Garšu ceļojums pa Eiropu, baudot tautu tradicionālās zupas. 15 gardas zupu receptes

Saka, ka latvieši esot zupu ēdāji. Bet ne tikai mēs esam iecienījuši šo sātīgo, veselīgo un tik daudzveidīgi pagatavojamo ēdienu. Eiropā zupas sāka gatavot vairāk nekā pirms 2000 gadiem un pirmās receptes pieminētas senajās kulinārijas grāmatās.  

Katrai Eiropas tautai ir sava firmas zupa.

FOTO: Shutterstock.com

Katrai Eiropas tautai ir sava firmas zupa.

Sākumā zupas bija pavisam vienkāršas, var pat teikt, ka primitīvas. Par zupu uzskatīja rupji saberztus graudaugus, kurus vārīja lielākā ūdens daudzumā, pievienojot vietējā reģionā pieejamos garšaugus. Zupu pasaules revolūcija sākās tad, kad saimniecībās ieviesa māla podus. Pati senākā zupas recepte ir atrodama IV gadsimtā sarakstītajā Apikūra grāmatā. Tās sastāvā bija tādi produkti kā putraimi, olīveļļa, smalki sakapāta gaļa, smadzenes, pipari, lauru lapas, timiāns, vīns un fermentēta zivju mērce. 
 

Lasi arī: 
Pagatavo ideālu buljonu no gaļas, dārzeņiem vai zivīm 
Sešu klasisku zupu sagataves ziemai - borčš, harčo, soļanka, rosoļņiks un kāpostu zupa 

Tagad katrai Eiropas tautai ir sava firmas zupa. Zupas ēd aukstumā, lai sasildītos, un karstā laikā, lai veldzētos un atvēsinātos.  Ir par izveidota Eiropas zupu karte, ar kuru varētu apceļot Eiropu, iepazīstos tautas caur viņu garšas sajūtām. Kopā kā vērtīgs kulinārais mantojums ir reģistrētas vairāk nekā 500 reģionālās zupas no Eiropas dienvidiem līdz par ziemeļiem. Te nemaz netiek ieskaitītas dažādās zupu variācijas. 

Izmēģini celt galdā kādu no populārākajām zupu receptēm! 

Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti