Vai jātīra actiņas, kad jāgriež pirmie nadziņi un citi vecāku jautājumi par jaundzimušā aprūpi

Uz praktiskiem vecāku jautājumiem, ko un kā labāk darīt, aprūpējot jaundzimušo, atbild Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas bērnu aprūpes māsa Silga Štokroze.
  • Guna Kokuma

    Guna Kokuma

    žurnāliste

  • Silga Štokroze

    Silga Štokroze

Praktiski padomi par to, kā vislabāk aprūpēt jaundzimušo.

FOTO:

Praktiski padomi par to, kā vislabāk aprūpēt jaundzimušo.

1. Vai pirmajās dzīves dienās zīdainim jāvelk cimdiņi?

Zīdainim cimdiņi nav jāvelk. Svarīgi, lai mazulis pierod pie savām rociņām, lai sajūt gan sevi, gan apkārtējo pasauli. Protams, viņš ar nadziņiem var nedaudz savainot sevi, iebāzt acī vai saskrāpēt vaigu, bet tas bērnam nekaitē un lielu ļaunumu nenodara, no tā nevajag baidīties. Daudz reižu labāk ir tad, ja viņam ir plikas rociņas un viņš var sajust apkārtējo vidi un mammu.

 

2. Vai no rītiem actiņas jātīra ar kumelīšu tēju?

Tīrīt acis ar kumelīšu tēju nav nepieciešams. Pietiek ar tīru, novārītu ūdeni. Acis nav jātīra katru dienu, tikai tad, ja tajās ir kādi izdalījumi, – tātad pēc vajadzības.
 

3. Cik ilgi jaundzimušajam ir jāvelk plānā cepurīte?

Plānā cepurīte obligāti jāvelk uzreiz pēc piedzimšanas, kamēr mati ir mitri. Vēlāk tā jāliek tikai pēc dušas un tad, kad zīdainis dodas laukā – pastaigā. Pārējā laikā mazulis droši var dzīvoties ar pliku galvu.

 

4. Kad jāgriež pirmie nadziņi?

Pirmie nagi paši atlūst, tāpēc pirmā griešana sanāk ne agrāk kā divas nedēļas pēc dzimšanas. 
 

5. Kad zīdaini var likt pirmo reizi vanniņā?

Bērnu pirmo reizi vanniņā var likt viņa dzīves 5. vai 6. dienā. Tas ir laiks, kad vecāki un zīdainis jau ir atbraukuši mājās no dzemdību nodaļas un apraduši ar jaunajiem apstākļiem.
 

6. Kāda ir vēlamā ūdens temperatūra, vannojot jaundzimušo?

Reklāma
Reklāma

Jāskatās, lai ūdens temperatūra būtu ne karstāka un ne vēsāka par 37 grādiem. Šādā temperatūrā mazulis jutīsies komfortabli. Lai noteiktu temperatūru, šim nolūkam ir paredzēti speciāli termometri, kurus var nopirkt bērnu preču veikalos. 
 

7. Cik ilgi un kā mazgāt bērniņu pirmajā reizē?

Pirmajā reizē vannošanas ilgumam nevajadzētu būt vairāk par 5 minūtēm. Pēc tam jau var skatīties, kā bērnam ūdens peldes patīk, un attiecīgi ilgumu pagarināt. Vannas ūdenim nav nepieciešams kaut ko pievienot, piemēram, putas vai eļļu. Vislabāk, ja tas ir tīrs ūdens. Pirmajā reizē mazuli vajadzētu nomazgāt ar ziepēm un noskalot ar ūdeni.
 

8. Vai pēc vannošanas bērna āda jāiesmērē ar krēmu vai eļļu?

Ja nav nekādu problēmu ar ādu, tad tas nav nepieciešams. Pilnībā pietiks, ja pēc vannas bērna ādu ar dvieli rūpīgi nosusinās. Svarīgi ir izslaucīt visas krociņas, lai ķermenis būtu sauss.
 

9. Kādas ir biežākās ādas problēmas, un kā tās risināt?

Biežāk sastopama problēma jaundzimušajiem ir sausa āda pēc dzimšanas – tad var pasmērēt kādu eļļiņu vai krēmu; jautājiet par to sava bērna aprūpes sniedzējam. Ja ir kādas pumpiņas, var lietot cinka ziedi. Bet profilakses pēc gan neko nevajag ziest – jo mazāk kosmētika tiek izmantota, jo labāk bērniņam.
 

10. Vai jaundzimušajam ir jāmazgā dibens katru reizi, kad maina autiņbiksītes?

Ja autiņbiksītes ir tikai sačurātas, dibens nav jāmazgā katru reizi. Kad tas tiek darīts, pietiek, ja to nomazgā zem tekoša, tīra ūdens, ziepes nevajag izmantot. Tāpat arī pūderi vai cinka ziedi profilaksei nevajag lietot – jo mazāk kosmētikas, jo labāk. Svarīgi būtu starp autiņbiksīšu maiņām nodrošināt gaisa peldes. Ja telpa ir silta, tad 5–10 minūtes atļaut zīdainim padzīvoties ar pliku dibentiņu.

 

11. Vai mitrās salvetes var izmantot ikdienā?

Ikdienā mitrās salvetes nevajadzētu izmantot. Tās ir domātas ceļojumu laikam vai citiem ierobežotiem apstākļiem, kad nav pieejams silts un tekošs ūdens.

Saistītie raksti