Kur uz velosipēda jāpiestiprina atstarotāji, lai autobraucēji pamanītu

Kur uz velosipēdiem ir jāpiestiprina atstarotāji, cik un kādiem tiem jābūt, lai velobraucējs satiksmē būtu pamanāms, "Mammamuntetiem.lv" stāsta Jānis Baltaisbrencis, Veloprofs.lv konsultants.
Pētījumi liecina, ka lielākā daļa riteņbraucēju pārvērtē savu redzamību, tāpēc daudzi velobraucēji iecienījuši dienas gaismas velolukturus.

FOTO: Publicitātes foto

Pētījumi liecina, ka lielākā daļa riteņbraucēju pārvērtē savu redzamību, tāpēc daudzi velobraucēji iecienījuši dienas gaismas velolukturus.

Piedaloties satiksmē ar velosipēdu, velobraucējiem jāievēro Ceļu satiksmes noteikumi. Noteikumu 209. pants nosaka, kā un kādiem atstarotājiem ir jābūt piestiprinātiem pie velosipēda:

“Braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, velosipēdam abos tā sānos, riteņu abās pusēs, jābūt aprīkotam ar gaismas atstarotājiem, priekšpusē jābūt aprīkotam ar baltu atstarotāju, bet aizmugurē ar sarkanu atstarotāju, kā arī priekšpusē jādeg baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē – sarkanas gaismas lukturim. Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, velosipēda vadītājam jābūt tērptam atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.”

 

Diemžēl atstarotāju efektivitāte ir zema

“Braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, atstarotāju efektivitāte ir diezgan zema un braucējs ir pamanāms tikai pēdējos metros. Taču autotransporta un velosipēda ātrumu atšķirība ir tik liela, ka paļauties tikai uz atstarojošajiem elementiem ir riskanti,” norāda Jānis Baltaisbrencis, Veloprofs.lv konsultants, “Pētījumi liecina, ka lielākā daļa riteņbraucēju pārvērtē savu redzamību, tāpēc mēs, Veloprofs.lv eksperti, paši lietojam un arī citiem silti iesakām lietot dienas gaismas velolukturus.”

 

Kā izvēlēties velolukturus

Izvēloties jaunus lukturus, svarīgi, lai tiem būtu dienas gaismas funkcija (day-time light), kas ar zibspuldzes efektu un daudz labāk pievērš autovadītāju uzmanību, ļaujot laicīgi pamanīt lēnāk braucošos riteņbraucējus.

 

 

Šādi dienas gaismas lukturi Veloprofs.lv veikalos maksā, sākot no apmēram 20 eiro, taču vispamanāmākie, tas, ir “Bontrager Flare R” un “Bontrager Flare RT” lukturi, maksā sākot no 45 eiro. Šie lukturi ir populāra velosipēdistu izvēle vairāku iemeslu dēļ:

  1. Redzamība. Flare RT ir pazīstams ar savu izcilo redzamību. Tajā izmantotas augstas intensitātes gaismas diodes, kas ir redzamas vairāk nekā 2 km attālumā, padarot to par lielisku izvēli, lai uzlabotu drošību uz ceļa, īpaši vājā apgaismojumā vai naktī. Tā platleņķa redzamība nodrošina, ka velosipēdistu no dažādiem leņķiem redzēs autovadītāji un citi ceļu satiksmes dalībnieki.
  2. Redzamība dienas laikā. Flare RT ir paredzēts ne tikai nakts braucieniem, bet arī redzamībai dienas laikā. Tā spilgtie mirgojošie modeļi palīdz piesaistīt uzmanību pat dienas gaismā, padarot to par universālu risinājumu jebkuros braukšanas apstākļos.
  3. Kompakts dizains. Flare RT ir kompakta un viegla konstrukcija, neraugoties uz spēcīgo jaudu. To var viegli uzstādīt uz velosipēda.
  4. Ilgs akumulatora darbības laiks. Flare RT var lepoties ar ilgu akumulatora darbības laiku, kas ļauj droši braukt, neuztraucoties par biežu uzlādi.
  5. Ūdensizturīgs un izturīgs. Tas ir izstrādāts tā, lai izturētu dažādus laikapstākļus, jo ir ūdensizturīgs. Tas nodrošina, ka tas ir uzticams arī nelabvēlīgos laikapstākļos, padarot to piemērotu lietošanai visa gada garumā.
  6. Viegla uzstādīšana. Flare RT ir aprīkots ar daudzpusīgām montāžas iespējām, kas ļauj to droši piestiprināt pie velosipēda bez sarežģījumiem. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties to piestiprināt pie sēdekļa stutes vai pie somas.

 

Saistītie raksti