Svarīgākais par jaundzimušā nabas kopšanu

Viens no būtiskiem mazuļa higiēnas jautājumiem ir nabas kopšana, kas jādara ar mēru, jo, kā izrādās, to ir iespējams tīrīt arī par daudz. Vairāk stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas tiešās pieejamības un „Capital Clinic Riga” pediatre, „Rimi Bērniem” eksperte Sanita Mitenberga.

Dažkārt mammas un tēti pārcenšas ar nabas kopšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Dažkārt mammas un tēti pārcenšas ar nabas kopšanu.

Agrāk, kad slimnīcā jaunā māmiņa ar mazuli atradās septiņas dienas, zīdaiņa naba bija jau paspējusi mumifiscēties (sagatavoties nokrišanai) tik lielā mērā, ka pirms došanās mājās ārsts to grieza uz riņķi, kamēr tā nokrita. Ja manipulācijas brīdī sākās neliela asiņošana, vietu pārklāja ar spiedogu, un asiņošana apstājās. Līdz ar to mājās atlika tikai ikdienas kopšana, kamēr naba sadzija pavisam. 


Pēc jaunākajiem Pasaules Veselības organizācijas datiem, arvien biežāk mazuļus laiž mājās ar speciālu klemmi uz nabas. To uzliek uzreiz pēc bērna piedzimšanas un nabassaites pārgriešanas, lai izvairītos no asiņošanas, un ļauj nabassaites galam pašam nokrist, nevis to noņem ar griešanas kustībām. Tas skaidrojams ar to, ka mūsdienās zīdaiņi mājās tiek daudz agrāk, savukārt ātrāka nabassaites noņemšana var radīt risku iespējamām infekcijām. 


Ar katru dienu nabassaites atliekas arvien vairāk sažūst, un parasti tās nokrīt līdz divu nedēļu laikā pēc bērna piedzimšanas. Dažam mazulim nokrīt agrāk, citam vēlāk. Tas ir atkarīgs no nabassaites biezuma, kas katram jaundzimušajam ir individuāls. Ja nabassaite ir biezāka, tās nokrišana var paņemt ilgāku laiku. Dažreiz tā var sākt nedaudz smakot. Ja tā notiek, ieteicams konsultēties ar ārstu, jo laicīga rīcība var  būtiski samazināt infekcijas un saslimšanas risku. [1]


Kā pareizi kopt bērna nabu
Dažkārt mammas un tēti pārcenšas ar nabas kopšanu. Un tas arī ir slikti. Kāpēc? Jo vairāk kopj, izmantojot dažādus līdzekļus, dažkārt arī kādu krēmu, jo vairāk tiek mitrināta un barota nabassaite, kurai ir jāļauj sažūt un atkrist. Daudz svarīgāk ir rūpēties par pietiekamu gaisa pieplūdi nabai, lai to uzturētu pēc iespējas sausu. Tāpēc, izmantojot autiņbiksītes, priekšpusē ieteicams nedaudz nolocīt malu uz leju. Nabassaites galam ir jānokrīt līdz divu nedēļu laikā. Svarīgi ir ļaut tam nokrist pašam, to nedrīkst raut arī tad, kad šis gals palicis karājamies mazā ādas dzīsliņā. [2] 

Vislabāk nabu apmazgāt ar tīru ūdeni vienu reizi dienā no rītiem, izmantojot vates piciņu, kad veic bērna rīta kopšanu. Un nav jābaidās vakarā mazuli mazgāt vanniņā – vannošana neko sliktu nabai nevar nodarīt. Vienīgi pēc tam tā maigi jānoslauka un jāļauj tai nožūt. 


Raizes un bažas, kuras nedrīkst ignorēt
Tikai tad, ja aizdomas par infekciju vai nabai ir nepatīkama smarža, to apstrādā ar 20 % spirta vai joda šķīdumu, kas ir uz ūdens bāzes un ir viegli pēc tam nomazgājams. 

Ja nabas brūce ilgstoši mitro un asiņo, tas nozīme, ka naba nedzīst pareizi. Tad jāvēršas pie ārsta, lai novērstu iekaisumu. Nekad necenties no nabas nokasīt vai citādi noņemt kreveli, pretējā gadījumā tu vari mazuli savainot!
Mūsdienās vairs neiesaka nabu apstrādāt ar briljanzaļo, jo, ja apakšā veidojas iekaisums, zem briljantzaļā neko neredz. Tāpat šis līdzeklis veido kreveli, un arī tās var veidoties infekcija.


Ja naba ir izspiedusies uz āru, nepieciešams noteikti doties pie ārsta, jo varētu būt aizdomas par nabas bruku jeb trūci. Tā parasti rodas, ja mazulim pēc piedzimšanas naba saaug tikai daļēji – no ārpuses –, bet vēdera iekšpusē paliek neliela sprauga. Diagnosticēt, vai tā tiešām ir trūce, var speciālists, taču vecāki var pievērst uzmanību tam, vai nabas apvidū nav izveidojies neliels bumbulis, kas īpaši redzams brīžos, kad bērns raud. 

Pie ārsta jāvēršas arī tad, ja mazulim manāmas kādas nabas iekaisuma pazīmes, piemēram, ja āda ap nabu ir sārta vai naba asiņo, vai pat tā ir sastrutojusi un bērnam ir temperatūra.

Kāda būs nabas forma 
Nabas forma ir atkarīga no tā, cik bieza bijusi naba piedzimstot, vai nav bijusi nabas trūce u. c. rādītāji. [3]



Izmantotā literatūra:
1. Topical Umbilical Cord Care for Prevention of Infection and Neonatal Mortality. Pieejams šeit.
2. Caring for Babyʼs Umbilical Cord. Pieejams šeit
3.http://www.neonatologi.lv/wp-content/uploads/2010/01/Vadl%C4%ABnijas-vesela-jaundzimu%C5%A1%C4%81-medic%C4%ABniskajai-apr%C5%ABpei1.pdf.

 

Reklāma
Reklāma

 


 

Izglītojošs žurnāls “Topošajām Mammām un Tētiem”

 Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

lejuplādēt PDF formātā

atvērt lasīšanai online