Kā sakārtot ķermeni pēc antibiotiku lietošanas?

Pateicoties antibiotikām, mūsdienās var ārstēt slimības, kas kādreiz bija neārstējamas. Taču nereti cilvēki tās lieto pārāk bieži un nepareizi vai tieši pretēji – baidās tās dzert. Tāpēc zelta vērts ir zinoša farmaceita padoms gan par pareizu antibiotiku lietošanu, gan par to, kāpēc papildu vajadzētu lietot arī labās baktērijas jeb probiotikas.
Labvēlīgā zarnu mikroflora ir vesela bagātība, kas strādā gan pareiza gremošanas procesa, gan imunitātes, gan vērtīgu vielu uzsūkšanās nodrošināšanai. Tāpēc nevajadzētu sagaidīt caureju, bet jau savlaicīgi sākt lietot probiotikas un prebiotikas.

FOTO: Shutterstock.com

Labvēlīgā zarnu mikroflora ir vesela bagātība, kas strādā gan pareiza gremošanas procesa, gan imunitātes, gan vērtīgu vielu uzsūkšanās nodrošināšanai. Tāpēc nevajadzētu sagaidīt caureju, bet jau savlaicīgi sākt lietot probiotikas un prebiotikas.

Dzirciema aptiekas farmaceite Vita Āmane stāsta, ka ziemas – pavasara sezonā antibiotiku lietošana palielinās, jo šajā laikā vairāk cilvēku ārstējas no elpceļu infekcijām. Taču tikai un vienīgi ārsts izvērtē, kuros gadījumos infekcija ir bakteriāla un izraksta antibiotikas, ņemot vērā slimības izraisītāju, lokalizāciju, cilvēka iespējamās alerģijas vai antibiotiku rezistenci. Sarežģītākos gadījumos nosaka arī, kuras antibiotikas būs jutīgas pret noteiktu infekciju. Neatkarīgi no sezonālām infekcijām, antibiotikas nozīmē arī mīksto audu infekciju gadījumos, piemēram, ja ir sastrutojis zobs vai ir ilgstoši nesadziedināma brūce. Tāpat tās jālieto, lai profilaktiski nodrošinātos pret infekciju attīstību reizēs, kad veikta ķirurģiska iejaukšanās.
 

Farmaceits – zinošs padomdevējs

"Mūsu, farmaceitu, uzdevums ir izskaidrot zāļu lietošanu un pievienot rakstveida informāciju zāļu iepakojumam, pat tad, ja cilvēks apgalvo, ka ārsts jau visu izskaidrojis un viņš zina zāļu lietošanas kārtību. Mēs vienmēr norādām gan medikamenta lietošanas biežumu, paskaidrojot, kādi intervāli jāievēro un kā zāles jāsalāgo ar ēdienreizi, gan kādi pārtikas produkti nav lietojami kopā ar konkrētajām antibiotikām. Īpaši detalizēti zāļu lietošanu izskaidrojam tad, ja tās izrakstītas bērnam. Vienmēr arī pārliecināmies, vai nav pārsniegtas maksimālās devas un vajadzības gadījumā sazināmies ar ārstu.


Pēc savas pieredzes varu atzīt, ka cilvēku uzskati par zāļu lietošanu ir ļoti atšķirīgi. Daļa gribētu dzert antibiotikas teju katras saaukstēšanās gadījumā. 

Bieži šāds uzskats saistīts ar iepriekšēju sliktu pieredzi, kad slimība ir ieilgusi un grūti padevusies citām ārstēšanas metodēm. Vēl daļa cilvēku lietot antibiotikas nevēlas. Iespējams, tas izskaidrojams ar plaši pieejamo informāciju, ka antibiotikas iznīcina ne tikai sliktās, bet arī labās baktērijas. Tāpat daudzi ir dzirdējuši par antibiotiku rezistenci – situāciju, kad baktērijas vairs nepakļaujas antibiotikām. Tomēr kopumā jāatzīst, ka mūsu pacienti ir izglītoti un apzināti, un saprot, ka ir situācijas, kurās bez antibiotikām iztikt nevar. Jebkurā gadījumā antibiotiku lietošanu izvērtē ārsts," uzsver farmaceite.

 

Ietekmē ne tikai vēderu

Reklāma
Reklāma

Kā jau minēts, antibiotikas iedarbojas ne tikai uz sliktajām, bet arī labajām baktērijām, jo nespēj selektīvi izvēlēties tikai vienas. Tāpēc antibiotiku lietošana ir viens no faktoriem, kas negatīvi ietekmē zarnu labo mikrofloru. Tiesa, arī atsevišķas citas zāles var izjaukt līdzsvaru starp labvēlīgajām baktērijām un ļaut savairoties sliktajām. Parasti organisms uz to reaģē ar vēdera pūšanos, diskomfortu, visbiežāk caureju, daļai cilvēku attīstās arī sēnīte. Lielāks disbakteriozes risks, lietojot antibiotikas, ir maziem bērniem, kam zarnu mikroflora attīstās pakāpeniski un gados vecākiem cilvēkiem, kuriem zarnu labvēlīgā mikroflora vairs nav tik spēcīga. Pieaugušam cilvēkam mikroflora ir visstabilākā, izņemot reizes, kad tā ir novārdzināta ar lielu zāļu patēriņu, smēķēšanu, zarnu infekcijām vai kairinājumu.
 

“Mūsu labvēlīgā zarnu mikroflora ir vesela bagātība, kas strādā gan pareiza gremošanas procesa, gan imunitātes, gan vērtīgu vielu uzsūkšanās nodrošināšanai. Tāpēc nevajadzētu sagaidīt caureju, bet jau savlaicīgi sākt lietot probiotikas un prebiotikas, jo caurejas gadījumā arī antibiotikas nespēs uzsūkties un iedarboties,” skaidro Vita Āmane.

 

Kā no disbakteriozes izvairīties?

Vienkārši, – papildinot organisma rezerves ar probiotikām jeb labajām baktērijām. Daudzi cilvēki izdzer antibiotikas un tikai tad, ja parādās kādi nepatīkami simptomi, sāk lietot probiotikas. Taču ne vienmēr tā ir pareizi, jo ir dažādas labās baktērijas. Jā, ir dažādi Lacto un Bifidobaktēriju preparāti, kurus lietojot jāievēro trīs četru stundu intervāls starp antibiotikām. Taču ir preparāti, piemēram, Enterol, kas satur Saccharomyces boulardii jeb dzīvas rauga sēnītes un kurus var lietot vienlaikus ar antibiotikām. Šis ir stabilāks un ērtāk lietojams līdzeklis, jo nereti cilvēki aizmirst iedzert probiotikas vai viņiem pietrūkst laika ievērot pareizus intervālus. Tāpat ir pietiekama klīnisko pierādījumu bāze par to, ka Enterol efektīvi novērš caureju un stiprina zarnu sieniņas, nodrošinot labu un līdzsvarotu zarnu mikrofloru. 

Saistītie raksti