Ja dzemdību laikā “izlien” hemoroīdi

Ar delikāto problēmu taisnās zarnas izejas apvidū – hemoroīdiem – sieviete pirmo reizi dzīvē bieži vien saskaras tieši grūtniecības laikā vai uzreiz pēc dzemdībām. Kāpēc tā notiek un kā sev palīdzēt, skaidro ķirurģe proktoloģe Inga Melbārde-Gorkuša.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Inga Melbārde-Gorkuša

    Inga Melbārde-Gorkuša

    Ķirurģe proktoloģe

Visbiežāk hemoroīdi, kas uzrodas tieši dzemdībās, vidēji divu līdz četru nedēļu laikā savelkas atpakaļ zarnas iekšpusē, jo izzūd arī pēcdzemdību tūska.

FOTO:

Visbiežāk hemoroīdi, kas uzrodas tieši dzemdībās, vidēji divu līdz četru nedēļu laikā savelkas atpakaļ zarnas iekšpusē, jo izzūd arī pēcdzemdību tūska.

Lai gan to lielo prieku un laimes sajūtu par skaisto notikumu – satikšanos ar savu bērniņu – šī delikātā problēma nespēj laupīt, tomēr māmiņas pašsajūtu pabojā gan. Kāda izjūt tikai diskomfortu anālās atveres apvidū vai tādu kā kņudināšanu, cita pat nespēj normāli apsēsties sāpju dēļ, taču visos gadījumos negaidīti uzradusies liksta var patiesi satraukt, turklāt nereti prātā pavīd arī doma – būs vajadzīga operācija, lai tiktu galā ar hemoroīdiem! Ārste Inga Melbārde-Gorkuša mierina, sakot, ka visbiežāk šīs bažas ir nepamatotas un nereti jau pēc pāris nedēļām vai mēneša laikā pēcdzemdību tūska ir izzudusi, līdz ar to arī hemoroīdu mezgli smuki savilkušies atpakaļ savās vietās.

 

Kāpēc rodas dzemdību laikā?

Dzemdību procesā hemoroīdi neattīstās. Visdrīzāk tie bijuši vēl pirms grūtniecības vai izveidojušies bērna gaidību laikā, tikai bijuši mazāki un nav radījuši nekādas sūdzības. Dzemdību procesā intensīvas apasiņošanas un spiediena rezultātā tie tiek izspiesti ārpus taisnās zarnas, un tad arī sieviete pirmo reizi uzzina par hemoroīdu mezglu esamību. “Jo hemoroīdu mezglu izveidošanās uzreiz nenozīmē kādas sūdzības,” stāsta speciāliste un piebilst, ka nereti tie var pat gadiem būt pavisam klusi un sākt augt, līdz ar to arī radīt kādas sūdzības grūtniecības laikā, kas ir kā provocējošs faktors, – taisnā zarna ir ļoti labi apasiņota, hormonālu un arī fizioloģisku izmaiņu dēļ asinsvadi paplašinās un veicina hemoroīdu mezglu aktivitāti.

 

Hemoroīdi ir... 

...asinsvadu (vēnu un artēriju) tīklojums, kas atrodas taisnajā zarnā tūpļa rajonā un pilda apasiņošanas un blīves funkcijas, nodrošinot, ka zarnas saturs bez mūsu gribas ārā netiek. Taču – jo vairāk šis tīklojums paplašinās, jo lielāks veidojums aug un sāk radīt problēmas.
 

Hemoroīdi var būt gan iekšēji – neredzami –, gan ārēji, kas ir jau saskatāmi un sataustāmi. Pavisam nopietnos gadījumos ārējie hemoroīdi jau atgādina vīnogu ķekaru.

 

Riska faktoru daudz

Skaidrs, ka grūtniecība nav vienīgais riska faktors, lai asinsvadu tīklojums tūpļa rajonā sāktu augt. Ilgstoša un regulāra sēdēšana, nepietiekamas fiziskās aktivitātes vai sporta zālē skrejceliņa vietā izvēlēts velotrenažieris, arī pikanti ēdieni un alkohols (īpaši sarkanvīns) – šie ir tikai daži iemesli, kas var provocēt hemoroīdu rašanos. Piemēram, lielas fiziskas slodzes gadījumā palielinās spiediens uz taisno zarnu, un tur pieplūst vairāk asiņu. Ja vēnas ir vājākas un slodze ilgstoša, regulāra, pinums vairs nespēj turēties pretī lielajam asiņu pieplūdumam. Asins sastrēgums tīklojuma asinsvadus paplašina, taisnās zarnas sieniņā sāk veidoties izvelvējums – hemoroīds. Saites, ar kurām tīklojums piestiprinās pie zarnas sieniņas, pakāpeniski izstiepjas, un hemoroīds sāk noslīdēt, līdz izveidojas pastāvīgs ārējs mezgls. Mierinājumam jāteic, ka izkrist tas nevar, jo, kā minēts, pie zarnas sieniņām piestiprināts ar saitēm.

 

Raksturīgākie simptomi:

  • diskomforts;
  • nieze;
  • neliels sāpīgums vai spēcīgas sāpes;
  • asiņošana (pavisam neliela, kā pie skrāpējuma, vai nopietnākos gadījumos spēcīgāka).

 

 

Diskomforts anālās atveres rajonā kļūst izteiktāks tieši tualetes apmeklējuma laikā.

 

Vai pēc dzemdībām tie pazudīs?

Jā, visbiežāk hemoroīdi, kas uzrodas tieši dzemdībās, vidēji divu līdz četru nedēļu laikā savelkas atpakaļ zarnas iekšpusē, jo izzūd arī pēcdzemdību tūska. Ļoti iespējams, ka tie vairs nekad arī neliks par sevi manīt, taču tas nenozīmē, ka problēmas vairs nav. Kā saka daktere, ja hemoroīdu asinsvadi paplašinājušies, tad tie paši par sevi sākotnējā stāvoklī vairs neatgriezīsies, arī ar medikamentiem nebūs līdzēts – izārstēt slimos asinsvadus šādi nevar. 
 

Lai saprastu, cik izteikta ir problēma, un to, vai nepieciešama kāda iejaukšanās, ir jādodas pie ārsta proktologa. Ne uzreiz pēc dzemdībām, jo, ja vēl būs pēcdzemdību tūska, dakteris tāpat neko pateikt nevarēs. “Ja nav akūtu sūdzību – sāpes, asiņošanas u. tml. –, tad var nedoties pie ārsta uzreiz pēc dzemdībām, bet gan tad, kad mammai ir vairāk laika,” saka Inga Melbārde-Gorkuša.  

 

Kā rīkoties, ja dzemdībās uzrodas? 

Ja vien sūdzības nav ļoti izteiktas, traucējošas, tad nekādi medikamenti vai cita iejaukšanās nav nepieciešami. Kā minēts, līdz ar tūskas mazināšanos arī hemoroīdi mazināsies. Taču, ja sievietei ir akūtas sāpes vai kādas citas izteikti traucējošas sūdzības, ir dažādi, visbiežāk lokāli lietojami medikamenti, kurus ieteiks vecmāte vai ginekologs un kuri netraucēs krūts barošanai.  

“Liela problēma ir tā, ka bieži pirmajās dienās pēc dzemdībām māmiņai ir aizcietējumi, kuru dēļ tiek satraumēta taisnās zarnas gļotāda, rodas plīsumi un visas sūdzības, kas ar tiem saistās. Sieviete domā, ka pie vainas ir hemoroīdi, taču patiesībā sāpes un asiņošana radušies gļotādas plīsuma dēļ, pie kā savukārt vainojama cieta vēdera izeja. Tāpēc uzreiz pēc dzemdībām ir tik svarīgi lietot pietiekami daudz šķidruma un jāpiedomā arī par ēšanu,” norāda Inga Melbārde-Gorkuša.

 

Klizmām – nē! 

Reklāma
Reklāma

Pēc dzemdībām uzradušies hemoroīdi un arī aizcietējums, un šajā gadījumā klizmas nebūs labs problēmas risinājums, jo tās kairina gļotādu un rezultātā tā vēl vairāk satūkst. Klizma ir taisāma situācijā, ja jūt, ka taisnajā zarnā izveidojies pamatīgs korķis un paša spēkiem neizdosies tikt ar to galā.

 

Diēta

Rūpīgi seko līdzi savai ēdienkartei. 

  • Saki NĒ simptomātisku jeb sūdzības radošu hemoroīdu gadījumā
    asiem un piparotiem ēdieniem, žāvējumiem, balto miltu izstrādājumiem, pienam, saldajam krējumam, saldumiem, riekstiem, saldinātiem vai gāzētiem dzērieniem, alkoholam.
  • ĒD vairāk dārzeņus, augļus (izņemot banānus, kas veicina aizcietējumus), žāvētas plūmes, rozīnes, garšaugus, skābpiena produktus – kefīru, paniņas, biezpienu, jogurtu, skābo krējumu, zivis. 

 

Labs šķiedrvielu avots ir auzu pārslas, lēcas, klijas, rieksti, pākšaugi, pilngraudu maize, āboli.

 

Ja nespēj atteikties no gaļas, izvēlies sutinātu vai vārītu, un vislabāk teļa, liellopa, aitas vai putna gaļu. 

  • Noteikti daudz DZER – ūdeni, dabīgas sulas, tējas.


Vai būs arī nākamajās dzemdībās?

Pie katras grūtniecības hemoroīdi var uzvesties citādi – vienā reizē ir problēmas, otrajā nav nekā un trešajā atkal ir. “Tas atkarīgs arī no tā, kā bērniņš ieguļas, nospiež vai nenospiež kādu asinsvadu u. tml.,” saka daktere un piebilst, ka labāk aizdoties pie speciālista, lai ir skaidrība un drošības sajūta: “Ārstu viedokļi ir dažādi: vieni uzskata, ka hemoroīdu problēma jārisina tad, kad grūtniecības vairs nav plānotas, citi, un pie tiem piederu arī es pati, – ka sūdzību gadījumā pie speciālista jādodas laikus. Konsultācijā ir iespēja saprast, kādā pakāpē notikušas šīs izmaiņas, ar ko vajadzētu rēķināties nākamās grūtniecības laikā, un speciālists jau laikus var pateikt, kādus medikamentus lietot, ja gaidībās tomēr rodas kādas problēmas.”

Inga Melbārde-Gorkuša uzsver – laikus neatrisinot mazu problēmu, tā var pārtapt lielā, un tad jau bez operācijas nevarēs iztikt, bet ķirurģiskas iejaukšanās gadījumā atveseļošanās posms var būt gana nepatīkams.

 

4 Pakāpes

Hemoroīdiem iedala četras slimības stadijas:

  1. Hemoroidālie mezgli ir nedaudz palielinājušies un nav izslīdējuši ārpusē. Dažkārt var būt neliela asiņošana pēc tualetes apmeklējuma vai lielākas fiziskās slodzes. Iespējama nieze, smaguma sajūta anālās atveres rajonā. 
  2. Asiņošana un sāpes ir spēcīgākas, dažkārt pat dedzinošas. Ja palielinātie hemoroīdu mezgliņi pakrīt ārā, tos var sataustīt (mazi bumbulīši). Tie var paši ieslīdēt atpakaļ resnajā zarnā, taču noteikti atgādinās par sevi pie katras izdevības (fiziska piepūle, ciets vēders utt.). 
  3. Var veidoties tā sauktie vīnogu ķekari, kas paši saviem spēkiem vairs neiebīdās atpakaļ vietā. Protams, būs gan asiņošana, gan sāpes, taču jau izteiktākas un biežākas.
  4. Hemoroidālie mezgli ir ļoti lieli, saplūduši, ap tiem esošā gļotādā redzams izteikts asinsvadu tīklojums, var būt spēcīga asiņošana, lielas sāpes, plīsumi gļotādā.

 

Ambulatori risinājumi

Manipulāciju kabinetā veicamas procedūras bez narkozes gadījumos, kad hemoroīdi ir sākumstadijā. Injekcijas jeb skleroterapija, ko lieto arī kāju vēnām. Tiek iešļircināts medikaments, kas tā kā savelk asinsvadus, veidojas rētaudi, hemoroīds kļūst mazāk apasiņots un izzūd. Injekcijas tiek veiktas pat bez atsāpināšanas, un tā ir ātri paveicama procedūra. 

Lāzertehnoloģijas darbojas līdzīgi – asinsvadi caur gļotādu tiek tā kā apšaudīti, piededzināti, un asinsvads aizdzīst ciet. 

Dažkārt šīs abas metodes apvieno noturīgākam rezultātam, un jebkuru no tām var atkārtot pēc vajadzības.

 

Zināšanai

Ja pēc hemoroīdu izzušanas tūpļa rajonā paliek tādas kā ādas ļerpatiņas, ko sauc par “skin tags”, patiesībā tas ir saplacis hemoroīds ārpusē. Šīs ļerpatiņas ar lāzeru var nogriezt, vienlaikus piededzinot asinsvadus. “Paliek maza brūcīte, kas pēc tam sadzīst, neatstājot rētas,” norāda daktere.  

 

Varbūt var iztikt bez proktologa apmeklējuma

Lai gan hemoroīdi nekādā veidā neapdraud cilvēka dzīvību un arī grūtniecību vai pašas dzemdības, tomēr ne vienmēr asins parādīšanās taisnās zarnas rajonā, sāpīgums vai pat kāda veidojuma uzrašanās nozīmē, ka tas ir hemoroīds. “Var būt viss kaut kas. Piemēram, plīsumi, kas periodiski parādās, un arī šādos gadījumos var būt ārējais veidojums, veidojas pietūkums ap plaisu jeb brūci, kas var asiņot. Tūskas rezultātā var palikt ādas ļerpatiņa,” uzskaita speciāliste un paskaidro, ka parasti plīsumi taisnās zarnas gļotādā rodas tiem, kam bieži ir cieta vēdera izeja. Turklāt, ja vienreiz radies plīsums gļotādā, tas apdzīst, taču šī vieta ir vājāka, jutīgāka un nākamā aizcietējuma laikā atkal saplīst. “Tā vairāku gadu garumā cilvēkam ik pa laikam ir kādas īslaicīgas sūdzības, tad tās izzūd, un pie ārsta viņš neaiziet. Taču atkārtotie plīsumi ikreiz sarētojas, kļūstot arvien izteiktāki. To dēļ var pat veidoties polipi, kas arī izbīdās taisnās zarnas ārpusē, un cilvēks to uzskata par hemoroīdu.” 

Tāpēc, kā saka speciāliste, ja laiku pa laikam ir atkārtotas sūdzības vai sieviete plāno nākamo grūtniecību, vizīte pie proktologa ir pat ļoti vēlama.

 

Zināšanai

Dodoties pie proktologa, ja ir regulāra vēdera izeja, klizma nav jāveic, arī caurejas zāles nav jādzer. Ja tas būs nepieciešams, ārsts pateiks, kas tieši un kā darāms.  

Saistītie raksti