Vai un kā rotaļāties ar zīdaini līdz 3 mēnešu vecumam

Jau zīdaiņa vecumā ir ļoti vēlams bērnam iekārtot savu rotaļu stūrīti, ļaujot izzināt vidi, pētīt un spēlēties, darbojoties patstāvīgi. Kas ir piemērots zīdainim līdz 3 mēnešu vecumam, stāsta sertificēta fizioterapeite Līna Garā.
Bērnam šis ir adaptācijas periods, vecāku un sevis apzināšanās laiks. Tāpēc videi jābūt drošai.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam šis ir adaptācijas periods, vecāku un sevis apzināšanās laiks. Tāpēc videi jābūt drošai.

Bērnam šis ir adaptācijas periods, vecāku un sevis apzināšanās laiks. Tāpēc videi jābūt drošai. Mēnesi vecs mazulis priekšmetus vislabāk saskata, ja tie atrodas 40–50 centimetru attālumā no acīm. Var ieklausīties skaņās. No aptuveni divu mēnešu vecuma priekšmeti jānovieto 30–40 centimetru attālumā. Bērns galvu spēj pagriezt, pārsniedzot viduslīniju, pagriežas skaņas avota virzienā. Savas plaukstas atver un aizver, veidojot dūrītes, plaukstas satiekas viduslīnijā. 

 

 

Mazuļa atrašanās vieta 

Uz cietas virsmas, vislabāk grīdas. Tas gan veicinās attīstību, gan būs drošākā vieta – jā, arī pāris nedēļu vecu bērnu nedrīkst atstāt nepieskatītu uz virsmas, no kuras var nokrist! Ciets dīvāna matracis nav cieta virsma. Uz grīdas var uzklāt segu, puzles paklājiņu vai ko citu. Paklājiņš no vienas puses var būt vienkrāsains, no otras – neuzkrītošiem rakstiem.

 

Attēli

Bērnam var piedāvāt fotokartītes ar melnbaltiem attēliem vai augsta kontrasta bildes, piemēram, dzeltens un sarkans, bildes ar sejām. Šādus priekšmetus mazulim būs vieglāk uztvert. Tos var novietot dažādās viņa atrašanās pozīcijās, piemēram, priekšā, sānos. ŠEIT iespējams bez maksas ielādēt un izprintēt attēlus.

Reklāma
Reklāma

 

Auduma lupatiņas

Dažādu krāsu un faktūru audumi, kam viegli pieskarties un satvert.
Rotaļlietas kontrastu krāsās un ar sejām, vienkrāsainas rotaļlietas, spogulīši, koka grabulīši. Šajā vecumā mazuļi vairāk uzmanības pievērš skaņām, kas ir maigas un nomierinošas.

 

Aktivitātes kopā ar mazuli

Vecāku seja, rokas. Mazulim ir iespēja iepazīt savas rociņas un pēdiņas (guļot gan uz muguras, gan sāniem). Var plaukstiņas atvērt, aizvērt, salikt kopā, paskatīties uz vienu, otru. Ļaut bērnam iespēju pagarlaikoties un iepazīt vidi. 

Saistītie raksti