Pagatavo ideālu buljonu no gaļas, dārzeņiem vai zivīm

Kā iegūt dzidru, zeltainas krāsas, aromātisku buljonu? Tik vienkārši! Tikai jāņem vērā daži knifiņi. 

FOTO: Aigars Hibneris

 

Dārzeņu buljons

 

  • Pirms vārīšanas burkānus, pētersīļus, selerijas  pārgriež uz pusēm un bez taukvielām apcep. Tad liek buljonā. Pievieno nenotīrītu sīpolu, pēc tam buljonu izkāš. Ja garšsaknes pievieno apceptas, tad vispirms sakarsētās taukvielās apcep sīpolus, tad pievieno burkānus, pētersīļus, selerijas. 
     
  • Ja zupām pievieno tomātu biezeni, tad to pieliek apceptajām garšaknēm un izkarsē. 


Gaļas un zivju buljoni

  • Gaļu pārlej ar aukstu ūdeni, strauji uzvāra, noputo un vāra uz lēnas uguns. 
  • Ja buljonu vāra no kauliem un gaļas, tad produktus liek aukstā ūdenī, vārot buljonu tikai no gaļas, tos liek karstā ūdenī. 
  • Vārīšanās laikā nevajag liet klāt ūdeni, tas pasliktina buljona garšu. 
  • Buljonu nedrīkst vārīt ilgāk par 2 stundām, tad tas kļūst tumšs un iegūst tauku piegaršu. 
  • Buljonu nedrīkst vārīt ar pārtraukumiem, jo tad tas iegūst sildītas zupas garšu. 
  • Ja buljons paredzēts mērcēm, galertam, tad to nesāla. 
  • Gaļas buljonu sāla pusstundu pirms vārīšanās beigām, zivs buljonu — vārīšanās sākumā, sēņu buljonu — vārīšanās beigās.
  • Nedzidro gaļas buljonu vāra no svaigas, sālītas vai žāvētas gaļas, bet dzidro gaļas buljonu vāra tikai no svaigas liellopa vai vistas gaļas vai kauliem. 
  • Ja neesat laikus noņēmuši putas no buljona, tad ielej nedaudz auksta ūdens — putas paceļas un tās būs viegli neņemt. 
  • Lai uzlabotu vistas buljona garšu un aromātu, vārīšanās laikā tam pievieno viegli ap-ceptus vistas kaulus. 
  • Dzidra buljona iegūšanai vārīšanās laikā pieliek rūpīgi nomazgātu olas čaumalu. Gatavu buljonu izkāš. 
  • No teļa gaļas vārīts buljons nebūs dzidrs. 
  • Buljonu var iekrāsot ar sīpolu mizas novārījumu. Tas uzlabo buljona izskatu. 
  • Gatavā buljonā nedrīkst atstāt lauru lapas. Tās ir labas vārot, bet, atstājot ilgi — sabojā garšu, buljons kļūst rūgtens. 
  • Dzidro zivju buljonu vāra no mazām zivtiņām, kuras pēc vārīšanas neizlieto. Nevajag vārīt ilgāk par 20 minūtēm. 
  • Lai buljons ilgāk uzglabātos dzidrs, to silda uz lēnas uguns un katlam neliek vāku. Tikko uzvārās, noņem no uguns. 
  • No buljona nosmeltie tauki ir aromātiski un maigas garšas. No tiem iztvaicē mitrumu, izkāš un izmanto ēdiena gatavošanai, sevišķi sautēšanai. 
  • Piparus, lauru lapas, sāli zupās liek 10 - 15 minūtes pirms vārīšanas beigām. 
Reklāma
Reklāma

Sēņu buljons

  • Sēņu zupām šķidrumam ņem sēņu buljonu, ko pagatavo no kaltētām baravikām. Kaltētas baravikas noskalo aukstā ūdenī, applaucē, pārlej ar ūdeni, papildina līdz paredzētajam daudzumam un vāra 30-45 minūtes. Tad buljonu izkāš caur smalku sietiņ un izlieto zupu gatavošanai. Svaigās baravikas sagriež salmiņos un pievieno zupai pirms vārīšanās beigām. 
  • Dārzeņu un sēņu zupām garšsaknes liek bez iepriekšējas apcepšanas. 

 

Ierosmei izmantota informācijas no grāmatas " Kulinārijas viltībiņas"