Vai zini, kura ierīce tavā mājā var tērēt visvairāk elektrību? Plus padomi, kā ietaupīt

Ledusskapis ir viena no enerģijas ziņā visēdelīgākajām ierīcēm, tāpēc vērts padomāt, kā šo apetīti ierobežot.
Gudri saimniekojot, ik dienu iespējams krietni ietaupīt.

FOTO: Shutterstock.com

Gudri saimniekojot, ik dienu iespējams krietni ietaupīt.

  • Optimālā temperatūra ledusskapī ir +5 grādi, bet saldētavā –18 grādi. Ja temperatūra ir zemāka, katrs grāds zem norādītā palielinās enerģijas patēriņu par 10 procentiem.

 

Ledusskapim vajadzētu būt pilnam vismaz par 60 procentiem. Jo tukša gaisa dzesēšana, īpaši, kad virina durvis, patērē vairāk enerģijas.

 

  • Neliec ledusskapī karstus produktus, bet ļauj ēdienam atdzist līdz istabas temperatūrai.
  • Vēlams ledusskapī likt tikai iepakotus ēdienus un produktus.
  • Pēc iespējas īsāku laiku turi atvērtas ledusskapja durvis. Jo ilgāk tās ir vaļā, jo vairāk enerģijas jāpatērē, atvēsinot ieplūdušo gaisu.
  • Ja ledusskapim nav automātiskās atkausēšanas funkcijas, elektrum.lv iesaka atkausēt to, ja ledus kārtiņa ir biezāka par 5 mm, bet citur interneta vietnēs iesaka ķerties pie atkausēšanas, kad ledus kārtiņa sasniegusi vienu centimetru.
  • Atkausēšanai paredzētos produktus, kas izņemti no saldētavas, atlaidini ledusskapī. Piemēram, ja vakarā izņemsi sasaldētu gaļu, no rīta tā būs atlaidusies. Tas palīdzēs uzturēt ledusskapī vēlamo temperatūru ar mazāku jaudas patēriņu.
  • Laiku pa laikam notīri ledusskapja aizmugures detaļas no putekļiem, gāzes nosēdumiem un citiem netīrumiem.
  • Ja uz ledusskapja sienām ir kondensāts, bet tu rūpīgi glabā tikai iepakotus un atdzisušus produktus, iespējams, jāmaina durvju blīves. Ledusskapja durvīs iever rakstāmpapīru, durvis aizver un pavelc papīru. Ja tas viegli ļaujas, gumijas tiešām ir jāmaina. Servisu piedāvā konkrētā zīmola ledusskapju remonta darbnīcās.
     
Reklāma
Reklāma

Kā novietot ledusskapi?

Tas, ka iekārta jātur tālāk no sildierīcēm, tev droši vien nav nekāds noslēpums. Bet vēl jāievēro, ka labāk un ekonomiskāk darbosies ledusskapis, kas no sienas atrodas ap 10 cm attālu un ir novietots pie nama ārsienas. Var arī ledusskapi norobežot ar siltumu izolējošu materiālu tā, lai tam apkārt paliktu pirksta platuma gaisa sprauga.

Nepietiekama gaisa piekļuve palielina enerģijas patēriņu vidēji līdz divām reizēm.

Saistītie raksti