Kādi vitamīni slēpjas dārza un meža ogās? (receptes ievārījumiem un našķiem!)

Ja vasarā kādam trūkst vitamīnu, tad tā ir vistīrākā nolaidība un slinkums. Ja nav sava dārziņa, kur gozējas ērkšķogas, tad brienam mežā pēc mellenēm, lācenēm un meža avenēm!

Met slinkumu pie malas un dodies ievākt ogas, ar ko priecēt sevi baltajos mēnešos!

FOTO: Shutterstock.com

Met slinkumu pie malas un dodies ievākt ogas, ar ko priecēt sevi baltajos mēnešos!

 

Man tas šķiet brīnumaini – mans piecgadīgais puisēns no visiem ogu krūmiem allaž izvēlas vienu – jāņogas. Kādā žurnālā „Mūsmājas” tagad lasu, ka jāņogas un avenes ir labākās ogas, kas pēc ziemas garajiem mēnešiem kārtīgi izkustina gremošanas orgānus un atbrīvo organismu no visa liekā, kas tur sakrājies. Ja mežā uzej avenes un kazenes, noteikti pagatavo kazeņu un meža aveņu ievārījumu

Pasakaini garšos arī jāņogu un aveņu želeja, ko noteikti pamēģini nobaudīt kopā ar kādu labu sieru. 

kazeņu ievārījums

 

Upenes garantējot možu garu, spēcīgu imunitāti, stiprus kaulus un sirdi, kas nepagurs. Svaigas upenes sakul ar cukuru un ieliec burciņā – kad parādīsies pirmās šķavas no drēgnā rudens, ver vaļā un sukā iekšā vienkārši tāpat, ar pankūkām, putrām vai kā tēju – aplejot ar siltu ūdeni. Upeņu – un arī jāņogu - ķekarus liec saldētavā. Kad zeme būs sastingusi baltum balta, šie krāšņie ķekari būs skaistākais svētku mielasta dekors!

 

Ērkšķogas neļaus vielmaiņai liks darboties raiti un pareizi, dos spēku sirdij un kauliem. Ar skumjām savulaik esmu noraudzījusies uz ērkšķogu krūmiem, kas nepelnīti paliek nenolasīti un pārgatavojušās ogas sabirst zālē aizmirstībai. Tā nekādā gadījumā nedrīkst! Ja ērkšķogas vairs nelien puncītī, uzvāri kādu burciņu aromātiska ērkšķogu džema

 

Lācenes manā atmiņā palikušas kā gardākās meža ogas. Sasēdušās uz velosipēdiem, kopā ar māsām un vecmāmiņu vasarās devāmies mežā lasīt labumus, ko tas piedāvā. Tai skaitā pasakainās lācenes. Tik medainas, tik kārdinošas. Par lācenēm teikts, ka tās ir bagātas ne vien ar vitamīniem, bet arī ar pektīnvielām. Izcils līdzeklis aknu un sirds mazspējas profilaksē, kā arī spēcīgs ierocis cīņā ar aterosklerozi. Ja tev gadās uziet lāceņu audzi un brīnumainā kārta kaut kas paliek pāri neapēsts, uzbrūvē lāceņu želeju:). 

lāceņu ievārījums

Reklāma
Reklāma

Mellenes mūsu virtuvē allaž uzkavējas pavisam īstu brīdi – bērni viensundivi tās notiesā ar cukuru un pienu. Šajā nedēļas nogalē esmu apņēmusies litriņu paslēpt, lai pagatavotu melleņu zupu ar klimpām. Noteikti kādu maisiņu sasaldēšu arī ziemai! Mellenes izsenis daudzinātas kā acu gaišības oga, un tā tas arī ir – to nodrošinot mellenēs esošais luteīns un zeaksantīns. 

 

IZLASI ARĪ: Kuras ogas vērtīgākas - mājas mellenes vai meža mellenes?

meža melleņu ievārījums

 

Zemenes ir visīstākā kālija, folijskābes un C vitamīna krātuvīte. Arī šīs ogas spēcinās sirdi un imunitāti. Ja tu vēl tiec pie zemenēm, tad pagatavo zemeņu zupu. Burvīga! 

 

Ak, jā, un ogas – arī aronijas – lieliski garšos saldējumā kokteilī! Te būs receptes gardiem saldējuma kokteiļiem

 

 

Inga Akmentiņa-Smildziņa, mamma un mammam.lv/tetiem.lv radītāja

Saistītie raksti