Kā iemācīt bērniem, ka elektrība ir jātaupa?

Runāt ar bērniem par globālo uzkaršanu un klimata pārmaiņām vecākiem var būt pagrūti. Palīgā nāk arī pieaugošās elektrības cenas. Vecāki vēlas elektrību ietaupīt, taču bērni ieslēgtu gaismu vai ļoti garas dušas nesasaista ne ar vides resursu, ne vecāku maciņa patukšošanu.
Vislabāk mācās no parauga, saviem vecākiem. Nedrīkst bērnus rāt par virtuvē atstātu gaismu, ja paši vecāki šādus paradumus nepiekopj.

FOTO: Pexels.com

Vislabāk mācās no parauga, saviem vecākiem. Nedrīkst bērnus rāt par virtuvē atstātu gaismu, ja paši vecāki šādus paradumus nepiekopj.

Galvenais ieteikums vecākiem ir šāds: koncentrējaties uz maziem ieradumiem, nevis mainiet bērnu uzvedību vienā dienā. Ieradumi nāks lēnām, taču var radīt lielas pārmaiņas, vēsta huffpost.com.

 

Iemāci izslēgt gaismu istabā

Viens no vienkāršākajiem - un jā, acīmredzamākajiem - veidiem, kā iemācīt bērniem taupīt enerģiju, ir atgādināt viņiem izslēgt gaismu, kad viņi atstāj telpu, un izslēgt elektronikas ierīces (piemēram, televizoru, datoru, iPad utt.), kad tie netiek izmantoti.

Pirmsskolas vecuma bērni nevar saprast globālās sasilšanas jēdzienu, taču viņi ir pietiekami saprātīgi, lai izslēgtu gaismu, izejot no istabas. Tas pats attiecas uz ūdens krāna aizgriešanu, kamēr viņi mazgā zobus.

 

Pierast pie rūdīšanās

Palīdziet bērniem saprast, ka tas nav pasaules gals, ja viņiem ir nedaudz auksti vai karsti. Nevajag jau, protams, bērnus spīdzināt, liekot viņiem dzīvot diskomfortā. Var lēnām bērnu norūdīt, piemēram, biežāk vēdinot telpas, guļot pie atvērta loga, samazinot apkuri uz nakti, vai samazinot gaisa kondicioniera temperatūru vasarā. Neliels aukstums vai karstums nav nekas tāds, ar ko adaptīvais bērnu ķermenis netiktu galā.

 

Ģimenes dušas konkurss

Reklāma
Reklāma

Dušas un vannas patērē ievērojamu daudzumu ūdens un enerģijas. Jau tika minēts ieteikums aizgriezt ūdens krānu, kamēr tiek tīrīti zobi vai ar ziepēm mazgātas rokas. Taču vēl vairāk ūdeni var taupīt, samazinot dušas ilgumu un vannā iešanu biežumu (Nepārprotiet, te neviens te nemēģina atrunāt no mazgāšanās!). Viens no efektīvākajiem veidiem ir sākt uzņemt laiku, cik ilgi katrs ģimenes loceklis pavada dušā. Pēc tam samaziniet laiku, ko arī konsekventi visa ģimene ievērojiet.

 

Izmantojiet dabisko apgaismojumu

Ja bērnam ir jāpilda mājasdarbi, mudiniet viņu to darīt blakus logam ar dabisku apgaismojumu, nevis lampu, ja tas ir iespējams. Protams, tas nedarbosies vakaros un gada tumšajos mēnešos. Šādi ietaupīsiet naudu, kā arī gūsiet papildu labumu, lielāku D vitamīna iedarbību. Turklāt psiholoģijas eksperti norāda, ka bērniem, kuri pavada laiku loga tuvumā, ir labāka mentāla veselība, nekā tiem, kas tā nedara.

 

Esi labs paraugs

Bērnu mācīšana taupīt enerģiju lielā mērā sakņojas ikdienas ieradumos, piemēram, izslēgt apgaismojumu un pārliecināties, ka mājās izmantojat energoefektīvas spuldzes un citas ierīces. Taču bērni vislabāk mācās no parauga, saviem vecākiem. Nedrīkst bērnus rāt par virtuvē atstātu gaismu, ja paši vecāki šādus paradumus nepiekopj. Stāstiet, rādiet bērniem par savu nostāju, izskaidrojiet, kāpēc tas ir svarīgi un kāpēc viņiem tas jādara. Noteikti atbalstiet viņu piedāvājumus zaļākai dzīvei, ko viņiem māca skolā vai bērnudārzā.