Vai botas drīkst mazgāt veļasmašīnā? Atbild eksperti

Ādas restauratore Ārija Ubarste un apavu meistars Aldonis Timermanis Latvijas Televīzijas raidījumā “Revidents” stāsta, kādā gadījumā sporta apavus drīkst mazgāt veļas mašīnā.
Kā iztīrīt apavus?

FOTO: Shutterstock.com

Kā iztīrīt apavus?

Vaicāta par to, kā ādas restauratore Ārija Ubarste vērtē sporta apavu mazgāšanu veļas mašīnā, eksperte atbild, ka viņai pat uzreiz nav konkrēta salīdzinājuma. 

 

“Tad jūs savu sunīti arī varētu izmazgāt veļas mašīnā. Viņš vienīgi kliegtu, bet bota nekliegs - tikai dauzīsies pret stiklu,” teic Ubarste. 

 

Kurpnieks un apavu meistars Aldonis Timermanis piebilst, ka, karstuma ietekmē un botēm dauzoties pret stiklu, tiek deformēts purngals. 

 

Tāpēc pirms apavu mazgāšanas, uzmanību jāpievērš to marķējumam: “Marķējumā jābūt norādītam, ka viņas ir domātas mazgāšanai veļas mašīnā, jo tādiem mīkstiem apaviem var būt izmantota tehnoloģija, kurā ir izmantots termoplasta materiāls,” stāsta Timermanis.

Reklāma
Reklāma

 

To ir svarīgi ievērot, jo termoplastiska vai termoaizsūcoša plastmasa ir materiāls, kas noteiktā paaugstinātā temperatūrā kļūst elastīgs vai veidojams, bet atdziestot - sacietē.

 

Ārija Ubarste skaidro, ka, viņasprāt, vislabākais veids, kā kopt sporta apavus, ir tos tīrīt ar rokām: “Ādu atsevišķi un tad vajag droši vien kaut kādas mazākas birstītes vai lielāku roku veiklību - tekstilu vienkārši ar kādu birstīti izsukājam, notīram un viss. Jo tekstils neprasa tik lielu kopšanu kā āda, jo āda arī restaurācijā ir ļoti cimperlīgs materiāls.”

 

“Revidents” ir izzinošs raidījums, kas katru nedēļu revidēs un risinās dažādus sadzīviskus, praktiskus un ikdienā noderīgus jautājumus. Raidījums  LTV 1 ēterā no 11. oktobra tiek pārraidīts pirmdienās plkst. 18.55. 

Saistītie raksti