēmas, piemēram, kustību ierobežojums, sāpes u. c. 
  • Kontraktūras rēta – jaunie audi ir stingrāki un biezāki. Var veidoties kustību ierobežojums [5; 6; 9].


Ķeizargrieziena rēta var būt sadzijusi dažādi, proti, ir kombinēts tās sadzīšanas izskats. Piemēram, vienā daļā normāla, citur keloīda rēta.

Rētas uzlabošanas iespējas

Fizikālās terapijas metode ultraskaņa, manuālās metodes, kā rētaudu mobilizācija, miofasciālās tehnikas, dažādi stiepšanās vingrojumi, vakumbankas, teipošanas tehnikas, krēmi vai silikona plāksteri. [7]
Rētaudiem ir tendence kļūt cietiem un ar mazāku spēju iestiepties, būt elastīgiem. Kāpēc tā? Vieta, kur bijis iegriezums vai brūce, tiek ražots kolagēns ātrāk un vairāk, nekā tas būtu normāli, tādējādi veidojot rētu. Rēta nobriest laikā no septiņiem mēnešiem līdz diviem gadiem. Tieši šajā posmā – līdz diviem gadiem pēc rētas iegūšanas – ir labākais laiks, lai veiktu dažādas rētu uzlabojošas darbības, piemēram, rētas masāžu. Lai arī teicamāks rezultāts būs, ja rēta tiks masēta drīz pēc brūces sadzīšanas, vietā atzīmēt, ka ķeizargrieziena rētu ir vērts masēt arī 10 gadus pēc tās iegūšanas.

 

Rētas pašmasāžas veikšana

Rētas pašmasāžu var uzsākt, kad tā ir sadzijusi, šuves izņemtas, uzsūkušās vai izkritušas, kad rēta nav koši sarkana un satūkusi, no tās netiek novēroti izdalījumi, asiņošana un nav citu specifisku sūdzību. Parasti tas ir aptuveni 6–8 nedēļas pēc brūces sadzīšanas [12]; aptuveni ceturtajā nedēļā ap rētu var veikt apļveida, vertikālas, horizontālas kustības, neaizskarot pašu rētu. 
Pirms  masāžas veikšanas nomazgā rokas! Ja ir vēlme, masāžai var lietot arī speciālos krēmus, kas paredzēti rētas mīkstināšanai. Masāža jāpārtrauc, ja rēta sāk pastiprināti sāpēt un ir nepatīkamas sajūtas.

 

Masāžas veikšana 6–8 nedēļas pēc brūces sadzīšanas:

  1. Ilgstoši turēt. Uzliec 1–3 pirkstus tieši uz rētas, uzspied un veic kustību uz augšu, leju, vienu, otru sānu, pa diagonāli. Tā izmasē rētas visā tās garumā.
  2. Apļveida masāža. Uzliec 1–3 pirkstus tieši uz rētas, uzspied un veic kustību apļveidā pa visu rētas posmu. Veic vismaz 5–10 apļus.
  3. Ritināšana. Saņem rētu starp īkšķi un rādītājpirkstu un visas rētas garumā veic pacelšanu un ritināšanu, pavilkšanu uz augšu [8; 12].
  4. Ripināšana. Paņem ādu ar pirkstiem horizontāli un ripini to visas rētas garumā.
    Vēlākā posmā var izpildīt tos pašus uzdevumus, mēģinot masāžu veikt dziļākos ādas slāņos.

 

Kādi ieguvumi no rētas masāžas? 

  1. Samazina vai novērš sāpes un diskompfortu rētas apvidū.
  2. Mīkstina un mazina rētu.
  3. Uzlabo rētas kustīgumu.
  4. Palīdz uzlabot rētas kustīgumu arī dziļākos slāņos.


Izmantotā literatūra
1.    https://statistika.spkc.gov.lv/pxweb/lv/Health/Health__Mates_berna_veseliba/MCH020_dzemdniec_oper.px/
2.    Dr. Ashley Rawklins. A Step-by-Step Guide to Cesarean Scar Massage. 2022.
3.    NHS Foundation Trust. Scar Tissue Mobilisation for Perineal Scars and Caesarean Scars. 2022.
4.    Daniszewska-Jarząb, I. et al. Manual Scar Therapy on the Example of a Caesarean Section Scar. 2021. 
5.    Logina, L. Brūču, rētu un apdegumu kopšana. Pieejams: https://www.doctus.lv/raksts/medicina-un-farmacija/kliniska-prakse/brucu-retu-un-apdegumu-kopsana-2354/
6.    Auziņa, I. Sāpīgas mēnešreizes. Dismenoreja. Ārsts.lv, 2022. gada augusts.
7.    Wang, C. B. et al. Cesarean Scar Defect: Correlation Between Cesarean Section Number, Defect Size, Clinical Symptoms and Uterine Position. 2009. Ultrasound Obstet Gynecol 2009; 34: 85–89.
8.    Začesta, V. Anālā sfinktera muskuļa aktivitātes izmaiņas sievietēm pēc dzemdībām; promocijas darbs, 2022.
9.    Baltaraga, E. Brūces, rētas, to veidi, kopšana un ārstēšana. Pieejams: https://arsts.lv/jaunumi/elga-sidhoma-bruces-retas-veidi-kopsana-un-arstesana
10.    Zavorins, A. Kā mazināt rētas. Pieejams: https://arsts.lv/jaunumi/aleksejs-zavorins-ka-mazinat-retas
11.    Karls, R, Jakušonaka, E. Rētas un to pārvaldība. Pieejams: https://www.doctus.lv/raksts/medicina-un-farmacija/kliniska-prakse/retas-un-to-parvaldiba-5079/
12.    Scar Management. Pieejams: https://www.physio-pedia.com/Scar_Management

Saistītie raksti