Ingas 12 omlešu receptes

Viesi, kas kādreiz paliek pie mums pa nakti, no rītiem mēdz aicināt: "Inga, uzcep savu lielisko omleti!". Protams, es pagodināta un laimīga, bet patiesība ir tāda: man nav viena slepenā recepte; es gatavoju omleti no tā, kas atrodams ledusskapī. Tomēr ir daži knifi, ko ievēroju un kas ir gardas omletes pamatā, stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja.
Rezumējot īsumā par labākās omletes gatavošanu: uz pannas eļļā vai sviestā apcep augstas kvalitātes produktus, kas pašiem vislabāk garšo un kas atrodami ledusskapī, pievieno augstas kvalitātes olas. Gatavs!:)

FOTO: Shutterstock.com

Rezumējot īsumā par labākās omletes gatavošanu: uz pannas eļļā vai sviestā apcep augstas kvalitātes produktus, kas pašiem vislabāk garšo un kas atrodami ledusskapī, pievieno augstas kvalitātes olas. Gatavs!:)

Lai omlete izdotos:

  • vislabākās kvalitātes olas. Izmantoju vecāku audzēto vistu olas, pērku laukos no kaimiņiem vai tirgū.
  • arī pārējiem omletē izmantotajiem produktiem jābūt visaugstākās kvalitātes. Pēc iespējas izmantoju pašas vai mammas audzētus produktus, vai produktus, kas iegādāti pie kaimiņiem laukos, vai tirgū.
  • sviests, krējums vai piens. Piena produktiem ar olām ir maģiska reakcija.
  • omletēm piestāv visa veida siers. Tomēr to nepievienoju katru reizi, bet situācijās, kad nepieciešams bagātināt omletes garšu. 
  • vienai porcijai rēķinu divas olas.
  • garšvielām parasti izvēlos vien sāli un svaigi maltus piparus, taču te katrs var variēt pēc saviem ieskatiem. 
  • omleti nedrīkst pārcept – tai jābūt mazliet “sulīgi pufīgai”.
  • omleti nedrīkst piededzināt vai apdedzināt! Nekas negaršo sliktāk par piedegušu olu! 
  • omleti pasniedzu ar svaigiem salātiem vai svaigiem zaļumiem pēc izvēles, kā arī citām piedevām. Lūko, lai arī piedevas ir augstākā labuma!
  • rezumējot īsumā par labākās omletes gatavošanu: uz pannas eļļā vai sviestā apcep augstas kvalitātes produktus, kas pašiem vislabāk garšo un kas atrodami ledusskapī, pievieno augstas kvalitātes olas. Gatavs!:)

 

Omlete ar skābo krējumu

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, 1-2 ēdamk. skābā krējuma, eļļa cepšanai, sāls un pipari.

Gatavošana: uz pannas uzkarsē eļļu, iesit olas, pievieno krējumu un garšvielas, un, cepot lielā karstumā, olas strauji samaisa kultenī. Lai viss labi izdotos, visiem produktiem iepriekš jābūt saliktiem “pa rokai”. Pasniedz ar zaļumiem, svaigu biezpienu vai citām piedevām pēc izvēles. 

 

Omlete ar sīpoliem

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, 1-2 prāvi sīpoli, 1 ēdamk. sviesta, eļļa cepšanai, sāls un pipari.

Gatavošana: sīpolus smalki sagriež un apcep uz pannas eļļā skaisti caurspīdīgus, pievieno sviestu, piesit olas, pievieno garšvielas un cep zeltainu. P.S. ar katra sīpola šķirni omlete garšos nedaudz citādi, eksperimentē!

 

Omlete ar puraviem

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, ½ purava (te gan jāskatās, cik liels ir puravs – citkārt dārzā izaug pavisam brangi!), 2 ēdamk. sviesta, sāls un pipari. Omletē labi iederēsies arī svaigs lasis!

Gatavošana: puravu smalki sagriež un apcep uz pannas sviestā (ja ir lasis, apcep arī to), piesit olas, pievieno garšvielas un cep gatavu. 

 

Tomātu omlete

Šī ir mūsu mājās biežāk ceptā omlete jūlijā un augustā, kad siltumnīcā ienākas pašu audzēto tomātu raža!

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, 1 vidēja izmēra tomāts, 1 sīpols, eļļa cepšanai, 1 ēdamk. sviesta vai rīvēts siers.

Gatavošana: eļļā uz pannas apcep smalki sagrieztu sīpolu, pievieno sagrieztu tomātu, pievieno sāli un piparus, dārzeņus nedaudz sasutina kopā – var pievienot piciņu sviesta. Piesit olas, pievieno rīvētu sieru un cep gatavu.

 

 

Sēņu omlete

Omlete ar kundziņiem vai baravikām ir biežāk gatavotā omlete mūsu mājās vasaras otrajā pusē un rudens sākumā – kad piemājas apsēs parādās pirmie kundziņi un birstalā – baravikas. Tad no rīta aizstaigāju pēc pāris sēnēm un sanāk pasakainas brokastis!

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, sauja sagrieztu sēņu (izmanto tādas, kādas ir pieejamas – lieliski der arī veikalā pirkti svaigi šampinjoni vai ziemai gatavotās sviestā ceptās gailenes), sāls un pipari, eļļa vai sviests cepšanai. 

Gatavošana: uz pannas sviestā apcep sēnes, pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem. Pievieno olas un sāli, cep omleti gatavu. Kopā ar sēnēm var apcept arī sīpolu, omletei var pievienot arī rīvētu sieru. 

 

Reklāma
Reklāma

 

Klaiskā omlete

Klaisko omleti mūsu ģimenē vislabāk prot pagatavot mans vīrs un mazā meita Sāra, jo, lai omlete izdotos perfekta, nepieciešama pacietība cepšanai uz lēnas uguns.

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, ½ glāzes piena, eļļa vai sviests cepšanai, sāls un pipari pēc garšas. 

Gatavošana: oļas sakuļ ar sāli un pipariem, pievieno pienu. Olu masu lej uz uzkarsētas pannas. Cep uz lēnas uguns. Kad viena puse apcepta, olu apgriež un cep otru pusi. 

 

Olu kultenis ar sparģeļiem

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, 2-3 svaigi sparģeļi, sviests cepšanai, rīvēts siers (pēc izvēles), garšvielas.

Gatavošana: smalki sagrieztus sparģeļus apcep uz pannas sviestā, pievieno ar garšvielām sakultu olu. Kamēr omlete cepas, pievieno rīvētu sieru. Iedrošinu ar sieriem eksperimentēt! Lieliski šī omlete garšos arī, piemēram, ar zilo sieru. 

 

Brokoļu omlete

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, sauja brokoļu, sviests cepšanai, rīvēts siers, garšvielas.

Gatavošana: brokoļus noblanšē karstā ūdenī, liek uz pannas un nedaudz apcep sviestā uz pannas. Pievieno ar garšvielām sakultu olu, pārkaisa ar rīvētu sieru. Šo omleti var likt cepties arī cepeškrāsnī!

 

Omlete ar lasi

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, sauja sagriezta, svaiga laša, eļļa cepšanai, sāls un pipari pēc garšas. 

Gatavošana: uz pannas nelielā eļļas daudzumā nedaudz apcep lasi ar garšvielām. Pievieno olas un cep omleti gatavu. 

 

Omlete ar cukini

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, 1 neliels sīpols, sauja sarīvēta vai smalki sagriezta cukini, sauja sagrieztu, svaigu pētersīļu, rīvēts siers, eļļa cepšanai, garšvielas pēc izvēles. Cukini vietā var izmantot arī baklažānu.

Gatavošana: uz pannas apcep sīpolu, cukini un pētersīļus, pievieno ar garšvielām sakultu olu. Īsi pirms omlete ir gatava, to pārkaisa ar rīvētu sieru. 

 

Omlete ar mocarellas sieru

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, 1 iepakojums siera “Mocarella” (125 g), 1 vidēja lieluma tomāts, 2 daiviņas ķiploka, eļļa cepšanai, sāls un pipari, svaigs baziliks. 

Gatavošana: uz pannas nelielā eļļas daudzumā apcep sagrieztu tomātu un sarīvētu ķiploku (ķiploku var nepievienot). Pievieno olas ar garšvielām un gabalos sagrieztu "Mocarellas" sieru. Cep līdz siers sāk kust. Pasniedzot pārkaisa ar sasmalcinātu baziliku. P.S. Omlete jānotiesā tūlīt pēc pagatavošanas, citādi konkrētais siers sacietēs.

 

Omlete ar saldo krējumu un dažāda veida sieriem

Sastāvdaļas divām porcijām: 4 olas, 4 ēdamk. saldā krējuma, dažāda veida siers, sāls un pipari, eļļa cepšanai. Zaļumi pasniegšanai, piemēram, smalki sagriezti lociņi ar krējumu vai salāti – avokado, ar tomātiem, rukolu un eļļu. 

Gatavošana: olas sakuļ ar garšvielām un saldo krējumu. Cepot uz pannas pievieno dažāda veida rīvētus sierus pēc izvēles. 

Saistītie raksti