Cik daudz elektroenerģijas ledusskapis patērē gada laikā?

Laikā, kad elektrības tarifi mainās un pieaug arvien straujāk, patiesi vērtīgi ir izvērtēt savus paradumus un paskaitīt, cik tad daudz elektroenerģijas patērē ierīces, kuras ikdienā izmantojam.
Foto:pexels.com/Max Vakhtbovych

FOTO: Pexels.com

Foto:pexels.com/Max Vakhtbovych

Ja televizora, galda lampu, fēna, cepeškrāsns un veļas mašīnas patēriņu, vairāk vai mazāk, varam regulēt paši, tad ledusskapis ir tā elektroiekārta, kas tiek darbināta 24 h 7 dienas nedēļā. 


Cik daudz elektroenerģijas vidēji ledusskapis gada laikā patērē? Un kā maksimāli optimizēt ledusskapja izmantošanu tā, lai tas elektroenerģiju patērētu atbilstoši iekārtas energoefektivitātes klasei, – par to šajā rakstā! 


Cik daudz ledusskapis patērē gada laikā? 

Veikt precīzu aprēķinu šeit būs grūti, jo tas atkarīgs no daudz dažādiem faktoriem un ledusskapja lietošanas paradumiem. 

Taču elektroiekārtu ražotāji optimālo patēriņu noteikuši un norādījuši gan lietošanas instrukcijā, gan uz uzlīmes, kas parāda, kādai energoefektivitātes klasei šī ierīce atbilst.

A klases ledusskapis patērēs daudz mazāk elektroenerģijas, kā E, F vai G klases ledusskapji. 


 Šeit gan jāsaprot, ka A klases ledusskapju cenas ir  tirgū augstākās, tāpēc, ja rocība neļauj iegādāties A klases iekārtu, tad B un C klases ledusskapji arī būs gana taupīgi. 


Savukārt, ja ledusskapis tiek lietots pareizi, tad gana efektīvi varēsiet izmantot arī E klases ledusskapi. Protams, gada griezumā lēti ledusskapji ( E, F un G klases) jebkurā gadījumā tērēs daudz vairāk elektroenerģijas kā A vai B klases ledusskapis. 


Vidēji A klases ledusskapis gadā patērē aptuveni 100 KWh, D klases ledusskapis 190 KWh, taču F klases ledusskapis aptuveni 260 KWh gadā. 


Jāpatur prātā, ka, ja Jūsu ledusskapis ir 7–10 gadus vecs, tad šāds ledusskapis, pilnīgi noteikti, patērēs vairāk elektroenerģijas kā jaunāki modeļi. 

Gada patēriņš tiek mērīts KWh, un uz marķējuma norādīts, cik daudz KWh gada laikā ledusskapis patērēs. 

Visvienkāršākais veids, kā aprēķināt aptuvenās patēriņa izmaksas ir šāds: sareizinot uz marķējuma norādīto gada KWh rādītāju ar Jūsu elektrības tarifa cenu. Šeit gan jāatceras, ka rezultāts ir aptuvens. 

Reklāma
Reklāma

 

Kas vēl ietekmē ledusskapja elektroenerģijas patēriņu? 

  1. Cik pareizi un atbilstoši ledusskapis ir novietots. Ja iekārta atrodas blakus radiatoriem vai kādam citam siltuma devējam, vai arī tiešos saules staros, tas liks ledusskapja sistēmai darboties paaugstinātā režīmā, lai nodrošinātu pareizu ledusskapja darbību un temperatūru tajā.
  2. Ledusskapi nedrīkst novietot cieši blakus sienām, – jāatstāj brīva vieta gaisa ventilācijai. Pareizi būtu atstāt vismaz 10 cm brīvu zonu gan ledusskapja aizmugurē, gan sānos.
  3. Cik bieži tiek virinātas ledusskapja durvis? Ja tas tiek darīts bieži, ledusskapī regulāri iekļūst siltais gaiss, kas atkal jāatdzesē.
  4. Siltu gatavo ēdienu ievietošana ledusskapī. Tas ne tikai liks patērēt daudz vairāk elektroenerģijas, tas arī bojā iekārtu.
  5. Ledusskapim vajadzētu būt noregulētam ieteicamajā temperatūrā. Ražotāju ieteiktā temperatūra ir +5 grādi ledusskapī un -18 grādi saldētavā.
  6. Ja ledusskapis regulāri ir pustukšs, arī tas patērē vairāk elektroenerģijas. Ja mājsaimniecībā dzīvo viens vai divi cilvēki, šeit ekonomiskāka izvēle būtu mini ledusskapis. Mazais ledusskapis ļaus piepildīt to optimālā daudzumā, tie ir daudz lētāki, tāpat arī patērēs mazāk elektroenerģijas, kā lielais ledusskapis ar saldētavu.
  7. Tāpat arī, ja iegādāts divdurvju ledusskapis, tad tas patērēs aptuveni uz pusi vairāk KWh gadā kā viendurvju ledusskapis.
  8. Jāatceras, ja saldētavu īpaši neizmantojat, tad ledusskapis bez saldētavas būs piemērotāka izvēle. Saldētavas kamera palielina elektroenerģijas patēriņu. Ja  saldētās produkcijas apjoms ir neliels, laba izvēle būs ledusskapji ar ledusskapī iebūvēto maza tilpuma saldētavu.
  9. Ja iegādātais ledusskapis nav aprīkots ar NO Frost tehnoloģiju, tad jāatceras par regulāru, reizi vai divas gadā, saldētavas atsaldēšanu. Lieka ledus kārta saldētavā var palielināt ledusskapja elektroenerģijas patēriņu pat divas reizes.


 

Foto:Freepik.com/Freepik 

 

Kur iegādāties jaunu ledusskapi?

Ja jaunajā gadā esat nolēmuši iegādāties jaunu ledusskapi, tad ledusskapji plašā izvēlē atrodami interneta veikalā ksenukai.lv. Šeit atradīsiet visdažādāko modeļu, veidu un tilpumu ledusskapjus un saldētavas. Ērtā filtru sistēma ļaus atrast sev piemērotāko, balstoties uz energoefektivitātes klasi, cenu, tilpumu, izmēriem un ražotāju.

Ieskatieties jau tagad! 

Saistītie raksti