Ierīces, kas elektrību patērē nepārtraukti! Ko noteikti izslēgt, dodoties garākās brīvdienās?

Kad diennakts gaišais laiks kļūst arvien ilgāks un tik daudz nav nepieciešams mākslīgais apgaismojums, kā arī beigusies apkures sezona, var rasties maldīgs priekšstats, ka elektrību vairs nevajag taupīt. Tomēr nereti tieši mazie ieradumi, kurus var ieviest arī gada siltajā laikā, ļauj būt energoefektīvākiem un būtiski ietaupīt resursus, gudri izmantojot elektrību.
Vai zini, kā savu elektrības rēķinu vari samazināt arī vasaras periodā?

FOTO: Shutterstock.com

Vai zini, kā savu elektrības rēķinu vari samazināt arī vasaras periodā?

Eksperte Viktorija Ķirsone, Tet elektrības biznesa vadītāja, dalās ar padomiem, kā savu elektrības rēķinu vari samazināt arī vasaras periodā.

 

Atvaļinājuma laikā atslēdz iekārtas

Dodoties prom no mājas, īpaši uz vairākām dienām vai pat nedēļām, lai baudītu vasaras
atvaļinājumu, pirms tam padomā par to, kuras no ierīcēm vari tikmēr atslēgt. “Ir ierīces, kas elektrību patērē nepārtraukti – pat, ja tās ir izslēgtas un nedeg neviens indikators. 

Atvieno no elektrības kafijas automātu, mikroviļņu krāsni, televizoru un citas ierīces, kuras netiks izmantotas, kamēr nebūsi mājās,” uzsver Viktorija Ķirsone. Šo padomu ir vērts ievērot arī ikdienā, bet atvaļinājumā laikā, kad periods, ko cilvēki pavada ārpus mājām, ir ievērojami ilgāks, tas būs īpaši efektīvi.
 

Izvēlies piemērotāko laiku tīrības dienai

Ja esi nolēmis, ka silta un saulaina diena ir lieliski piemērota, lai veiktu lielo tīrīšanu,
iespējams, tu kļūdies. Daudzas elektroniskās ierīces, piemēram, putekļu sūcējs, rada papildu siltumu. Lai no tā izvairītos, par tīrību labāk rūpēties vakarā vai vēsākā dienā. Tādā veidā ne vien varēsi izbaudīt silto dienu patīkamākā veidā, bet arī ietaupīt elektroenerģiju.
 

Ievies kārtību pārdomāti

Savukārt, ja esi ķēries pie tīrīšanas, tad ir svarīgi pārdomāt, vai elektroierīces tiek izmantotas efektīvi – pirms darbini trauku mazgājamo mašīnu, pārliecinies, vai tā ir pilna. Un izvēlies ECO režīmu, kas var aizņemt ilgāku laiku, taču mazgājot traukus zemākā temperatūra, var ietaupīt pat 18% enerģijas. Arī drēbes labāk mazgāt 30-40 grādu temperatūrā. Veļas mazgājamā mašīna visvairāk enerģijas patērē brīdī, kad tiek uzsildīts ūdens, tādēļ ikdienā vērts izvēlēties zemāku temperatūru.
 

Sargā ierīces no tiešiem saules stariem

Reklāma
Reklāma

“Ledusskapjiem un saldētavām ir nepieciešams krietni vairāk enerģijas nekā citām ierīcēm. Lai ierobežotu to patēriņu, īpaši vasarā, ir vērts pārbaudīt, vai tās ikdienā neatrodas tiešu saules staru pakļautībā. Sargājot ierīces no siltuma un novietojot tās tālāk no tiešiem saules stariem, kā arī radiatoriem, plītīm un citiem karstuma elementiem, var samazināt elektrības patēriņu,” uzsver Viktorija Ķirsone.
 

Izslēdz plīti, mirkli pirms maltīte gatava

Vasarā biežāk izvēlamies gatavot vakariņas, kas neprasa ilgstošu elektroierīču lietošanu,
piemēram, retāk cepam sildošus sacepumus vai vāram ugunīgi karstas zupas. Tomēr, ja
gatavo siltu ēdienu uz elektriskās plīts virsmas vai cepeškrāsnī, tad var atcerēties izslēgt to vēl mirkli pirms vakariņas ir gatavas. Plīts vai cepeškrāsns turpinās izdalīt siltumu un pabeigs gatavot, vairs nepatērējot elektroenerģiju. Tādā veidā arī lieki nesildīsi mājokli jau tā karstā diena, jo samazināsi siltā gaisa apjomu, kas rodas, gatavojot ēdienu – plīts jau būs sākusi atdzist ātrāk, nekā, ja izslēgsi tikai tad, kad ēdiens ir pilnībā gatavs.
 

Atrodi īsto vietu gaisa kondicionierim

Ja esi nolēmis, ka mājokļa atdzesēšanai karstajā laikā iegādāsies kondicionieri, pārliecinies, ka tas tiek uzstādīts pareizi. Lai kondicionieris darbotos pareizi, siltā gaisa izvades caurule jāizvada caur logu, izmantojot logu blīvēšanas komplektu, kas palīdzēs aizturēt siltā gaisa ieplūdi atpakaļ telpā. Kā arī izmanto cauruli pēc iespējas īsāku posmu, pārliecinoties, ka kondicionieris atrodas 30-40 cm attālumā no sienas.

 

“Ļoti svarīgi ir izvēlēties telpas izmēram piemērotu kondicionieri. Katram no tiem ir maksimālā telpas platība, ko ierīce spēs atdzesēt.  Ja izmantosi to lielākā telpā, nekā paredzēts, kondicionieris ne tikai tik labi neatdzesēs telpu, bet arī patērēs krietni vairāk enerģijas,” uzsver Viktorija Ķirsone.
 

Palīdzi kondicionierim strādāt efektīvāk

Divi būtiski faktori, ko vari pats ietekmēt, lai veicinātu kondicioniera pēc iespējas efektīvāku darbu – negaidi līdz mājoklis sakarsīs un pasargā telpu no karstuma. Lai atdzesētu telpu, kas jau sakarsusi, kondicionierim nāksies patērēt daudz vairāk enerģijas un laika. Tādēļ ieslēdz kondicionieri jau no rīta, kamēr telpa vēl ir vēsa – tā tas arī darbosies klusāk. Savukārt, lai siltais gaiss netiktu iekšā un virsmas neuzkarstu, saulainā laikā aizver visus logus, žalūzijas un aizkarus. Tā telpa mazāk uzkarsīs un kondicioniera uzdevums būs vieglāks.

Saistītie raksti