11 ieteikumi, kā mācīt bērnam lieki netērēt elektrību, siltumu un ūdeni

Bērniem jau no mazotnes jāmāca saimniekot efektīvi – taupīt elektrību, lieki netecināt ūdeni un nelaista ārā siltumu. Tiesa, tas nebūt nav viegli! Lūk, 11 noderīgi padomi! Tie palīdzēs ekonomēšanu padarīt jautrāku, izglītos jauno paaudzi un ietaupīs ģimenes budžetu.
11 noderīgi padomi!

FOTO: Shutterstock.com

11 noderīgi padomi!

1.Ekskursija uz Enerģētikas muzeju

Lai bērns izprastu, kas ir elektrība, kas to mājās patērē un kāpēc par to ir jāmaksā, ir vērts ieplānot ekskursiju uz Enerģētikas muzeju pie Ķeguma hidroelektrostacijas un, iepriekš piesakoties, apmeklēt arī Elektrum Energoefektivitātes centru. Redzot elektrības iegūšanas un piegādes procesu un to, cik mūsu ikdienā šis resurss ir nepieciešams, bērnam būs daudz vieglāk izprast, kā gudri apieties ar elektroierīcēm. Tas mudinās viņu lieki netērēt energoresursus, jo viņš saskatīs kopsakarību – nevajadzīgi iztērēta elektrība, siltums un ūdens – mazāk naudas ģimenei, tātad arī man!

 

2. Spēlējiet spēli

Pārrunā ar bērnu, kas ir tās lietas, kuras nevajadzīgi patērē elektrību. Ar piemēriem parādi, kā, nedaudz mainot ikdienas ieradumus, var ietaupīt. Stāsti, ka par naudu, kas tiek samaksāta par nesaimnieciski izlietotu elektrību, būtu iespējams izdarīt citas, daudz patīkamākas lietas. Aicini bērnu piedalīties eksperimentā, kurā visa ģimene pievērsīs uzmanību tam, lai elektrību lieki netērētu. Maksājot kārtējo rēķinu, pēc mēneša salīdzināsiet elektrības patēriņu, ko izlietojāt pirms eksperimenta sākšanas, un kāds tas ir tagad. Vienojieties, cik no ietaupītās naudas uzkrāsiet, lai vēlāk to iztērētu kādam foršam ģimenes pasākumam. Ja bērni ir pusaudži, daļa no ietaupītā, iespējams, var tikt novirzīta kabatas naudas palielināšanai. 

 

3. Pārkāpumu grafiks un atbildīgais

Izveidojiet sarakstu ar visām lietām, kas mājās visbiežāk lieki patērē elektrību. Ieceliet katrai dienai savu atbildīgo personu, kurš ik pēc laika dosies apgaitā un fiksēs visus pārkāpumus. Lai padarītu to vēl aizraujošāku, piešķir šai personai arī īpašu nozīmīti. Šādi uzreiz noķersi divus zaķus – samērā ātri tiks pamanīti elektrības liekēži, un bērns pats iegaumēs lietas, kam iepriekš pat nepievērsa uzmanību. 

 

4. Bonuss uz ledusskapja durvīm

Uz ledusskapja durvīm piestiprini uzlīmju bloku vai izkrāsojamu zīmējumu, kurā katrs cipariņš jāizkrāso noteiktā krāsā un netālu noliec zīmuļus. Ikreiz, kad bērns būs kaut ko paņēmis no ledusskapja, viņš būs ieinteresēts dabūt uzlīmi vai izkrāsot kādu cipara lauciņu, tādēļ durvis tiks aiztaisītas. Vari arī piedāvāt iespēju ikreiz pēc ledusskapja durvju aizvēršanas uzņemt selfiju pie ledusskapja un nosūtīt tev. Šādi tu varēsi kontrolēt, cik bieži dienas laikā bērns ielūkojas ledusskapī. Iespējams, viņš tā durvis virina nevis tāpēc, ka grib kaut ko apēst, bet ir devies meklējumos, tikai pats nezina, ko īsti grib atrast. Vienojaties, ka turpmāk ledusskapja durvis tiks vērtas tikai tad, kad bērns skaidri zinās, ko viņš vēlas no tā izņemt. Izstāsti bērnam, ka ledusskapis patērē krietni vairāk elektrību, līdz ar to arī naudu, ja tā durvis ik pēc laiciņa tiek virinātas, bet īsts rīma ir tad, ja durvis kāds vispār aizmirst aiztaisīt.

 

5. Saldējums par lielo saldētavas tīrīšanu

Kā norāda Elektrum Energoefektivitātes centra eksperti, katrs lieks ledus centimetrs saldētavā palielina elektrības patēriņu par 10 %. Tāpēc svarīgi jau no mazotnes bērnam mācīt, lai elektropreces kalpotu maksimāli energoefektīvi, par tām ir pienācīgi jārūpējas.  Reizi gadā ievies Lielo saldētavas tīrīšanas dienu, kurā bērniem iesaistoties, iztukšojiet un atkausējiet saldētavu, pēc tam iztīriet un izvēdiniet. Par paveikto atalgo mazos palīgus ar saldējumu!

 

6. Prieks izslēgt gaismu

Telpās, kur visbiežāk paliek neizslēgta gaisma, novieto vai uzlīmē jautras, bet atgādinošas, (tumsā spīdošas) uzlīmes vai novieto papīru, uz kura ar tumsā spīdošo tinti uzraksti kaut ko amizantu. Tā mudināsi bērnu izslēgt gaismu un ielūkoties tumšajā telpās, lai redzētu, piemēram, jautru smaidiņa uzlīmi vai tekstu: “Paldies, ka izslēdzi gaismu!”.  Lai interesantāk, katru dienu vari rakstīt kaut ko citu. 

 

Reklāma
Reklāma

7. Nelieto – izslēdz

Televizors, kuru neviens neskatās, mūzika, kuru neviens neklausās, telefons, kas visu nakti pieslēgts pie lādētāja, kontaktligzdā iesprausta spēļu konsole, ko neviens nespēlē un rotaļlietas ar lādējamu akumulatoru vai baterijām, kas netiek izslēgtas – visi tie ir liekēži, kas apēd naudu, un veido līdz pat 10% no ikmēneša elektrības patēriņa. Veiciet eksperimentu un piefiksējiet, cik ilgi iztur rotaļlietu akumulatori un lādējamās baterijas, ja tās tiek izslēgtas uzreiz pēc izmantošanas. Vienojieties, ka turpmāk tās tiks uzlādētas tikai 1 reizi noteiktā laika posmā. Ja izlādēsies ātrāk, nāksies iztikt bez. Tiesa, vecākiem jābūt elastīgiem, jo, iespējams, ka manta izlādējusies no cītīgas spēlēšanās. Pastāsti, cik nozīmīgi ir nelādēt telefonu visu nakti, bet atvienot lādētāju no kontakta, tiklīdz baterija ir 100 % pilna. Vienojieties – ja visu nedēļu nevienu reizi bērns neatstās ieslēgtus dažādus gadžetus, kad pats tos nelieto, tad nedēļas nogalē nopelnīs papildu laiku izklaidei ar tiem.

 

8. Mazgā, žāvē un loki pats

Mudini bērnu ikreiz, pārnākot mājās pēc skolas vai bērnudārza, pārģērbties un drēbes rūpīgi salikt. Uztici viņam pašam uzņemties rūpes par savām drēbēm – gan mazgāt, gan izkārt žāvēties vai ielikt veļas žāvētājā. Parādi, ka labā laikā tās var izkārt ārā, tā taupot žāvētāja patērēto elektrību. Arī locīšanu un skapī ielikšanu pilnībā uztici bērnam. Bieži vien šie darbi bērnam nepatīk, tāpēc viņš vairāk rūpēsies par savām drēbēm, un tās tiks mazgātas retāk, tā ieekonomējot elektrību, ko patērē veļas mazgājamā mašīna. 

 

9. Jautra duša, nevis vanna

Ja mājās ūdens tiek sildīts ar elektrisko boileri, uzskatāmi vari bērnam nodemonstrēt, kā nauda jeb karstais ūdens aiztek notekcaurulē. Salīdziniet, cik daudz elektrības, ūdens un līdz ar to arī nauda tiek patērēta, ieejot vannā un cik mazgājoties dušā. Iesaisti jauno cilvēku jautrā mazgāšanās piedzīvojumā – ejot dušā sarunājiet, ka mazgāšanās nebūs garāka par, piemēram, divām bērna mīļākajām dziesmām. Mazgājot zobus, mudini bērnu aizvērt jaucējkrānu, kamēr zobi tiek tīrīti. Netālu no krāna vari piestiprināt uzlīmi, kas bērnam par to atgādinās. Neaizmirsti reizi nedēļā mazo censoni apbalvot par ūdens ekonomēšanu! 

 

10. Ielaid gaismu

Dažkārt bērni labāk ieslēdz mākslīgo apgaismojumu nevis atver žalūzijas vai aizkarus. Izvēlies atbildīgo, kas turpmāk katru rītu visā mājā atvērs visus aizkarus un žalūzijas. Šis ir arī labs veids, kā mācīt bērniem par padarīto saņemt atalgojumu – nedēļas beigās atbildīgais var izvēlēties sev kādu tīkamu bonusu.

 

11. Vēdini efektīvi

Ievērojot vienkāršus noteikumus, var telpās uzturēt labu gaisa kvalitāti un neizlaist siltumu ārā. Telpas vēdini efektīvi – vismaz reizi stundā uz pāris minūtēm, atver logus vaļā pilnībā, nevis atstāj vēdināšanas režīmā uz ilgu laiku. Šādi nodrošināsi ne tikai ātru un kvalitatīvu gaisa apmaiņu, bet tiks arī ietaupīts siltums un tā izmaksas samazināsies. Telpu vēdināšanu vari uzticēt dienas atbildīgajam. 

 

Svarīgi!

Bērni ir pieaugušo rīcības atdarinātāji, tāpēc rādi piemēru un iesaisties visā, ko pats bērnam piedāvā un māci. Ja vēlies uzzināt vēl citus noderīgus padomus, kā taupīt energoresursus, ielūkojies! 

 

Saistītie raksti