Veselīgi nenozīmē dārgi: padomi un receptes ekonomiskai bērnu ēdienkartei

“Kad runā par veselīgu uzturu, bieži vien vecāki iedomājas, ka tas ir dārgi vai jāpavada ilgas stundas virtuvē. Taču tā nav – bērnu veselīgu ēdienkarti iespējams veidot arī ekonomiski izdevīgi, ja vien pieiet tam pārdomāti un radoši,” stāsta sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Dažas vienkāršas gudrības, kā pagatavot veselīgu maltīti lēti un gardi.

FOTO: Shutterstock.com

Dažas vienkāršas gudrības, kā pagatavot veselīgu maltīti lēti un gardi.

Ēdienkartes plānošana

Viens no galvenajiem priekšnoteikumiem ekonomiskai un veselīgai ēdienkartei ir tās savlaicīga plānošana. Sastādot nedēļas ēdienkarti un iepirkumu sarakstu, iespējams izvairīties no liekiem tēriņiem un spontāniem pirkumiem, kas bieži vien ir ne vien dārgi, bet arī ne tik veselīgi. 
 

Vienkāršas sastāvdaļas

Plānojot maltītes, vērts izvēlēties sezonālas, kā arī vienkāršas sastāvdaļas, kas ir pieejamas par pieņemamām cenām un sniedz organismam nepieciešamās uzturvielas. “Bieži vien tieši vienkāršākās sastāvdaļas – auzu pārslas, olas, biezpiens, dārzeņi – ir visuniversālākās. Tās var kombinēt dažādos veidos un pielāgot bērnu gaumei un uztura vajadzībām,” iesaka Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
 

Sezonālu dārzeņu un augļu izvēle

Sezonas augļi, dārzeņi un ogas ne tikai maksā mazāk, bet arī ir īpaši garšīgi un pilnvērtīgi. Ziemas sezonā labs veids, kā uzņemt pietiekami daudz dārzeņu, nemaksājot dārgi, ir saldētie produkti.

 

Universālie, bet lētie dārzeņi

Kāposti, burkāni, bietes ir lieliski piemēroti dažādu ēdienu gatavošanai – sākot no zupām līdz sautējumiem un pat veselīgām uzkodām.

 

Finansiāli izdevīgi – pākšaugi

Pākšaugi, piemēram, lēcas, pupiņas un zirņi, ir lielisks un finansiāli izdevīgs olbaltumvielu avots. Tie labi uzglabājas un ir vienkārši pagatavojami.

 

Radoša pieeja un bērnu iesaiste

Lai ēdienreizes būtu ne tikai veselīgas un budžetam draudzīgas, bet arī bērniem pievilcīgas, ir vērts izmantot vienkāršas, taču radošas receptes. Iesaistot bērnus ēdiena gatavošanā, palielinās iespēja, ka viņi ar prieku nogaršos arī ko jaunu.

 

Recepšu piemēri – lēti, ātri un veselīgi

Reklāma
Reklāma

 

Griķu putra ar olu un lociņiem 

 

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze griķu putraimu
  • 2 glāzes verdoša ūdens
  • 3 vistas olas
  • 1 ēdamk. sviesta
  • 1 sīpols
  • 1–2 ēdamk. augu eļļas
  • 1 buntīte sīpollociņu vai citu zaļumu
  • Sāls un pipari – pēc garšas


Pagatavošana:

  1. Olas liek aukstā ūdenī un vāra 7–8 minūtes, līdz tās ir pilnībā vārītas. Pēc tam pārlej ar aukstu ūdeni, ļauj atdzist un nomizo.
  2. Griķus vāra atbilstoši norādēm uz iepakojuma. 
  3. Vārītās olas sagriež lielos gabalos, zaļumus smalki sakapā.
  4. Sīpolu nomizo un sagriež plānos pusgredzenos (ja gatavo bērniem, kam nepatīk sīpoli, tos var sagriezt ļoti smalki). Sīpolu liek uz pannas ar uzkarsētu eļļu, pievieno šķipsniņu sāls un apcep, maisot, līdz tas kļūst zeltains.
  • Kad griķi gatavi, tiem pievieno sāli, sviestu, apceptos sīpolus, sagrieztās olas un zaļumus. Rūpīgi samaisa. Pasniedz siltu. 

 

Auzu pārslu pankūkas ar sieru

 

Sastāvdaļas:

  • 2 ēdamk. auzu pārslu (pilngraudu vai ātri vārāmās)
  • 2 olas
  • 3 ēdamk. piena
  • 30 g smalki rīvēta siera
  • Sāls un pipari – pēc garšas
  • Augu eļļa – cepšanai


Pagatavošana:

  1. Bļodā sakuļ olas kopā ar šķipsniņu sāls un pienu, līdz masa kļūst viendabīga. Pievieno auzu pārslas, samaisa un atstāj uz 5–7 minūtēm, lai tās uzbriest.
  2. Gatavajā masā iecilā lielāko daļu siera, vēlreiz samaisa un cep uz pannas uzkarsētā eļļā. 
  3. Var cept kā vienu lielu pankūku, uzliekot pannai vāku, vai kā mazas pankūciņas. Ja cep lielas pankūkas, tās var salocīt uz pusēm un pasniegt ar grieķu jogurtu vai krējumu un svaigiem dārzeņiem.

Saistītie raksti