Kuras zāles jāuzglabā ledusskapī (bet ne saldētavā!)

Nav noslēpums, ka vasaras sezonā daudziem pārtikas produktiem, piemēram, pienam, maizei, ir tendence sabojāties ātrāk, kaut arī tos glabājam ledusskapī. Īpaši uzglabāšanas noteikumi ir dažādiem medikamentiem. Uzklausām uztura speciālistu un „Mēness aptiekas” farmaceites padomus, kā vasarā vislabāk būt draugos ar ledusskapi.
Vēlams ik pa laikam kārtīgi iztīrīt ledusskapi, kaut vai izmantojot siltu ūdeni un etiķa šķīdumu, kas ne tikai attīra, bet arī neitralizē nepatīkamu aromātu.

FOTO: Publicitātes foto

Vēlams ik pa laikam kārtīgi iztīrīt ledusskapi, kaut vai izmantojot siltu ūdeni un etiķa šķīdumu, kas ne tikai attīra, bet arī neitralizē nepatīkamu aromātu.

Ledusskapī svarīga tīrība un kārtība

“Lai gan produktu un ēdienu uzglabāšana ir bijusi aktuāla jau kopš senseniem laikiem, par ledusskapjiem mūsdienu veidolā sāka domāt tikai 19. gadsimta vidū, un plašākai sabiedrībai tie kļuva pieejami vien 20. gadsimtā. Tomēr nemainīgi visos laikos bijis svarīgi produktus lietot pēc iespējas vairāk tad, kad ir to sezona. Tas nozīmē, ka nevajadzētu veidot lielus uzkrājumus un vienmēr jāseko līdzi, vai produkti, kas glabājas ledusskapī, nav sākuši bojāties,” saka uztura speciāliste Anita Baumane. 

 

To, cik ātri produkts sabojājas, ietekmē skābeklis, temperatūra un laiks. “Viens faktors, ko var kontrolēt, ir mikroorganismi – baktērijas un pelējums, kas var veidoties ne tikai uz pārtikas, bet arī ledusskapī. Tāpēc vēlams ik pa laikam kārtīgi iztīrīt ledusskapi, kaut vai izmantojot siltu ūdeni un etiķa šķīdumu, kas ne tikai attīra, bet arī neitralizē nepatīkamu aromātu. Ieteicams sagrupēt līdzīgus produktus, katrai grupai piešķirot savu plauktu. Tad būs vieglāk saprast, kas atrodas ledusskapī, un kontrolēt pārtikas krājumu, samazinot bojāto produktu daudzumu,” papildina Anita Baumane. 

 

Reklāma
Reklāma

Ledusskapī – arī noteiktas zāles

“Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Turonoka norāda, ka dažus medikamentus noteikti vajadzētu uzglabāt ledusskapī, taču saldēt zāles gan nedrīkst. “Galvenokārt ledusskapī uzglabājamas būs bezrecepšu ziedes, arī atsevišķi  pilieni, kuru uzglabāšanas temperatūra ir noteikta līdz +15 grādiem. Šiem preparātiem vasaras periodā īstā vieta ir ledusskapī.  Ir arī vairāki recepšu medikamenti, piemēram, insulīns, ko nepieciešamas uzglabāt ledusskapī. 

 

Medikamenti, kas glabājami ledusskapī, jāievieto plastmasas kastītē vai noslēgtā maisiņā, lai tos neietekmētu mitrums. 

Tie jātur atsevišķi no produktiem, vēlams medikamentiem ierādot īpašu nodalījumu un pārliecinoties, ka tie nav pieejami bērniem,” atgādina farmaceite. Svarīgi ir vienmēr iepazīties un sekot medikamentu ražotāju norādījumiem par  ieteicamajiem zāļu uzglabāšanas apstākļiem.