No kādiem produktiem izvairīties grūtniecības laikā

Gaidot mazuli, topošajām mammām jāpievērš īpaša vērība tam, ko viņas ēd, jo pastāv vairāki produkti un dzērieni, kas grūtnieces ēdienkartē nav vēlami, jo var apdraudēt mazuļa veselību. Par grūtnieces uzturu stāsta sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande. 

Mātes uzturs augļa attīstības sākumposmā spēlē izšķirošu lomu kopējā bērna veselībā nākotnē

FOTO: Shutterstock.com

Mātes uzturs augļa attīstības sākumposmā spēlē izšķirošu lomu kopējā bērna veselībā nākotnē

Topošās māmiņas uzturs un tā kvalitāte ir ļoti svarīga grūtniecības pašos pirmsākumos, jo tieši pirms un pašā gaidību sākumposmā (pirmajos 2–3 mēnešos) auglis ir visjutīgākais pret uzturvielu trūkumu, jo notiek visu gaidāmā bērna orgānu un to sistēmu veidošanās. Ir pietiekami daudz pētījumu un pierādījumu  tam, ka mātes uzturs augļa attīstības sākumposmā spēlē izšķirošu lomu kopējā bērna veselībā nākotnē. Ja tas ir nepilnvērtīgs, sekas var būt, piemēram, sirds un asinsvadu vai cukura diabēta slimības nākotnē.


Produkti, no kuriem būtu jāizvairās gaidību laikā:

  • Jēla gaļa un jūras produkti: termiski neapstrādāta visa veida gaļa un jūras veltes (jā, jā, mēs skatāmies uz jums, suši un karpačo!), ieskaitot austeres, mīdijas un gliemenes. Arī nepietiekami apstrādāta liellopa (piedod, asiņainais steik!) un mājputnu gaļa nav ieteicama. Tā var būt piesārņota ar toksoplazmu vai salmonellu.
  • Gastronomijas produkti un izbraukuma ēdināšana: laikā, kad notiek daudz dažādu pasākumu, mēdzam maltītes ieturēt izbraukuma kafejnīcās vai ērtības labad iegādāties veikalā gatavus gastronomijas produktus (salāti, uzkodas). Nepareizas uzglabāšanas dēļ šie ēdieni var būt sabojājušies un tajos var būt savairojušās listērijas. Tās ir baktērijas, kas var šķērsot placentu un inficēt vēl nedzimušo bērnu un mammai izsaukt gripai līdzīgu saslimšanu. Šī infekcija var izraisīt asins saindēšanos un var būt dzīvībai bīstama gaidāmajam mazulim.
  • Zivis ar augstu dzīvsudraba līmeni: tajās iekļaujas tādas zivis kā, piemēram, skumbrijas, zobenzivis un tuncis. Tiesa, arī haizivs, bet šī zivs nav tik aktuāla ikdienas ēdienkartē mūsu platuma grādos. Kopumā ņemot, konservētā tuncī ir zemāks dzīvsudraba līmenis, taču tas joprojām tur ir, tāpēc ieteicams to ēst ļoti reti (vienu divas reizes mēnesī) vai nemaz. Dzīvsudrabs var būt toksisks nervu sistēmai, imūnsistēmai un nierēm, kā arī var izraisīt nopietnas attīstības problēmas bērnam. Tomēr tas nenozīmē, ka pavisam jāatsakās no zivju lietošanas, it īpaši, ja tās garšo un ja zinām, ka tās satur omega 3 taukskābes. Izvēlies vietējās un mazās zivis!
  • Žāvētas un kūpinātas veltes: der izvairieties no iecienītajiem žāvētajiem un kūpinātajiem gaļas un jūras produktiem. To apstrāde parasti notiek zemās temperatūrās, un vienmēr pastāv risks, ka uzglabāšanas procesā tajos savairosies listērijas. Vītināta gaļa arī nebūs vēlamo uzkodu sarakstā.
  • Termiski neapstrādātas olas: šajā kategorija jāietver visi ēdieni, kuros tiek izmantotas jēlas olas. Piemēram, būtu jāuzmanās no pašgatavotām „Cēzara salātu” mērcēm, majonēzēm, mājas saldējuma, desertu mērcēm u. tml. Neapstrādātas olas var radīt risku inficēties ar salmonellu.
  • Mīkstie sieri: daži no tiem var saturēt listērijas, tāpēc izvairies no mīkstajiem sieriem [2] (īpaši tiem, kam ir baltais pelējuma apvalks, un arī zilajiem, pūdētajiem sieriem), kā, piemēram, „Rokforas”, „Feta”, „Gorgonzola”, „Camembert” un „Brie”.
  • Nepasterizēta piena produkti: arī šie produkti var saturēt listērijas, bet visādi citādi piena produkti nebūt nav aizliegti!
  • Kofeīns: kofeīns ir pasaulē visbiežāk lietota psihoaktīvā viela, kas galvenokārt atrodama kafijā, tējā, bezalkoholiskajos dzērienos un kakao. Topošajām mammām tiek ieteikts ierobežot kofeīna devu līdz 200 mg dienā, kas būtu apmēram 2–3 tases kafijas. Kofeīns ļoti ātri uzsūcas un viegli šķērso placentu, bet, tā kā nedzimušajiem zīdaiņiem un viņu placentām nav enzīma, kas nepieciešams kofeīna metabolizēšanai, var uzkrāties augsts tā līmenis, kas var ierobežot augļa augšanu un palielināt risku zemam dzimšanas svaram.
  • Diedzējumi: lai arī cik veselīgi būtu visa veida diedzējumi, mitrā vide, kas nepieciešama sēklām un graudiem, lai sāktos dīgšana, ir ideāla augšanas vide baktērijām, turklāt tās ir gandrīz neiespējami nomazgāt, jo būs ieperinājušās arī diedzēto sēklu un graudu iekšpusē. Šā iemesla dēļ grūtniecēm ieteicams izvairīties no diedzējumiem. Tos droši var lietot pēc termiskas apstrādes.
  • Nemazgāti augļi un dārzeņi: uz nemazgātu un nemizotu augļu un dārzeņu mizas var būt savairojušās dažādas baktērijas un parazīti. Uz mizas esošo neredzamo iemītnieku sarakstā var būt toksoplazma, E. coli, salmonella un listērijas, ko var iegūt gan no augsnes, gan novākšanas un
    pārvadāšanas procesā. Nomazgā tos un aizmirsti par šo biedu!


Produkti un paradumi, kam saki „NĒ!” grūtniecības laikā:

  • Tukšās kalorijas – NĒ baltajiem miltiem un cukuram! Lietojot daudz rafinēto ogļhidrātu, var tikt nelabvēlīgi ietekmēta augļa endokrīnā sistēma.
  • Tuncis u. c. lielās zivis.
  • Mīkstie sieri.
  • Jēla gaļa, zivis, olas.
  • Ananass.
  • Papaija (negatava).
  • Mākslīgie saldinātāji.
  • Uztura bagātinātāji bez saskaņošanas ar grūtniecību uzraugošo speciālistu.
  • Gāzēti/saldināti dzērieni.
  • Saldumi.
  • Alkohols.
  • Vitamīna A uztura bagātinātāji.
  • Trekni, asi un smagi ēdieni.
  • Neveselīgās uzkodas.
  • Našķēšanās starp maltītēm.
  • Pusfabrikāti un konservēti produkti.
  • Diedzētas sēklas un graudi.
  • Aveņu tēja.
  • Kafija vairāk nekā divas tases dienā!


Saraksts var šķist garš un plašs, taču grūtniecības laikā joprojām ir daudz lielisku, garšīgu un veselīgu uztura produktu izvēļu, ja vien koncentrējamies uz to, ko var, nevis nevar!
 


Lai gan vienmēr ir svarīgi ēst sabalansētu un daudzveidīgu uzturu, grūtniecība ir īpaši svarīgs laiks, tāpēc savā ikdienas plānā mēģini iekļaut pēc iespējas vairāk:

  • liesās olbaltumvielas,
  • veselīgos taukus,
  • daudz svaigu dārzeņu, augļu un zaļumu,
  • ūdeni.

 

Reklāma
Reklāma

Topošās mammas dzīves apstākļiem un dienas režīmam – uzturam, darbam, miegam, atpūtai – ir liela nozīme bērna pareizā augšanā un attīstībā. Visu ar mēru! Un lai tev skaists šis īpašais laiks!

 

Autore: Guna Bīlande, sertificēta uztura speciāliste

Izmantotā literatūra: 

1.http://srpskiarhiv.rs/global/pdf/articles-2014/januar-februar/NutritioninpregnancyBasicprinciplesandrecommendations.pdf
2. https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/foods-to-avoid-pregnant/
3.https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-20043844